Τρίτη, Φεβρουαρίου 21

Πιο αποτυχία δεν γίνεται


Εν αναμονή της συμμετοχής που θα έχουν οι ιδιώτες επενδυτές στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και με δεδομένα τα πολιτικά στοιχεία της συμφωνίας σχετικά με τις προϋποθέσεις που επιβλήθηκαν από τους εταίρους είναι εμφανές ότι η Ελληνική κυβέρνηση υπονόμευσε την ανάπτυξη της οικονομίας, την δημοκρατία και το μέλλον του ελληνικού λαού για να “σώσει” και μόνο προσωρινά το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ας δούμε όμως που οδηγούμαστε, με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

1.To πακέτο δανεισμού περιλαμβάνει 130 δισ.  Με βάση τους προβληματισμούς που εχουν αναπτυχθεί από το ΔΝΤ   η    εξέλιξη  προεξοφλεί  ότι   πολύ σύντομα θα χρειαστεί πρόσθετο πακέτο δανεισμού για την περίοδο μέχρι το 2015.
2.Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αρχικά είχε προβλεφθεί να κοστίσει € 30 δισ, τώρα θα κοστίσει 50 δις €, σύμφωνα με τους ft. Το γεγονός φανερώνει ότι τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι ανυπέρβλητα, κατά συνέπεια η συστημική κατάρρευση του στο μεσοπρόθεσμο μέλλον είναι ένα υπαρκτό σενάριο
 3. Τίποτα δεν διασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ καθώς τα σενάρια για την τιμή του πετρελαίου και τα προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν με τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο από το Ιράν θα μειώσουν τα έσοδα του δημοσίου με όλες τις   συνεπακόλουθες  παρενέργειες  στο έλλειμμα. Επίσης, τα ποσά που θα περικοπούν θα παράγουν δυσμενείς πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις. Η ύφεση θα βαθύνει, με ότι αυτό συνεπάγεται.
4. H Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα συμμετέχει στην διαδικασία αναδιάρθρωσης με βάση την ονομαστική αξία των ομολόγων και όχι  με βάση τα ποσά που κατέβαλε να τα αποκτήσει στην  δευτερογενή αγορά ομολόγων. Τα κέρδη όμως που θα αποκομίσει από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει θα δοθούν στις εθνικές τράπεζες των χωρών μελών της ζώνης του Ευρώ. Εκ των πραγμάτων παραμένει άγνωστο αν οι χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ θα αποφασίσουν και με ποιους όρους  να μεταβιβάσουν ή όχι τα κέρδη τους στην Ελλάδα.
5. Ο ειδικός λογαριασμός που θα δημιουργηθεί για το σύνολο των εσόδων του ελληνικού δημοσίου θα είναι υπό τον έλεγχο της τρόικα. Καμιά πληρωμή ή  δαπάνη του ελληνικού κράτους δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί αν πρώτα δεν πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια. Μάλιστα σε περίπτωση έλλειψης εσόδων θα εκποιούνται δημόσια ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ίσως και ιδιωτικά.
6.Η ελληνική βουλή και ο εκτελεστικός της βραχίονας, δλδη η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπονται σε ανυπόληπτες και υποτελής δομές, καθώς δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και οι όποιες αποφάσεις θα χρειάζονται την έγκριση της τρόικα.
Αν τελικά εξελιχθούν έτσι τα πράγματα και η βουλή εγκρίνει την τελική συμφωνία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το 2030, δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: