Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18

Αυξάνεται η ανεργία στην Ευρώπη

Oι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται «αισθητές» στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται αύξηση του μέσου όρου των ποσοστών ανεργίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή, αναμένονται 3,5 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι, με την Ιρλανδία, την Ισπανία και τις Βαλτικές χώρες να επηρεάζονται περισσότερο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν στο 7,4%, ενώ στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο 8%. Εάν όμως σε αυτά τα ποσοστά προστεθούν και οι υποαπασχολούμενοι στη μερική απασχόληση κτλ (επιδοτούμενοι άνεργοι) τότε το ποσοστό των ανέργων αυξάνεται σημαντικά.
Στη χώρα μας η ανεργία αναμένεται τους επόμενους μήνες να ξεπεράσει το 9%. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 14%.
Οι περιοχές της χώρας που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι η Δυτική Μακεδονία, όπου το ποσοστό της ανεργίας ίσως ξεπεράσει το 15% και η δυτική Ελλάδα όπου αναμένεται να ξεπεράσει το 12%.
Λαμβάνοντας υπόψη τους σύνθετους αυτούς συσχετισμούς πολλαπλά και δυσεπίλυτα προβλήματα (ως γνωστό η ανεργία είναι αιτία κοινωνικής περιθωριοποίησης) θα αντιμετωπίσουν όσοι χάνουν την εργασία τους και είναι πάνω από 50 ετών επειδή κύρια δεν θα έχουν ένα επίπεδο διαβίωσης που να θεωρείται αποδεκτό από την κοινωνία στην οποία ζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: