Κυριακή, Φεβρουαρίου 27

Τι δείχνουν οι εκλογές στην Ιρλανδία

Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, το πολιτικό κόμμα της Ιρλανδίας Fianna Fail που υπέγραψε τη συμφωνία δανεισμού με την ΕΕ και το ΔΝΤ υπέστη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Παρασκευής και υποχώρησε στο χειρότερο αποτέλεσμα των 80 χρόνων παρουσίας του στην πολιτική σκηνή της Ιρλανδίας με μόλις 15,1% των ψήφων. Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών τα 85-δισ. € της δέσμης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρήθηκε από τους Ιρλανδούς πολίτες ως μέγιστη ταπείνωση.
Το κόμμα Fine Gael που κέρδισε τις εκλογές, χωρίς να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφεία, αυτοχαρακτηρίζεται ως κόμμα του προοδευτικού κέντρου και είναι έντονα φίλο –ΕΕ κατεύθυνσης, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε με τους εργατικούς είτε με ανεξάρτητους βουλευτές.
Ο ηγέτης του Fine Gael Enda Kenny πριν τις εκλογές έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση στα προβλήματα της Ιρλανδίας και υπό μια νέα κυβέρνηση το μέλλον φαίνεται σκληρό. Αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά ήταν να τροποποιήσει τους όρους των δανείων, όπως τα επιτόκια και να αποκαταστήσει ορισμένα από τα σημεία που γκρέμισαν την υπερηφάνεια της Ιρλανδίας.
“Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οι όροι του δανείου είναι σκληροί και υπάρχει άπλετος χώρος για μια νέα διαπραγμάτευση”, υποστήριξε ο ηγέτης του Φίνε Γκέιλ ανακοινώνοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Ελσίνκι για την Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος όπου θα έχει συναντήσεις με την Αγκελα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί και άλλους ηγέτες χωρών μελλών που πρόσκεινται στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα
Όπως όλα δείχνουν, ο ηγέτης του Fine Gael Enda Kenny έβαλε χαμηλά τον πήχη , ιδιαίτερα στην ολέθρια απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να εγγυηθεί τα κολοσσιαία τοξικά χρέη των τραπεζών που οδήγησαν την Ιρλανδία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στην αγκαλιά του ΔΝΤ.
Αν, όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν, η Ιρλανδία αναγκαστεί να προχωρήσει μονομερώς σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου των 85 δις ευρώ χωρίς να ζητηθεί συνολική επανατοποθέτηση της μονόδρομης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί στην παρούσα φάση η ΕΕ, τόσο η Ιρλανδία, όσο και η Ελλάδα θα βυθιστούν σε μια χρόνια ύφεση, με ανεργία, αναπτυξιακή στασιμότητα και προβλήματα αποπληρωμής του χρέους.
Συνεπώς, με το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης, (σε επίπεδο χωρών- μελλών της εε με προβλήματα χρέους) να αναδιαμορφώνεται η Ελλάδα χρειάζεται να απαλλαγεί σύντομα από την κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και με νέα κυβέρνηση να αναζητήσει, από κοινού, με την νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας συνολικό πακέτο λύσης από την εε για τα προβλήματα χρέους των χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα, τόσο σε επίπεδο όρων αποπληρωμής των δανείων, όσο και σε επίπεδο κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: