Παρασκευή, Φεβρουαρίου 6

Εκπαιδευτικά προβλήματα


Μεγάλος ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη
Χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας είναι ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30, συνήθως όμως τα τμήματα αποτελούνται από 25 έως 30, στις μεγάλες πόλεις φτάνουν και τους 35 μαθητές.
Ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν που ισχύει σε άλλες χώρες
πχ {Ιταλία 10,7 ανά τάξη -Σουηδία 12,1 -Βέλγιο 12,6 -Ισπανία 14,2 -ΗΠΑ 14,6 -Φινλανδία 15 - Κάτω Χώρες 15,3 -Γερμανία 18,7 -Ιαπωνία 19,2 -Γαλλία 19,3 - Ηνωμένο Βασίλειο 19,8}

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι, σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός των μαθητών ανά σχολείο καθορίζεται από γεωγραφικούς λόγους (πχ στα μονοθεσία ή 2θεσια μικρά σχολεία απομακρυσμένων περιοχών υπάρχουν και τμήματα με κάτω από 20 μαθητές επειδή δεν υπάρχουν παραπάνω μαθητές), από τον αριθμό των διαθέσιμων αιθουσών, σε άλλα σχολεία υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες αίθουσες, σε άλλα σχολεία δεν υπάρχουν, από το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, που συνήθως υπάρχει έλλειψη κτλ .

Οφείλουμε ακόμη να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με μελέτες που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί ο περιορισμός του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, δημιουργεί προϋποθέσεις να διασφαλιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μαθητή. Επίσης, είναι λειτουργικά και παιδαγωγικά αναγκαίος για την επίτευξη υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης.
Σήμερα αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι, ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών να πραγματοποιήσουν σωστά την παιδαγωγική αποστολή τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μεγαλος αριθμος των μαθητων ανα ταξη,αλλα και μεγαλος θορυβος,που υπαρχει στα Σχολεια,κυριως των μεγαλων ταξεων,γυμνασια-λυκεια,ειναι για μενα, οι κυριτεροι εχθροι της μαθησης στην Ελλαδα.
Και μη σας φαινεται περιεργο το δευτερο.Ρωτηστε καποιον που διδασκει σε Σχολεια,που ειναι κλειστα απο παντου με τοιχους,ωστε να αντανακλαται ο ηχος και να γυριζει πισω και θα δειτε τι θα σας πει.
Κυριως τις ημερες,που τα παραθυρα ειναι ανοιχτα,πραγμα που ειναι ο κανονας στην Ελλαδα τον περισσοτερο καιρο.
Γιατι βλεπετε,και οταν λειπει καποιος διδασκων,δεν παει αλλος να απασχολει τα παιδια,που ξεσαλωνουν,αλλα και η γυμναστικη,ειναι απλως,παρε μπαλα να παιξεις,με ο,τι αυτο συμεπαγεται στα κλειστα αυτα Σχολεια.
Μονο οπου υπαρχει γηπεδο,διπλα στο Σχολειο,και η "γυμναστικη",γινεται εκει,η κατασταση ειναι καλη.

Ανώνυμος είπε...

ο θόρυβος είναι αποτέλεσμα, αν μειωθούν οι μαθητές θα μειωθεί και ο θόρυβος.