Δευτέρα, Δεκεμβρίου 6

Κροατία: Στη φυλακή υπουργός για προμήθειες.

Μετά από δική που κράτησε 10 μήνες ο πρώην υπουργός άμυνας της Κροατίας Berislav Rončević και ο βοηθός του Ivo Bačić κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη ένοχοι για καταχρήσεις στις προμήθειες στρατιωτικών φορτηγών.
Η εφημερίδα dnevnik.hr αναφέρει ότι, εξηγώντας την ετυμηγορία η δικαστής Jasna Smiljanic είπε ότι οι κάτοχοι της πολιτικής εξουσίας θα πρέπει να εργάζονται προς το συμφέρον του κράτους και των πολιτών και να μην ευνοούν τις επιχειρήσεις και συνεπώς να θίγουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο πρώην Υπουργός με πολιτικές αποφάσεις, σκόπιμα ευνόησε συγκεκριμένη εταιρεία, αγοράζοντας τα ακριβότερα αντί για τα φθηνότερα φορτηγά που και αυτά ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, η ζημιά για τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν 10,2 εκατ. ευρώ.
Ο πρώην υπουργός B. Roncevic καταδικάστηκε σε τέσσερα έτη φυλάκισης, ενώ o βοηθός του Ivo Bacic, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια. Το δικαστήριο κάλεσε επίσης τους εμπλεκόμενους να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε στον προϋπολογισμό και να επιστρέψουν τα χρήματα που κέρδισαν από τις καταχρήσεις στις προμήθειες των στρατιωτικών φορτηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: