Τρίτη, Δεκεμβρίου 14

Υποβαθμίζεται ο μαζικός αθλητισμός

Σύμφωνα με το οργανωτικό πλαίσιο που αφορά το Μαζικό Αθλητισμό και την Αρ.Πρωτ.44577/Γ4/23-04-2010 πρόσκληση ενδιαφέροντος για την τοποθέτηση Νομαρχιακών Υπευθύνων Μαζικού Αθλητισμού με καθήκοντα υποστηρικτικής, συντονιστικής ή ακόμη και συμπληρωματικής δράσης οι 57 υπεύθυνοι για ολόκληρη την Ελλάδα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.
Ωστόσο έως σήμερα, αν και σε αρκετούς δήμους τα προγράμματα έχουν αρχίσει να λειτουργούν, δεν έχουν αποσπαστεί στις θέσεις τους οι νομαρχιακοί υπεύθυνοι.
Η διαδικασία προβλέπει να εισηγείται το υπουργείο πολιτισμού τους επιλεγέντες για απόσπαση εκπαιδευτικούς στη Δ/νση Φυσικής Αγωγής του Υπ. Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.
Όπως όμως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, το πολύπλοκο οργανωτικό πλαίσιο που αφορά το Μαζικό Αθλητισμό με την εμπλοκή 2 υπουργείων και η αδιαφορία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την προώθηση του μαζικού αθλητισμού υποβαθμίζουν το θεσμό και τους ούτως ή άλλως ιδιαίτερα χαμηλόμισθους- εργαζόμενους στα εν λόγω προγράμματα.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, αν και ο αθλητισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό με μεγάλη αξία και σημασία ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή που η παχυσαρκία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, οι συνολικές δαπάνες για τον αθλητισμό δεν ξεπερνούν ετησίως το 0,3% του ΑΕΠ και στην πλειοψηφία τους είναι ανελαστικές δαπάνες που αφορούν τον υψηλό, επαγγελματικό, αθλητισμό δλδη δεν αντιστοιχούν σε αναπτυξιακές ανάγκες, επιστημονική στήριξη, κ.α.
Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι, οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τα αυτονόητα επιβάλουν μια ιδιαίτερα άσχημη και μη αναστρέψιμη κατάσταση στον αθλητισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: