Σάββατο, Δεκεμβρίου 11

Στο έλεος της κρίσης τα παιδιά στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού η σημερινή και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΚΕ στην Ελλάδα 450.000 παιδιά και έφηβοι διαβιούν υπό ενδεείς συνθήκες.
Κι αν τα ελληνικά νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά μειώνονται σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των φτωχών παιδιών αυξάνεται σταθερά. Σήμερα το 23,3% των παιδιών ηλικίας 0 -17 ετών ζουν στη φτώχεια, στο περιθώριο της κοινωνίας και το ποσοστό βαίνει αυξανόμενο.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να παράσχει ισότιμη σχολική φοίτηση σε όλα τα παιδιά. Το 7% των μαθητών εγκαταλείπουν το σχολείο στο δημοτικό ή το γυμνάσιο. Ανάλογο ποσοστό εφήβων εγκαταλείπει το Λύκειο, ανεβάζοντας στο 14,6% το ποσοστό των παιδιών που αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη 12ετή εκπαίδευση. Ειδικά μεταξύ των φτωχών παιδιών, αναλφάβητα είναι το 71,2%
Σε ό,τι αφορά την παιδική εργασία, εκτιμάται από το Συνήγορο του Παιδιού ότι 75.000 έφηβοι εργάζονται στη μαύρη αγορά εργασίας.
Όσον αφορά τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, περισσότερα από 22.500 παιδιά χάνουν ημερησίως τη ζωή τους από έλλειψη εμβολίων, ακάθαρτο νερό, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή. Εκτιμάται ότι 980.000 - 1.250.000 παιδιά πέφτουν κάθε χρόνο θύματα εμπορίας ανθρώπων (για πορνεία, παιδική εργασία κ.α)

Δεν υπάρχουν σχόλια: