Κυριακή, Ιουλίου 24

Η κοροϊδία της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ

Για το δάνειο των 110 δις με χρόνο αποπληρωμής τα 7 χρόνια θα πληρώναμε για τόκους 4.95 δις το χρόνο δλδη σύνολο τόκων για τα 7 χρόνια 34.65 δισ. (110χ 0.045χ7=34.65: 7=4.95)

Με την επιμήκυνση του δανείου στα 15 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου απο το 4.5 στο 3.5 θα πληρώσουμε για τόκους 3.85 δις το χρόνο, δλδη σύνολο για τα 15 χρόνια 57.75 δις ευρώ.

Αν στο δάνειο των 110 δις δεν άλλαζε ο χρόνος αποπληρωμής, έμενε δλδη στα 7 χρόνια και άλλαζε μόνο το επιτόκιο στο 3.5% θα πληρώναμε για τόκους 3.85 δις το χρόνο και σύνολο 26.95 δις για τα 7 χρόνια.

Με απλά λόγια, όσα θα πληρώσουμε τώρα το χρόνο τόκους για 15 χρόνια θα πληρώναμε αν ο χρόνος αποπληρωμής έμενε ο ίδιος ( δλδη 7 χρόνια) και στο δάνειο άλλαζε, όπως άλλαξε, μόνο το επιτόκιο. Για να έχουμε όφελος στην περίπτωση της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δις θα έπρεπε να υπάρχει 8χρονη περίοδος χάριτος.

Στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση τόνισε ότι δίνει αγώνα διαπραγμάτευσης για να μην παν χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και για να βελτιώσει τους όρους εξυπηρέτησης του χρέους. Αν αυτή είναι μια από τις επιτυχίες για τις οποίες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι, δυστυχώς, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Den katalabainw ton tropo skepsis sou..
Me ton palaio tropo apoplhromis otan teiwnan ta epta xronia me to epitokio 4,95% tha eprepe na anaxrhmatodotothei to daneio dioti profanws den exafanizotan se kapno. Ara gia na to sygrineis me ton kainourgio dekapentaeth diakanonismo tha prepei na synypologiseis kai ta epomena 8 xronia me ena x epitokio kai na prostheseis kai autous tous tokous. Opote einai apolytws safestato kai xekatharo oti prokeitai gia ena kalytero diakanonismo apo ton palaiotero. Asxetws an pote den prokeitai na xeplyrwthoun auta ta apisteuta daneia pou xekokalise h politikh remoula

Ανώνυμος είπε...

To δάνειο στα 7 χρόνια δεν θα έπρεπε να αναχρηματοδοτηθεί, θα έπρεπε να αποπληρωθεί το αρχικό κεφάλαιο.
Απο την στιγμή που η κυβέρνηση έρχεται 7 χρόνια πριν και κάνει επιβλαβή επιμήκυνση σημαίνει ότι προβλέπει στο τέλος της 7ετιας αδυναμία αποπληρωμής. Ο Τόκος έχει συνυπολογιστεί και οι τόκοι θα τρέχουν για το σύνολο του ποσού και πάντα για το αρχικό ποσό, για ολόκληρο το χρόνο της επιμήκυνσης