Δευτέρα, Φεβρουαρίου 6

Αναπάντητα ερωτηματικά αφήνει η επίσπευση της νέας δανειακής σύμβασης


Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους την τρέχουσα χρονιά και μέχρι το τέλος Μαΐου η Ελλάδα έχει τις παρακάτω λήξεις χρέους: 20 Μαρτίου 14,4 δισ ευρώ και 18 Μαΐου 8 δισ Ευρώ. Είναι επίσης γνωστό ότι το Πρώτο πακέτο  δανεισμού για την   Ελλάδα περιλάμβανε 110 δισ εκ των οποίων έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής € 73 δισ.  € 52,9 δισ από τις χώρες του Ευρώ και € 20,1 δισ από το ΔΝΤ. Συνεπώς, απομένουν ακόμη €37 δισ από το πρώτο πακέτο δανεισμού τα οποία καλύπτουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς τις δανειακές ανάγκες της χώρας.  Έχουμε    € 35 δισ λήξεις ομολόγων       μέχρι το τέλος του 2012.
Ένα στοιχείο το οποίο στην περίπτωση δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχει μεταβληθεί σημαντικά η γεωγραφία του χρέους καθώς ένα αρκετά μεγάλο ποσό ελληνικού χρέους έχει απορροφηθεί από την ΕΚΤ σε τιμές μικρότερης της ονομαστικής. Τα ποσά αυτά έχουν εγγραφή σε τιμή αγοράς- απορρόφησης στον ισολογισμό της ΕΚΤ, η οποία ήταν αρκετά κάτω από την ονομαστική αξία.
Παρά ταύτα, από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το νέο πρόσθετο πακέτο δανεισμού για την Ελλάδα το οποίο θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2014 και το διαθέσιμο ποσό θα ξεπερνά τα € 140 δισ.
Όπως είναι γνωστό,
το νέο πακέτο δανεισμού περιλαμβάνει πρόγραμμα περικοπών με όρους που έχει θέσει η Τρόικα.
Για να υπογραφεί στην παρούσα φάση η πρόσθετη δανειακή σύμβαση ασκούνται μεγάλες πιέσεις- στα όρια του εκβιασμού,εξέλιξη η οποία  είναι γνωστή σε όλους
 Το γεγονός προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι το νεο πακετο δανεισμου θα αντλήσει κεφάλαια από το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης(EfSM) ο οποίος έχει έκτακτο χαρακτήρα και εξαρτάται από τα κεφάλαια των χρηματοπιστωτικών αγορών τα οποία θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις, (δεδομένου ότι ο EfSM υποβαθμίστηκε πρόσφατα από τους οίκους αξιολόγησης) από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.  (ESM).
Ο ESM θα ενεργοποιηθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2012 προκειμένου να διασφαλίζεται ο δημόσιος δανεισμός των χωρών της Ευρωζώνης με προβλήματα δανεισμού και θα έχει χωρητικότητα 500 δισ. Ευρώ από τα κράτη μέλη του ευρώ με την ευρωπαϊκή επιτροπή και όχι τα κράτη να παίζει «κεντρικό ρόλο» στην λειτουργία του.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω το κεντρικό ερώτημα, πολιτικής πρώτιστα υφής, που τίθεται είναι με ποιό σκεπτικό επιλεγούν τόσο η πλευρά της τρόικα, όσο και η Ελληνική κυβέρνηση την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση στην παρούσα φάση; όταν το θέμα αυτό μπορεί να διευθετηθεί με καλύτερους όρους για την Ελλάδα μέσω του ESM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: