Τρίτη, Ιουνίου 14

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας το εξώδικο

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας του Κινήματος των αγανακτισμένων πολιτών Πύργου Ηλείας βρίσκεται αυτές τις μέρες η αποστολή εξώδικης δήλωσης διαμαρτυρίας προς τους βουλευτές του νομού η οποία κοινοποιείται και στον πρόεδρο της βουλής.

Οι πολίτες της Ηλείας που υπογράφουν την εξώδικη δήλωση καλούν τους βουλευτές του νομού να μην προβούν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των συνημμένων μετ’ αυτού εφαρμοστικών νόμων, όπως έχει τεθεί, ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ, για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Πρακτικά το εξώδικο είναι ένα βήμα πριν την μήνυση/αγωγή επειδή θεωρεί ότι ο παραλήπτης διέπραξε τις κατηγορίες που του προσάπτουν, εφόσον έχει ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και, θέτει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους με συγκεκριμένα διλήμματα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στο δίκαιο για την στοιχειωθέτηση και τεκμηρίωση κατηγορίας απαιτείται πρόθεση. Αν για το πρώτο μνημόνιο οι βουλευτές που το ψηφίσαν υπέθεσαν ότι τελικά δεν θα επέλθει το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι έδρασαν όπως έδρασαν από αμέλεια ( δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν το μνημόνιο πριν το ψηφίσουν, κ.α.). Σήμερα όμως, ένα χρόνο μετά, έχει προκύψει εις βάρος των Ελλήνων πολιτών μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, τόσο για το κάθε πολίτη, όσο και για την Ελλάδα συνολικά, ως αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που προτείνει η υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ. Υπό αυτή την έννοια, οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα γνωρίζουν τις συνέπειες που θα προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία η θετική ψήφος τους και το αποδέχονται πλήρως ως αναγκαίο για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Όταν όμως η υλοποίηση οικονομικών στόχων δεν σέβεται ή περιορίζει την προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας των Ελλήνων πολιτών υπάρχει τεράστιο πολιτικό, ηθικό και νομικό ζήτημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: