Δευτέρα, Δεκεμβρίου 13

Συναίνεση, ΓΙΑΤΙ;

Mε την πολιτική της γκλασνοστ και της περεστρόικα ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης που οδήγησε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και στην ιδεολογική αντιπαράθεση Δύσης - ανατολής που διήρκησε σχεδόν μισό αιώνα.
Αν την εποχή που ανέλαβε την ηγεσία του κομουνιστικού κόμματος της σοβιετικής ένωσης ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έλεγες σε κάποιο Ρώσο πολίτη ότι η πολιτική της γκλασνοστ και της περεστρόικα θα οδηγούσε σε διάλυση τη σοβιετική ένωση θα γελούσε.. .
Η προβληματική του εκδημοκρατισμού, της διαφάνειας και της ανασυγκρότησης άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπων.
Όμως, στην πορεία, οι φυγόκεντρες δυνάμεις εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης επειδή το σύστημα κεντρικού σχεδιασμού βρέθηκε υπό διάλυση για το λόγο ότι δεν υπήρχε μια νέα αποτελεσματική δομή της οικονομίας της αγοράς για να αντικαταστήσει την παλιά σοβιετική δομή οδήγησαν σε αποσύνθεση τον επί­σημο διοικητικό μηχανισμό.
Οσα συνέβησαν τότε, όσα ακολούθησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά και όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας, αν μη τι άλλο δείχνουν ότι ο κόσμος μας έχει γίνει αρκετά απρόβλεπτος.
Στην εποχή μας, η οικονομική κρίση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, με τα αποτελέσματά τους, συμβάλουν να δημιουργηθούν οικονομικοκοινωνικές ανακατατάξεις που κατακερματίζουν και οδηγούν σε περιθωριοποίηση χώρα και κοινωνία.
Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα επιφέρει τεράστια κοινωνική αναστάτωση σε πολλά μέρη του κόσμου και σημαντικές μεταβολές στα πολιτικά συστήματα χωρών που η δομή και ο τρόπος λειτουργίας τους ήταν προβληματικά.
Παρ 'όλες όμως τις δραστικές αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή η χώρα μας δείχνει ότι δεν μπορεί να μάθει από τα "λάθη" των άλλων.
Σήμερα, οι εσωτερικές εξελίξεις και οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται για να επιβληθούν τα οικονομικά μέτρα που προτείνουν για την Ελλάδα υπερεθνικά κέντρα δεν διαφέρει σε πολλά από την τακτική που ακολουθήθηκε για τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης.
Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά όσα λέγονται καθημερινά θα δούμε ότι για перестройка και гласность μιλάει εδώ και 2 περίπου χρόνια και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου αν και γνωρίζει ότι το φάσμα των προβλημάτων διευρύνεται και η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από μια κατά γενική ομολογία άσχημη κατάσταση που η ίδια παρήγαγε.
Σε αυτή την κατεύθυνση δλδη της перестройка, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να γίνουν πράξη όλες οι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απαιτούνται από το Μνημόνιο.
Συναίνεση όμως ΓΙΑΤΙ;
Μήπως για τις «ατυχείς συνέπειες» της πολιτικής του μνημονίου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: