Δευτέρα, Φεβρουαρίου 2

Ε.Ε: Νέοι κανόνες στη γεωργική παραγωγή

Αυστηρότερες απαιτήσεις για τα γεωργικά χημικά προϊόντα, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα φέρνει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με βάση τη νέα νομοθεσία πάνω από 22 χημικές ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες αποσύρονται και απαγορεύεται η χρήση τους, επίσης περιορίζει σημαντικά το πεδίο της χρήσης των φυτοφαρμάκων.
Η νομοθεσία έρχεται μετά από 2 χρόνια διαπραγματεύσεων και τώρα αναμένει την επικύρωση της από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ. Τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα εκτιμάται ότι μπορούν να προκαλέσουν κληρονομικές γενετικές βλάβες, ενδοκρινικές διαταραχές κτλ που μπορούν να διαταράξουν το ορμονικό σύστημα και να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία. Οι κανονισμοί διαιρούν την ΕΕ σε τρεις ζώνες (βόρεια, κεντρική, νότια) κυρίως για τις κλιματολογικές συνθήκες και την έγκριση των ουσιών στο εσωτερικό της ζώνης.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, προϊόντα όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το ελαιόλαδο τα λαχανικά κτλ, θα πρέπει να πληρούν τα νέα αυστηρά κριτήρια, σε αντίθετη περίπτωση η χρήση τους θα απαγορεύεται. .
Οι ενώσεις των αγροτών από την άλλη πλευρά έχουν τεθεί σε συναγερμό καθώς εκτιμούν ότι η αξιολόγηση δεν έχει γίνει βάση του κινδύνου και εκτιμούν ότι θα υποστούν τα επόμενα χρόνια απώλειες καλλιεργειών σε ποσοστό μέχρι 80%, παράλληλα εκτιμούν ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που μπορούν να κάνουν χώρες μη μέλη, συν το κόστος των δραστικών φυσικών ουσιών, θα επηρεάσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής. Η νέα νομοθεσία έχει φέρει στο γεωργικό τομέα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η νέα νομοθεσία στη γεωργική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: