Σάββατο, Φεβρουαρίου 21

«Ασυμβίβαστα» τα Σκόπια

Σε διάσκεψη που γίνεται στην Οχρίδα και έχει ως θέμα " η Μακεδονία στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση" με τη συμμετοχή της Τουρκίας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Gruevski δήλωσε ότι «η Μακεδονία είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την Ελλάδα, χωρίς όμως να θίγονται τα εθνικά συμφέροντα και η εθνική αξιοπρέπεια» ζητώντας παράλληλα από τα άλλα κόμματα στην ΠΓΔΜ να ακολουθήσουν την πολιτική του σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Στη διάσκεψη ο πρωην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι «σκοπός είναι η σταθερότητα στην Ευρώπη και στην περιοχή, η Μακεδονία, μαζί με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία θα πρέπει να είναι στην ΕΕ, είπε. Για το ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα δήλωσε ότι είναι ζήτημα που πρέπει να λυθεί επειδή "κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνο του για την ονομασία του και δεν θα πρέπει να είναι αυτό εμπόδιο για είσοδο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με μμε η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έχει μειωθεί σημαντικά επειδή η χώρα αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Απριλίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την στάση που θα «ακολουθήσουν» τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: