Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27

Οι επαγγελματοβιοτέχνες αδυνατούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές


Η συνεχιζόμενη ύφεση με την ολοένα  εντεινόμενη αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες σε αδιέξοδο καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις πάγιες υποχρεώσεις τους. Ειδικά στον νομό Ηλείας που έχει πληγεί ποικιλοτρόπως η κατάσταση είναι τραγική.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αριθμός των επαγγελματοβιοτεχνών που καθυστερούν να καταβάλλουν τις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ ξεπερνά τις 400.000, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εν το μεταξύ, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η ρύθμιση του υπουργείου εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης που “τρέχει” για προσωρινό διακανονισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών δεν δίνει λύση στα προβλήματα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό   ότι η δημιουργηθείσα κατάσταση θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για  τον ΟΑΕΕ, όσο και για τους χιλιάδες ασφαλισμένους που θα μείνουν χωρίς εργασία και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνονται οι περιπτώσεις επαγγελματοβιοτεχνών που φτάνουν στα δικαστήρια, αν και το όριο έχει μετατοπιστεί στα 10.000€ από 5.000 που ήταν παλιότερα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η “καθίζηση” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας και το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας.

Παρακάτω θα προτείνω μερικές πιθανές απαντήσεις στο πρόβλημα:

1.Να καλυφθούν από το κράτος τα 2/3 των εισφορών σε όσους ασφαλισμένους αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται 1 έως 3 χρόνια πριν την σύνταξη. 

2.Να διαγραφεί  το σύνολο των πρόσθετων τελών (τόκοι). Η τρέχουσα ρύθμιση προβλέπει έκπτωση μόνο 40%.

3.Να μην υπάρχει πλαφόν στις δόσεις. Το υπάρχον χρέος να μετακυλιστεί μέχρι την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος.

4.Μείωση των εισφορών έως 20% καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, ανάλογα με τον τζίρο.

5. Στον διακανονισμό να μπορούν να υπαχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα αν έχουν απωλέσει προηγούμενες ρυθμίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: