Σάββατο, Φεβρουαρίου 28

Σε τροχιά αυτοδιάλυσης η ΝΔ

Το 2004 η ΝΔ μολονότι κέρδισε σχετικά εύκολα τις εκλογές και είχε όλες τις προϋποθέσεις σε σημαντικό βαθμό να δράσει με ευχέρεια και άνεση χρόνου δημιουργικά στο πολιτικό πεδίο λειτουργίας, για αδιευκρίνιστους λόγους στην πορεία εξανέμισε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο μέσα σε μια διαρκή αναμπουμπούλα και άγονη αντιπαράθεση με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, το γεγονός οδήγησε σε οριακή νίκη της τελευταίας στιγμής στις πρόωρες εκλογές του προπερασμένου έτους.
Οι τελευταίες εκλογές ως γνωστό έγιναν πρόωρα με βασικό επιχείρημα, την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση και την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το περασμένο έτος, ο οποίος τελικά παρουσίασε μεγάλη υστέρηση έναντι του εκτιμώμενου στόχου, δεν είναι όμως λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η χώρα τότε δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εν μέσω της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που ως ένα μεγάλο βαθμό έκρινε την τύχη του « Σκοπιανού»
Αν τώρα παρατηρήσουμε από μια άλλη οπτική γωνία τα χρόνια που πέρασαν δεν θα αποτελούσε υπερβολή ή σχήμα λόγου εάν πούμε ότι η μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ διηνύθη εν μέσω μιας συνεχούς και «παράξενης» πολιτικής ανωμαλίας. Ως φυσικό επακόλουθο της όλης κατάστασης τόσο ένα μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής βάσης του κόμματος της ΝΔ, όσο κ' ένα μεγάλο σύνολο των μετακινούμενων ψηφοφόρων βρίσκεται αυτή την εποχή σε «πορεία οριστικής εξόδου», κύρια, επειδή δεν μπόρεσαν να εκφραστούν μέσα από τα «πολιτικά ήθη» που επικράτησαν «περιφερειακά», αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό πως η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι δεν εκπροσωπείται επαρκώς. Αρκετοί βουλευτές, υπουργοί κτλ λειτούργησαν και λειτουργούν αυτόνομα στη βάση του προσωπικού οφέλους, δηλαδή, πέρα κ’ έξω από το προγραμματικό πλαίσιο αρχών και επιδιώξεων του κόμματος της ΝΔ, είναι άλλωστε όλα αυτά γνωστά στην κοινή γνώμη.
Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό οι οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από το 1995 έως πρόσφατα, η αδυναμία αρκετών βουλευτών να εκφράσουν τις αγωνίες του πολίτη και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου, η μη λύση προβλημάτων που έρχονται από το παρελθόν, αλλά και η διεθνής κρίση επιδεινώνουν την άσχημη κατάσταση. Η μη αναστρέψιμη ρευστότητα του πολιτικού περιβάλλοντος αποτυπώνεται με τον πιο σαφή τρόπο στις δημοσκοπήσεις, όπου η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι πολύ υψηλή και αποδεικνύεται αν παρατηρήσουμε τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Μπρος στην κατά γενική ομολογία, από όλες τις πλευρές, άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η χώρα χρειάζεται να «αποδράσει» στο μέλλον μέσα από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, σε διαφορετική περίπτωση υποστηρίζουν ότι, η δύναμη των πραγμάτων ίσως δημιουργήσει αδιέξοδες καταστάσεις.
Οι υποστηριχτές της λογικής των προώρων εκλογών εκτός των άλλων θεωρούν ότι, η ανανέωση που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει μέσα από τις εκλογές, θα φέρει νέες γραμμές σκέψεις στην πολιτική λειτουργία, θα δημιουργήσει πολιτικό προβάδισμα το οποίο θα προσαρμόσει τη χώρα στις νέες πραγματικότητες και αυτό σίγουρα θα είναι προς όφελος της χώρας.

H Οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πώς είναι η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση; O χάρτης του site NRC παρουσιάζει στοιχεία για όλα τα κράτη μέλη ανά χρόνο και τρίμηνο και συγκρίνει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, το ποσοστό της ανεργίας, το δημόσιο χρέος και την οικονομική συρρίκνωση.
http://www.nrc.nl/international/article2160480.ece


Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27

Ψάχνοντας το νέο αιτούμενο

Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πιο προσεχτικά την εποχή μας θα δούμε ότι ζούμε σε μια εποχή έντονων κοινωνικών ανησυχιών που συγκρούονται με τα οικονομικά συμφέροντα και τους διαχειριστές του πλούτου, μεταξύ των δυο κόσμων θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κοινά στοιχεία και οι στόχοι είναι ελάχιστοι.
Κατά γενική ομολογία αυτό συμβαίνει επειδή οι παραδοσιακές οικονομικές ελίτ και ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού δεν μπόρεσαν μέσα από τη δράση τους να εξασφαλίσουν στο σύνολο του πληθυσμού ευημερία. Κάθε μορφή ανάπτυξης είναι εξαρτημένη από τις ομάδες πίεσης και η άσκηση πολιτικής επιρροής έχει να κάνει μόνο με την μεροληπτική αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν τα οικονομικά συμφέροντα.
Παράλληλα, η κατάχρηση για χρόνια των κρατικών πόρων και των μέσων ενημέρωσης, με πολιτική κάλυψη, από τη μια πλευρά και το εξαντλημένο από την πολύχρονη λιτότητα παραγωγικό δυναμικό της πραγματικής οικονομίας από την άλλη δημιουργούν περιβάλλον σύγχυσης και προϋποθέσεις ελάχιστων επιλογών σχεδόν στα 2/3 του πληθυσμού. Η παγκόσμια κρίση και οι συνέπειες της επιδεινώνουν την κατάσταση.
Αυτό όμως που καθιστά ανεφάρμοστες τις όποιες πολιτικές δεν είναι μόνο οι μεγάλες κοινωνικοοικονομικές διαφορές, αλλά και η ανύπαρκτη «ατομική υποδομή» ελέω των σημαντικών αδυναμιών του εκπαιδευτικού συστήματος που σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό κλίμα και την διοικητική αναποτελεσματικότητα που επικρατεί αποδιοργανώνουν τον κοινωνικό-οικονομικό ιστό και σε αρκετές περιπτώσεις παράγουν κοινωνική βία. Σε αυτό το πλαίσιο ελάχιστοι είναι και όσοι μπορούν να αντιληφθούν τους βαθύτερους μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα στο ευρύτερο πολιτικοκοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Εξαιτίας των συνθηκών μικρό είναι και το τμήμα του πληθυσμού που έχει το χρόνο να συμμετάσχει ενεργά στην πολιτική διαδικασία με ότι αυτό συνεπάγεται, δεν έχει λόγο, τόσο για την πολιτική όσο και την ατομική εξέλιξη.
Σύμφωνα τώρα με στοιχεία ερευνών η οικονομική κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή, η διαπίστωση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αν σκεφτούμε ότι, σε αρκετές χώρες ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης χωρίς νερό, τρόφιμα και ενέργεια, παράγοντας σε αρκετές περιπτώσεις αγαθά στα οποία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Την ίδια στιγμή στον υπόλοιπο κόσμο, όπως πχ στη χώρα μας, δεν υπάρχει έλλειψη πόρων, υπηρεσιών και αγαθών, υπάρχει όμως αδυναμία πρόσβασης εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών.
Έτσι σήμερα το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η κοινωνία μας μπορεί να δεχθεί αυτή την στρεβλή πραγματικότητα, μπορεί πχ ο πολίτης να είναι μέσο εξυπηρέτησης των κάθε λογής ιδιωτικών συμφερόντων, μπορεί το κράτος να είναι μέσο ιδιωτικού πλουτισμού και να μη φροντίζει να εξασφαλίσει μέσα από χρηστή διοίκηση, με σαφείς κανόνες και τις δομές του μια πραγματική βελτίωση της ζωής του κάθε ανθρώπου;

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26

Πολιτικοκοινωνική διαδικασία & επιπτώσεις

Εδώ και αρκετά χρόνια τα εσωτερικά πολιτικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας μας βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο του πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, με μεγαλύτερη μάλιστα συχνότητα τα τελευταία χρόνια, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπειτα στα υπόλοιπα προβλήματα προστεθήκαν και τα προβλήματα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η γενικότερη πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση ως ένα βαθμό έχει αρχίσει να επιδρά στη σκέψη και στη συμπεριφορά των πολιτών, στην καλύτερη περίπτωση εξαιτίας κύρια της προκατασκευασμένης αλήθειας που παράγουν τα μμε οι εξελίξεις κοινωνικοποιούνται στρεβλά. Σε αυτό το πλαίσιο ένα μεγάλο σύνολο πολιτών δεν μπορεί να αποκτήσει εξαιτίας, της επικρατούσας, δημιούργημα των μμε, κτλ, νοοτροπίας, την δυνατότητα να επιδρά αυτόνομα και δημιουργικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσουμε πιο προσεχτικά τα γεγονότα θα δούμε ότι σε καμιά χώρα της Ευρώπης ή στην Αμερική δεν συμβαίνουν με τόσο μεγάλη ένταση όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, αναδεικνύονται τα προβλήματα, λαμβάνονται οι αποφάσεις, κτλ μέχρι τη στιγμή της επόμενης κρίσης. Μέσα σε αυτή την κατάσταση και σε αρκετές περιπτώσεις η κοινή γνώμη μένει πάντα με αρκετά αναπάντητα ερωτηματικά.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικοκοινωνικής συμπεριφοράς- αντίληψης οι κρίσεις μετατρέπονται και λειτουργούν μόνο ως μέσo εκτόνωσης, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα, (έμμεσα), από την ευθύνη της δράσης το πολιτικό σύστημα (επικρατούν οι άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις).
Έτσι, αντί να λύνουν (οι κρίσεις) προσθέτουν προβλήματα καθιστώντας παράλληλα αδύνατη την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετές πολιτικές ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές σε σχέση με τη χρησιμότητα τους από τους πολίτες ( πχ 2 πρόσφατα ζητήματα, η απόρριψη από την αντιπολίτευση, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νομοσχέδιου για την ψήφο των αποδήμων και η πρόταση της κυβέρνησης να καταργηθεί η ανωνυμία όλων των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, τι στιγμή που στις φυλακές τα κινητά απαγορεύονται)
Ως λογική συνέπεια η μελλοντική μετ-εξέλιξη των πολιτικοκοινωνικών πραγμάτων στην παρούσα φάση είναι άγνωστη. Με δεδομένο όμως ότι βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο και η ψυχολογική διάθεση, (η οποία αντικατοπτρίζει και τη συλλογική πολιτική αίσθηση), ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας είναι τέτοια που δύσκολα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εξωτερικής δράσης καταλήγουμε να πούμε ότι η κοινωνία δεν θα μπορέσει εύκολα να ανταποκριθεί, {αν δεν αλλάξει κάτι, σε σχέση με την εσωτερική αποτελεσματικότητα,} στα προβλήματα.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25

Στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας οι πτηνοκτηνοτρόφοι της Ηλείας


Οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηλείας τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και των πυρκαγιών υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε ζωικό και κτηριακό κεφάλαιο. Oι περισσότεροι από τη μεγάλη οικονομική καταστροφή που υπέστησαν θα κάνουν χρόνια να συνέλθουν. Μπρος σε αυτή την κατάσταση οι διάφορες περιφερειακές υπηρεσίες του κράτους ( περιφέρεια –νομαρχίες- δήμοι κτλ) έχουν υποχρέωση να σταθουν αρωγοί στην προσπάθεια τους να εξέλθουν από την οικονομική κρίση , συμβαίνει όμως αυτό στην Ηλεια;

Ως γνωστό, οι Περιφέρειες και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αποτελούν τα κατ’ εξοχήν όργανα προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών πολιτικών στη χώρα μας. Σε σχέση με την ίδρυση και λειτουργία κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε κάθε νομαρχία λειτουργούν επιτροπές σταυλισμού που γνωμοδοτούν για την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το νόμο 3698/2008 - ΦΕΚ 198/Α'/2.10.2008(Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις), κάθε στάβλος υποχρεούται να έχει ειδική άδεια που για την άμεση έκδοση της μεριμνούν οι εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών, (πχ για την βεβαίωση λειτουργικότητας κτηνοπτηνοτροφικής εγκατάστασης η Δ/νση Αγρ.Ανάπτυξης, η πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο, το βιβλιάριο υγείας του ιδιοκτήτη από τη Δ/νση Υγείας, η Περιβαλλοντική Έκθεση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα αρχιτεκτονικά σχέδια (όψη, τομή, κάτοψη) των κτιριακών εγκαταστάσεων τα έχουν οι κτηνοτρόφοι κτλ).
Στα μέλη των ανωτέρω επιτροπών, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, καταβάλλεται αποζημίωση από το κράτος.
Σύμφωνα τώρα με καταγγελίες κτηνοτροφών η νομαρχία Ηλείας σχεδίασε και οργάνωσε πρόγραμμα αδειοδοτησης στάβλικων εγκαταστάσεων σε συνεργασία με την αναπτυξιακή που διαθέτει και ζητουν από κάθε κτηνοτρόφο περίπου 600 ευρώ, για την κατάθεση- διαχείριση της αίτησης, προκειμένου να επεξεργαστούν τα δικαιολογητικά και να αδειοδοτησουν τους πάνω από 2.500 στάβλους του νομού…
Σε αυτή την κατεύθυνση και για την «προβολή» του «Προγράμματος αδιοδοτησης» έγινε προχθές στο συνεδριακό κέντρο της νομαρχίας Ηλείας ημερίδα ενημέρωσης. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να καταβάλλονται χρήματα, η διαχείριση πρέπει να γίνει από τις υπηρεσίες της νομαρχίας. Εκτός αυτού, θεωρούν ότι το μέτρο δεν έχει υποστηρικτικό, αλλά εισπρακτικό χαρακτήρα.
Για το ζήτημα το αρμόδιο γραφείο της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα δηλώνει άγνοια, αν και τα ενημερωτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν αναφέρουν ότι το "πρόγραμμα" υλοποιείται με τη «συμμετοχή-υποστήριξη» της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας.

Δείτε τη διαδικασία στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ν. ΚΙΛΚΙΣ
http://www.kilkis.gr/291F8DD4.el.aspx

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23

Οι ευρωεκλογές

Όπως όλοι γνωρίζουμε σε λίγους μήνες από τώρα οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας την επόμενη πενταετή θητεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δηλαδή, θα συνεδριάζουν, θα συζητούν και θα ψηφίζουν εξ ονόματος της χώρας μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ως γνωστό, βασικές αρχές της δημοκρατίας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία του κυβερνήτη απέναντι στον κυβερνώμενο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ευρωβουλευτές μέσω των εκλογών του Ιουνίου θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό τόσο για όσα έκαναν, όσο και για όσα δεν έκαναν, κατά πολλούς όμως το σύστημα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ είναι υπερβολικά απομακρυσμένο από τους απλούς πολίτες.
Αν τώρα κάνουμε μια μικρή έρευνα θα δούμε ότι ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών και τη δράση τους. Η λειτουργία όμως του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μας αφορά όλους άμεσα επειδή λαμβάνονται αποφάσεις που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Aγνωστη είναι επίσης στο ευρύ κοινό και η διαδικασία μέσα από την οποία επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Δείτε
ανασκόπηση του έργου του ΕΚ την περίοδο (2004-2009)

Κυριακή, Φεβρουαρίου 22

Η ταχύτητα διαφυγής

Είναι γνωστό ότι η έξοδος ενός σώματος από τον περιβάλλοντα χώρο του δεν εξαρτάται μόνο από το σώμα αλλά και από το μέγεθος του περιβάλλοντος που βρίσκεται σε συνδυασμό με την αρχική ταχύτητα που θα αναπτύξει. Στην πολιτική η πρακτική εξόδου από την εκάστοτε κρίση δεν διαφέρει και πολύ από την παραπάνω προσέγγιση, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πορεία, τον προορισμό, τα «κυκλώματα παρενοχλήσεων» αλλά και από τις δυνατότητες που έχει να υπερνικήσει την ισχύ των προβλημάτων.
Όσον αφορά την πολιτική λειτουργία στη χώρα μας είναι γνωστό ότι σε μεγάλο βαθμό έχει ταυτιστεί με τα μμε που δομούν την μορφολογία της ημερησίας διάταξης στη βάση συγκεκριμένων προτεραιοτήτων, συνήθως σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων δεν εκφράζουν τις θέσεις- ζητούμενα του κοινωνικού συνόλου.
Σε αυτό το πλαίσιο η εικόνα της εξουσίας που φθάνει στον τηλεθεατή είναι έτσι σχεδιασμένη που, είτε συγκαλύπτει «καλόπιστα», είτε δεν παρουσιάζει την πραγματικότητα «κακόπιστα». Κατ’ αυτό τον τρόπο η συνεχής αλλαγή περιεχομένου δημιουργεί σύγχυση και λανθάνουσα λειτουργία τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στο πολιτικό σύστημα. Η εκδοχή των μμε γίνεται εκδοχή της κοινής γνώμης που παθητικά την αποδέχεται, έτσι η πίεση που ασκεί (η εκδοχή) στους πολιτικούς και στην κοινή γνώμη σε αρκετές περιπτώσεις είναι τέτοια που μπορεί να ανατρέψει και κυβερνήσεις.
Τον τελευταίο καιρό όμως η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά, το γεγονός αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Αν παρατηρήσουμε προσεχτικά την τρέχουσα ροή των πραγμάτων θα δούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης έχει αποστασιοποιηθεί από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης τα οποία πλέον δεν αποτελούν κύρια πηγή πληροφόρησης. Το ιντερνέτ όλο και περισσότερο συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση. Η νέα προσέγγιση της ενημέρωσης αυθόρμητα δημιούργησε νέα ζητήµατα, διαφορετικά δεδομένα και νέες τάσεις που συνεχώς εξελίσσονται και αλληλεπιδρούν, με βασικό χαρακτηριστικό τη δημιουργία συνθηκών έλλειψης ανοχής.
Η νέα μορφή της ενημέρωσης οδήγησε και σε «κρίση αποστασιοποίησης», με συνακόλουθο ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού για πολλούς λόγους να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν αρκετά εύστοχα τη νέα πραγματικότητα.
Έτσι, καταλήγουμε να πούμε ότι στην παρούσα φάση το ζητούμενο είναι εάν οι πολιτικές δομές μπορούν να «υπερνικήσουν την ενάντια δράση» των μμε κτλ και να οδηγήσουν την κοινωνία στο μέλλον.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 21

«Ασυμβίβαστα» τα Σκόπια

Σε διάσκεψη που γίνεται στην Οχρίδα και έχει ως θέμα " η Μακεδονία στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση" με τη συμμετοχή της Τουρκίας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Gruevski δήλωσε ότι «η Μακεδονία είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την Ελλάδα, χωρίς όμως να θίγονται τα εθνικά συμφέροντα και η εθνική αξιοπρέπεια» ζητώντας παράλληλα από τα άλλα κόμματα στην ΠΓΔΜ να ακολουθήσουν την πολιτική του σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Στη διάσκεψη ο πρωην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι «σκοπός είναι η σταθερότητα στην Ευρώπη και στην περιοχή, η Μακεδονία, μαζί με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία θα πρέπει να είναι στην ΕΕ, είπε. Για το ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα δήλωσε ότι είναι ζήτημα που πρέπει να λυθεί επειδή "κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνο του για την ονομασία του και δεν θα πρέπει να είναι αυτό εμπόδιο για είσοδο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με μμε η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έχει μειωθεί σημαντικά επειδή η χώρα αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Απριλίου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την στάση που θα «ακολουθήσουν» τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων.


«Ψάχνουν» διχοτόμηση του Αιγαίου οι Τούρκοι

Τη στιγμή που οι Τούρκοι μιλούν για λύση στο Κυπριακό, η Άγκυρα αναζητά συνενόχους στις διεκδικήσεις της για διχοτόμηση του Αιγαίου και αποστρατιωτικοποίηση όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μέσω μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που σχεδιάζει για το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου και φέρει την κωδική (και συμβολική;) ονομασία «Ηγεμών» («Εgemen»), υποβλήθηκε ήδη στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να «νομιμοποιηθούν» οι αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας, καθώς περιέχει σε ένα καλοδουλεμένο «πακέτο» όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις. Στον πολυσέλιδο φάκελο υπάρχουν δύο χάρτες-φωτιά:
- Ο πρώτος χάρτης εμφανίζει με διαφορετικό (κόκκινο) χρώμα όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο σαν αποστρατικοποιημένα. Σημειώνεται δε, ότι επειδή είναι... αποστρατιωτικοποιημένα, «απαγορεύεται» στα πτητικά μέσα των φιλοξενούμενων χωρών να πετούν πάνω από τα νησιά αυτά!
- Ο δεύτερος χάρτης εμφανίζει διχοτομημένο το Αιγαίο στον 25ο Μεσημβρινό, σύμφωνα με αυθαίρετη οριοθέτηση των Περιοχών Έρευνας και Διάσωσης Ναυαγών που έχει κάνει η Άγκυρα με νόμο της από το 1989. Με αυτόν το χάρτη δηλώνει με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο το μισό Αιγαίο σαν χώρο δικής της ευθύνης για θέματα διάσωσης ναυαγών.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/126428

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20

Τα επακόλουθα της κρίσης

Η οικονομική κρίση και τα επακόλουθα της είναι σήμερα ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ενωμένης Ευρώπης και όχι μόνο .
Οι λόγοι της κρίσης έχουν αναλυθεί διεξοδικά από αρκετούς αναλυτές και οφείλεται κύρια στην οικονομική δυσπραγία των πολιτών, στη μείωση της κατανάλωσης, στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία σε σχέση με τις τεχνητές αυξήσεις στις τιμές των αξιών που οδήγησε σε απότομη πτώση της αξίας τους και στη στασιμότητα της βιομηχανικής παραγωγής που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Με λίγα λόγια βιώνουμε μια δύσκολη και πολύπλευρη κρίση με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης και κρατών σε πρώτη φάση οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, προς όφελος μόνο των τραπεζών και με βασικό στόχο τη στήριξη της κατανάλωσης, δηλαδή, τα μέτρα αφορούσαν την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών ζημιών.
Από την άλλη πλευρά, για τους χιλιάδες απολυμένους εργαζομένους τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν το «ταμείο ανεργίας», όμως η ανεργία λόγω της οικονομικής ύφεσης συνεχώς θα αυξάνεται. Κατά πολλούς το γεγονός ίσως υπονομεύσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ένωσης που είναι η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, κύρια επειδή τα συνδικάτα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να προστατέψουν τους «δικούς τους εργαζόμενους» σε επίπεδο κράτους, δηλαδή, να θέσουν φραγμούς στην ελεύθερη διακίνηση, κυρίως ανειδίκευτου προσωπικού που εξαιτίας της κρίσης ενδέχεται να γίνει από τη βιομηχανία και το εμπόριο αντικείμενο εκμετάλλευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες των χωρών.
Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κρίσης και αρκετές χώρες όπως πχ η χώρα μας που οδηγήθηκαν σε υπερβολικά ελλείμματα εξαιτίας των οικονομικοκοινωνικά δύσκολων συγκυριακών συνθηκών. Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές μεταξύ των κοινωνιών στα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο το στρατηγικό στόχο της ΕΕ για δηµοσιονοµική σταθερότητα και πραγματική σύγκλιση.
Σε αυτό το πλαίσιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε κοινή στάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (πράγμα που προβλέπεται από το σύμφωνο σταθερότητας) για την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών ορισμένων χωρών της ευρωζώνης. Μια από τις προτάσεις, στη βάση της αλληλεγγύης, σύμφωνα με τη dw είναι: οι αξιόπιστες οικονομικά χώρες να δανείζονται και στη συνέχεια να δανείζουν τα χρήματα σε χώρες λιγότερο φερέγγυες οικονομικά. Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι οι πρώτες μπορούν να δανείζονται με ευνοϊκότερους όρους, αναφέρει η dw. To πρόβλημα όμως εν μέσω κρίσης για τα κράτη- μέλη είναι μόνο οι συνθήκες δανεισμού;

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19

Ιδιοτυπίες λιτότητας

Μέτρα λιτότητας, με περικοπή των δημοσιών δαπανών& επενδύσεων, αλλά και αύξηση της μερικής ανεργίας είναι κάποια από τα μέτρα που προτείνει στη χώρα μας ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και όλα αυτά μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανασφαλές κλίμα, εξαιτίας τόσο των χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όσο και της διεθνούς κρίσης που αυξάνει τα οικονομικά προβλήματα και την ανεργία.
Ως γνωστό, η εργασία σύμφωνα με το σύνταγμα αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος, εδώ όμως και αρκετά χρόνια η δομή της οικονομικής πολιτικής κατά παράδοξο τρόπο ονόμασε «φιλολαϊκό μέτρο» την πλήρη απασχόληση. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βασικό επιχείρημα την «δημοσιονομική εξυγίανση» άνοιξε ο δρόμος για την ασύδοτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με την σιωπηλή συναίνεση των συνδικάτων. Με τη στάση που τήρησαν σε σχέση με τα προβλήματα νομιμοποίησαν αρνητικές για τους εργαζομένους εξελίξεις. Το φαινόμενο ως ένα μεγάλο βαθμό αδυνάτισε τις θεσμικές παρεμβάσεις και απορύθμισε την γενικότερη κοινωνική λειτουργία.
Σε αυτό το πλαίσιο η περικοπή των κρατικών δαπανών που ως πολιτική λειτουργία εξελίχθηκε την τελευταία δεκαετία οδήγησε, εκτός των άλλων, χιλιάδες ανθρώπους στην υποαπασχόληση με σοβαρές επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, ψυχολογικό κτλ επίπεδο, αν και υπήρχαν-υπάρχουν μεγάλες ανάγκες που κατά γενική ομολογία δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Αν τώρα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ποιο διεισδυτικότερη προσέγγιση στο γενικότερο εργασιακό περιβάλλον εξαιτίας κύρια των οικονομικών προβλημάτων βλέπουμε ότι, σε αρκετούς εργασιακούς κλάδους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης οι πτυχιούχοι παραμένουν άνεργοι αρκετά χρόνια μετά την αποφοίτηση τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το γεγονός δείχνει εκτός των άλλων την έλλειψη κρατικής μέριμνας για τη ρύθμιση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, την ανεπαρκή εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, δεν καλλιεργούνται επαγγελματικές κατευθύνσεις σύμφωνα με τις ανάγκες κτλ.
Την ίδια στιγμή το φαινόμενο των πελατειακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα οδήγησε σε επιλεκτικές επιχορηγήσεις μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κτλ με αποτέλεσμα να μην μπορεί έτσι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο υγιούς οικονομικής ανάπτυξης που θα εξασφάλιζε κοινωνικές ισορροπίες μέσα από ρυθμιζόμενη αλληλεπίδραση και θα οδηγούσε σε αλλαγές το περιβάλλον της παραγωγικής διαδικασίας.
Με αυτά και με άλλα βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος» και αντιμέτωποι με ένα τεράστιο χρέος που για να το ξεχρεώσουμε πρέπει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλότερα επιτόκια, χωρίς από την άλλη πλευρά ως χώρα να μπορούμε με τα μέτρα που προτείνονται να δημιουργήσουμε πλούτο.. μπορεί όμως μια οικονομία με μείωση των δημοσιών δαπανών και των δημοσιών επενδύσεων να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί;

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18

Η παραίτηση του Walter Veltroni στην Ιταλία

Eνα «μοντέλο που καταρρέει» χαρακτηρίστηκε από ευρωπαϊκές εφημερίδες η ευρωπαϊκή αριστερά αφού μετά την κρίση που πέρασε πρόσφατα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γαλλίας ήρθε η σειρά της Ιταλίας. Η αποτυχία των υποψηφίων της αριστεράς στις τοπικές εκλογές στη Σαρδηνία οδήγησαν σε παραίτηση μετά από δεκαέξι μήνες στο τιμονι του κόμματος τον επικεφαλή της ιταλικής αριστεράς Walter Veltroni. Σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ενότητας που αναπόφευκτα οδήγησαν σε κρίση ταυτότητας και σε αρνητικά αποτελέσματα.
Κατά άλλους, το πραγματικό πρόβλημα, οι γενεσιουργές αιτίες, είναι ότι η ευρωπαϊκή αριστερά μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας τόσο στην Ιταλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να στείλει στην κοινωνία ένα σαφές μήνυμα για τον προσανατολισμό που έχει στην οικονομία, την εργασία, την αντιμετωπιση των γενικότερων κοινωνικών προβλημάτων κτλ δεν υπάρχει δηλαδή σαφήνεια του σκοπού.
Παράλληλα, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της αριστεράς στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν είχε καμιά σχέση με την αριστερά που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα, καθώς έχει αποκοπεί από την κοινωνική πραγματικότητα, γεγονός που κατά πολλούς ώθησε σε επιλογές που οδήγησαν σε αναποτελεσματική διακυβέρνηση και δημιούργησαν ιδεολογική σύγχυση, με αποτέλεσμα να μην είναι στους πολίτες δυσδιάκριτες οι όποιες διαφορές πολιτικής λειτουργίας που επικαλούνται τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Σύμφωνα με αναλυτές η αντίθεση υπάρχει μόνο σε σχέση με την κατάληψη της εξουσίας.

Αυξάνεται η ανεργία στην Ευρώπη

Oι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης έχουν αρχίσει να γίνονται «αισθητές» στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται αύξηση του μέσου όρου των ποσοστών ανεργίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή, αναμένονται 3,5 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι, με την Ιρλανδία, την Ισπανία και τις Βαλτικές χώρες να επηρεάζονται περισσότερο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν στο 7,4%, ενώ στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο 8%. Εάν όμως σε αυτά τα ποσοστά προστεθούν και οι υποαπασχολούμενοι στη μερική απασχόληση κτλ (επιδοτούμενοι άνεργοι) τότε το ποσοστό των ανέργων αυξάνεται σημαντικά.
Στη χώρα μας η ανεργία αναμένεται τους επόμενους μήνες να ξεπεράσει το 9%. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 14%.
Οι περιοχές της χώρας που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι η Δυτική Μακεδονία, όπου το ποσοστό της ανεργίας ίσως ξεπεράσει το 15% και η δυτική Ελλάδα όπου αναμένεται να ξεπεράσει το 12%.
Λαμβάνοντας υπόψη τους σύνθετους αυτούς συσχετισμούς πολλαπλά και δυσεπίλυτα προβλήματα (ως γνωστό η ανεργία είναι αιτία κοινωνικής περιθωριοποίησης) θα αντιμετωπίσουν όσοι χάνουν την εργασία τους και είναι πάνω από 50 ετών επειδή κύρια δεν θα έχουν ένα επίπεδο διαβίωσης που να θεωρείται αποδεκτό από την κοινωνία στην οποία ζουν.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 17

Κρατικοποιούνται οι προβληματικές τράπεζες στη Γερμανία

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται ως τελευταία λύση να κρατικοποιήσει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Το περιοδικό αναφέρει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει με νόμο που θα κατατεθεί στα μέσα του 2009

Η οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Καθώς οι οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη κρίση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Γαλλία και η Γερμανία παραδέχονται ότι σε αυτή τη φάση που η κρίση αναπτύσσεται ο «προστατευτισμός είναι ζωντανός». Την ίδια στιγμή μέσω των συλλογικών δράσεων προσπαθούν να δημιουργήσουν αρμονικούς συνδυασμούς αντιθέσεων μεταξύ προστατευτισμού και συντονισμού προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Παράλληλα όμως με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης η ισπανική εφημερίδα el pais αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ουγγαρίας έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο προγράμματος που σκοπεύουν να εφαρμόσουν κατά τη διάρκεια των διαδοχικών προεδριών της ΕΕ που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 1 Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με το σχέδιο για πρώτη φορά, προβλέπεται ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ δεν θα αλλάξουν κάθε εξάμηνο όπως γίνεται έως τώρα με βάση τις προτιμήσεις της χώρας που έχει την προεδρία.
Η υλοποίηση ή όχι του σχεδίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του επαναληπτικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας στην Ιρλανδία το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.
Οι τρεις χώρες στο σχέδιο προγράμματος δεσμεύονται για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, με στόχο να τεθούν γερά θεμέλια για την ανάκαμψη της οικονομίας μας βάσει αναθεωρημένων κανόνων και μέτρων που να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις με στόχο την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.
Το διετές σχέδιο αναπτύσσει σχέδιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διασφάλιση ασφάλειας στον ενεργειακό ανεφοδιασμό, το σχέδιο αναφέρει ότι η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών και των κοινωνικών ομάδων είναι ένα από τα στοιχεία της ταυτότητας της Ευρώπης και υπόσχεται την προώθηση μιας νέας κοινωνικής ατζέντας. . Επιπλέον, αναφέρεται σε ζητήματα διεύρυνσης.
Οι προτάσεις επίσης αναφέρονται στο στόχο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, στην ενιαία αγορά των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και των υπηρεσιών εντός της ΕΕ κτλ.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16

Η μείωση του πληθωρισμού

Η μείωση του πληθωρισμού που υποχώρησε στο 1,8% τον Ιανουάριο και αναμένεται να πέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, περίπου στο 1,5%, τον επόμενο μήνα λογικά θα έπρεπε να έχει αυξήσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη του μέσου καταναλωτή, στην πράξη όμως αυτό δεν ισχύει για το λογο ότι οι τιμές αρκετών βασικών αγαθών και υπηρεσιών παραμένουν ακόμη σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα, (αυτό σημαίνει ότι από ένα συνεχώς ανερχόμενο επίπεδο τιμών περάσαμε σε ένα υψηλό επίπεδο τιμών) πράγμα που αφαιρεί ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος της μέσης οικογένειας. Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε να πούμε ότι η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται βασικά, στη μείωση των επιτοκίων, στην αύξηση της ανεργίας και στη μείωση της ζήτησης.
Στην παρούσα φάση οι τιμές θα πρέπει να ακολουθήσουν τη γενικότερη πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ζήτησης για να μπορέσουν στη συνέχεια τόσο οι τιμές όσο και τα εισοδήματα αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, {ουδετερότητα του χρήματος}.
Οι εξελίξεις αυτές και υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης οδηγούν τους οικονομικούς αναλυτές στο συμπέρασμα να αναμένουν μείωση των αυξήσεων (σε σχέση με την περσυνή χρονιά) σε μισθούς και συντάξεις που αναμένεται να κινηθούν στα όρια του πληθωρισμού, δηλαδή κοντά στο 2%, με αποτέλεσμα και βάση τις τρέχουσες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών να αποδυναμώνεται περαιτέρω η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων κτλ.
Επίσης και σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν πιο σφιχτή οικονομική πολιτική με συνέπεια να οδηγηθούμε σε περικοπή των δημοσίων δαπανών, πράγμα που σημαίνει μείωση των προσλήψεων σε ένα δημόσιο τομέα που ήδη έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, αύξηση της ανεργίας, αύξηση της φοροδιαφυγής, μείωση των δημοσιών επενδύσεων, μείωση των φόρων που εισπράττει το δημόσιο, και όπως έχει δείξει η πρόσφατη οικονομική πορεία της χώρας αύξηση του δημόσιου χρέους, αύξηση των ολιγοπωλιακών μορφών της αγοράς του καιροσκοπισμού, κτλ, όλα αυτά όμως δεν συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση της ανεργίας κτλ και θέτουν εν μέσω κρίσης σε κίνδυνο την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που κατά γενική ομολογία έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, βεβαία, το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε την παρασκευή ότι ακόμη βρίσκεται σε «φάση διαπραγματεύσεων», δηλώνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει θέμα απόρριψης του Προγράμματος Σταθερότητας »

Κυριακή, Φεβρουαρίου 15

Η «κάτοψη» της κρίσης

Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό η χώρα έχει μπει σε τροχιά ευρωεκλογών, προς στιγμήν από άποψη προγράμματος και πολιτικών στόχων φαίνεται να επιδιώκεται η ανανέωση και αναδιάρθρωση των κοινωνικών δομών και των πολιτικών σχέσεων, τα οποία όμως κατά τη γνώμη ορισμένων αναλυτών ακόμη δεν έχουν διακηρυχθεί με σαφήνεια , επειδή η διεθνής κρίση είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό και μέσω της αντιμετώπισης της θα συγκεκριμενοποιηθούν οι επιμέρους στόχοι, κατά άλλους. Μέσα σε αυτή την πολιτική ατμόσφαιρα βλέπουμε ότι τον τελευταίο χρόνο έγινε και μια προσπάθεια αλλαγής των πολιτικών δεδομένων προς την κατεύθυνση αλλαγής του πολιτικού χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με τη γνώμη αρκετών αναλυτών η κατεύθυνση της προσπάθειας έχει χαρακτήρα μετάβασης από τον πολυκομματισμό στο δικομματισμό με βάση το πλαίσιο κεντροδεξιά - κεντροαριστερά.
Βέβαια το «εγχείρημα», (χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν αυτή την κατεύθυνση- τάση του συστήματος είναι, η περσινή δημοσκόπηκη άνοδος του Συριζα στο 20% με ταυτόχρονη ανάπτυξη έντονης αντιπολιτευτικής δραστηριότητας, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις αρκετών πολιτικών στελεχών για συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ), δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να βρίσκει μεγάλη αποδοχή ως ιδέα στην κοινή γνώμη επειδή, δεν ανανεώνει το πολιτικό προσωπικό, δεν αμβλύνει τις προυπάρχουσες ανισότητες και κοινωνικές αντιθέσεις που αυτή την εποχή ενισχύονται κτλ, δηλαδή με λίγα λόγια δεν έρχεται ως αρμονικό συμπέρασμα ευρύτερων κοινωνικών τάσεων. Από την άλλη πλευρά και δεδομένης της μεγάλης απόκλισης που παρουσιάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων από τα περσινά εκλογικά αποτελέσματα, προβλήματα εμπιστοσύνης για τους γνωστούς λόγους αντιμετωπίζουν και οι υφιστάμενες πολιτικές δομές.
Κατά πολλούς, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η συνέχιση της σύγχυσης, της αντιφατικότητας και των εσωτερικών οικονομικοκοινωνικών αντιθέσεων, τα χρόνια δυσεπίλυτα προβλήματα, κτλ θα δημιουργήσουν σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές αν δεν αλλάξει κάτι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων με νέες γραμμές σκέψης μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα και η κατάσταση θα οδηγήσει με μεγάλες πιθανότητες, εξαιτίας και των συγκυριών, σε ουσιαστική και αμετάβλητη εξασθένιση τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Επιπλέον, στην παρούσα φάση και παρατηρώντας τις εικόνες που φτάνουν από τον υπόλοιπο κόσμο σε σχέση με το πλαίσιο εξέλιξης της παγκόσμιας κρίσης και τις επιπτώσεις της στα υποσύνολα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα δεδομένα αλληλοεπηρεάζονται σημαντικά από τα αντιφατικά στοιχεία που ενυπάρχουν στο πολιτικοοικονομικό σύστημα και επηρεάζουν τη σχέση δομής, κοινωνικού γίγνεσθαι.
Τέλος και σε μια προσπάθεια για να αξιολογηθεί σωστά η επίδραση των παραγόντων της συγκυρίας σε σχέση με την επίδραση της στην πολιτικό- οικονομικοκοινωνική κατάσταση της χώρας δεν έχουμε παρά να δούμε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο κοινωνικοοικονομικός χάρτης της χώρας..

Σάββατο, Φεβρουαρίου 14

Απειλή η οικονομική κρίση

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις που προκαλεί, είναι ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα και προκαλούν σοβαρές βραχυπρόθεσμες ανησυχίες ασφάλειας στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε έκθεση τους θεωρούν ότι το ¼ των χωρών του κόσμου απειλείται από καταστροφικούς εμπορικούς πολέμους και αστάθεια εξαιτίας της κρίσης.
Η οικονομική κρίση και η παγκόσμια ύφεση είναι πιθανό να παράγει κύμα οικονομικών κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές κατά τα επόμενα χρόνια", τονίζει η έκθεση. Ο επικεφαλής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών Ντενις Μπλερ ενώπιον της επιτροπής της γερουσίας είπε μεταξύ άλλων ότι, αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια, θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση εθνών και κυβερνήσεων.
Η απόφαση του Κογκρέσου να θέσει στο επίκεντρο την οικονομική ασφάλεια σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής σε σχέση με την μέχρι τώρα πολιτική η οποία καθόριζε σε μεγάλο βαθμό ως κίνδυνο τις απειλές από την τρομοκρατία και τα όπλα διασποράς. Η έκθεση αντιπροσωπεύει τις διαπιστώσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και είναι σημείο αναφοράς για τη χάραξη πολιτικής ασφάλειας από το Κογκρέσο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα
·
Washington Post
·
AFP Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 13

Πολιτικοοικονομικά-κοινωνικά παραδείγματα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ITUC τους επόμενους 11 μήνες αναμένεται να χαθούν περίπου 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο με συνέπεια πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να ζουν σε επίπεδο απόλυτης φτώχειας, παράλληλα, εκτιμάται ότι η ανεργία θα μειώσει σημαντικά και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία συσσωρεύοντας ελλείμματα.
Από την άλλη πλευρά οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με όσα μέσα διαθέτουν την κατά γενική ομολογία πρωτοφανή κρίση. Μέχρι στιγμής όμως, η μορφή των μέτρων φαίνεται να έχει ως κύρια κατεύθυνση την κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών ζημιών. Αναγκαία αντίδραση σε μια ιστορικά πρωτοφανή κρίση λένε αρκετοί, σε λάθος κατεύθυνση εκτιμούν άλλοι και ζητούν αναθεώρηση με ριζική στροφή της γενικότερης οικονομικής πολιτικής με νέους κανόνες.
Αν τώρα προσπαθήσουμε να δούμε από μια διαφορετική οπτική γωνία τα πράγματα βλέπουμε ότι, η σημερινή κατάσταση θυμίζει έντονα την εποχή της πτώσης του κομμουνισμού που συνοδεύτηκε από οικονομικά, πολιτικά και άλλα προβλήματα.
Η τότε μετάβαση από την κρατική οικονομία στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτέλεσε πλήγμα για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κύρια επειδή οι πολίτες και οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν γρήγορα τα νέα δεδομένα και να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση από την μια κατάσταση στην άλλη, έτσι δημιουργήθηκε κλίμα αποσταθεροποίησης. Οι χώρες αυτές προκειμένου να σταθεροποιήσουν το κλίμα της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής κατέφυγαν σε λήψη περιοριστικών μέτρων. Οι περικοπές έπληξαν κυρίως τα πιο ευάλωτα μέρη της κοινωνίας, σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετώπισε και ένα μεγάλο τμήμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, δηλαδή, μια κατάσταση όπως η τρέχουσα.
Η νέα κατάσταση τόσο στις ανατολικές χώρες όσο και σε αρκετές χώρες της δύσης (όπως η χώρα μας, που απορρόφησαν ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών) , οδήγησε τις οικονομίες σε καθεστώς λιτότητας για να ξεπεραστεί η κρίση.
Η λιτότητα πρακτικά είναι η δέσμευση- συγκέντρωση του χρήματος με σκοπό τη μεγαλύτερη παραγωγή του ως φυσικό αποτέλεσμα της αναμενόμενης επιπλέον ανθρώπινης δραστηριότητας.
Σ αυτές τις συνθήκες και μετά από 20 χρόνια λιτότητας αντί να έχουμε καλυτέρευση των γενικότερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο. Οι πολίτες οδηγήθηκαν σε αύξηση του δανεισμού, σε ανισότητες ιδιοκτησίας, φτάσαμε σε υπερσυγκέντρωση του εμπορίου που οδήγησε σε μείωση των συναλλαγών και σε υπερσυγκέντρωση- εκτροπή του πλούτου στα χέρια λίγων που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο το ποσοστό του πληθυσμού που ευνοήθηκε δεν πρέπει να ξεπερνά το 20%.
Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν και οδήγησαν στην κρίση ως φυσικό επακόλουθο η ανθρωπότητα είναι βυθισμένη στα προβλήματα, (όπως και η χώρα μας), Ως γνωστό όμως, ένα αποτέλεσμα έχει αναλογία με την αιτία του και όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές για να φτάσουμε στη λύση του προβλήματος θα διανύσουμε ακόμη αρκετό δρόμο.
Για την ώρα και σύμφωνα με εκτιμήσεις που προκύπτουν από διαφορετικές πηγές οδηγούμαστε στο συμπέρασμα να πούμε ότι η κρίση που περνάμε σήμερα δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και κοινωνική. Με δεδομένο ότι, το νεοφιλελεύθερο πείραμα- μοντέλο που κυριάρχησε τα τελευταία 30 χρόνια απέτυχε? κατέρρευσε και το κομουνιστικό είχε καταρρεύσει πριν αρκετά χρόνια, καταλήγουμε να πούμε ότι στο μέλλον ίσως οδηγηθούμε ως αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικό-οικονομικοκοινωνικών διαδικασιών και φαινομένων στην παραγωγή ενός διαφορετικού πολιτικοοικονομικού-κοινωνικού συστήματος (χωρίς κάποιο ρήγμα στην ιδιωτική περιουσία και τη δημοκρατία), που δεν θα απορρίπτει αλλά θα δημιουργεί και θα διαμεσολαβεί για την επίλυση των προβλημάτων ως αναγκαία φυσική διέξοδος του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος από την αστάθεια.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12

Άσχημη η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη

Κάτω από τα 40 δολάρια κινείται τις τελευταίες μέρες το πετρέλαιο, το γεγονός φανερώνει ότι η ζήτηση έχει φτάσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, για τη συνέχεια και σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η ζήτηση του πετρελαίου κατά το τρέχον έτος λόγω της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε σχέση με το παρελθόν, αναμένεται να μειωθεί.
Παράλληλα το οικονομικό κλίμα σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ επιδεινώνεται συνεχώς και βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση σε δυσχερή θέση αυτή τη στιγμή βρίσκονται η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Από την άλλη πλευρά σημαντικά καλύτερη από το μέσο όρο η σημερινή κατάσταση είναι, στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία. Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε σε 45,8 μονάδες από 50,8 μονάδες που ήταν στα τέλη του 2008.
Κατά πολλούς, πραγματική πρόκληση σήμερα είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών σε συνδυασμό με το δικαίωμα στην ισότιμη εργασία και την ευημερία του πληθυσμού, σε διαφορετική περίπτωση η παραγωγή φθηνών προϊόντων ή άλλων υπηρεσιών από οικονομίες και επιχειρήσεις χωρίς κοινωνικά ή άλλα πρότυπα συνιστούν μέσα αθεμίτου ανταγωνισμού και πρέπει να καταπολεμούνται.

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11

Ιπτάμενα αυτοκίνητα

Όλα όσα βλέπαμε σε ταινίες κατασκόπων και επιστημονικής φαντασίας φαίνεται να γίνονται πραγματικότητα καθώς αρκετές εταιρίες έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών για την κατασκευή οχήματος που με το πάτημα ενός κουμπιού θα μετατρέπεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο. Η εταιρία Terrafugia θα είναι έτοιμη να το παραδώσει μέχρι το τέλος του 2009, Ιπτάμενο αυτοκίνητο κατασκευάζει και η ferrari, η εταιρία PAL-V κατασκευάζει όχημα που θα διαθέτει τρεις τροχούς και θα πετά με ή και χωρίς στροφείς.
Οι κατασκευαστές θεωρούν ότι σε μακροπρόθεσμη βάση θα έχουν τη δυνατότητα διαφοροποιήσουν την πρακτική των αεροπορικών ταξιδιών για τους ιδιώτες σε τιμή που θα είναι ίδια όπως αυτή της οδήγησης, με τεράστια εξοικονόμηση χρόνου.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις μεταφορές, βέβαια για τεχνικούς λόγους θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η ταξινόμηση που ισχύει σήμερα σε σχέση με τι θεωρείται ιπτάμενο όχημα και τι όχημα δρόμου, θα αλλάξουν τα δεδομένα στον κώδικα οδικής και εναέριας κυκλοφορίας, ο τρόπος με τον οποίο θα δίνονται οι άδειες οδήγησης κτλ.
Αρκετές εταιρίες μετά από αρκετά χρόνια μελετών ελπίζουν να παραδώσουν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής στα μέσα του επόμενου έτους.
Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά από το Sunday Times του Λονδίνου.


Σε δύσκολη θέση οι αγρότες

Σε δύσκολη οικονομική θέση έχουν βρεθεί χιλιάδες αγρότες σε αρκετές περιοχές της χωράς. Η μικρή παραγωγή, η ακαρπία, τα χρέη στις τράπεζες, η διεθνής οικονομική κρίση, η ακρίβεια, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες αντί να μειώσουν, αυξάνουν σε πολλά βασικά είδη τις τιμές, αν και το πετρέλαιο που ήταν η αιτία των αυξήσεων βρίσκεται στα 38 δολάρια το βαρέλι αυτή την εποχή.

Έτσι, αρκετοί έχουν φθάσει αυτή την εποχή σε σημείο να μην μπορούν να καταβάλουν την ετήσια εισφορά τους στον ΟΓΑ και να ανανεώσουν τα βιβλιάρια τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε ασφάλεια, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν πούμε ότι σε πρώτη φάση ο εντοπισμός αυτών που μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις να αποτραπούν σοβαρά προβλήματα που οδηγούν άσκοπα σε προβλήματα χιλιάδες ανθρώπους.

Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους

Με ευλάβεια, θρησκευτική κατάνυξη και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανού, και συμμετεχόντων των Μητροπολιτών Αυλώνος κ. Χριστοδούλου, Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, Καισαριανής κ. κ. Δανιήλ και Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου εορτάστηκε στον Πύργο ο πολιούχος Άγιος Χαράλαμπος.
Τις εορταστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος πιστών από την πόλη του πύργου αλλά και την ευρύτερη περιοχή, το παρών έδωσαν και οι φορείς του τόπου.
Σύμφωνα με την παράδοση, στον Άγιο Χαράλαμπο αποδίδεται αρχικά η διάσωση των κατοίκων του Πύργου από μια φοβερή επιδημία πανώλης το 1860. Στον Άγιο Χαράλαμπο επίσης αποδόθηκε και η εκδίωξη θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918, από την Ηλεία και την Ελλάδα, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες ανθρώπων πέθαιναν για μήνες.
http://vytinaiika.blogspot.com/2008/02/blog-post_111.html

Τρίτη, Φεβρουαρίου 10

Το μέλλον της ανεργίας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε χιλιάδες πολίτες η οικονομική κρίση που δειλά- δειλά έχει αρχίσει να προκαλεί τα πρώτα κοινωνικά προβλήματα. Με μια πρώτη ματιά βλέπουμε ότι τον Ιανουάριο του 2009 οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην Ευρώπη είναι πάνω από 130.000. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές των χιλιάδων ανέργων είναι το ταμείο ανεργίας, τα πράγματα όμως γίνονται δύσκολα όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης οι άνεργοι γίνονται μακροχρόνια άνεργοι και δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
Αν λάβουμε υπόψη ότι, η πλειοψηφια όσων σήμερα χάνουν την εργασία τους είναι πάνω από 50 ετών και στο μέλλον δύσκολα θα βρίσκουν εργασία, η ανησυχία μεγαλώνει, επειδή αναμένεται ότι τα προβλήματα θα αυξηθούν. Με βάση το τρέχον θεσμικό πλαίσιο και τις προσφερόµενες δυνατότητές του χιλιάδες άνθρωποι από τη στιγμή που δεν θα έχουν εργασία θα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, η πρόσβαση των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα σε στέγαση θα δυσκολέψει, δεν θα έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και δεν θα μπορούν στο μέλλον να θεμελιώσουν εύκολα δικαίωμα σύνταξης.
Το συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή ήδη υπάρχουν στην Ευρώπη αρκετοί χρόνιοι άνεργοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα, κύρια επειδή στο πρόσφατο παρελθόν δεν ξανασυναντήθηκε αντιστοίχου επιπέδου πρόβλημα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αυξανόμενη- αναμενομένη κοινωνική πίεση εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε αλλαγές στον τομέα της φροντίδας υγείας, στο σύστημα κοινωνικής προστασίας και ίσως οδηγήσει στην εισαγωγή τροποποιήσεων στο σύστημα συνταξιοδότησης.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 9

Εκπαιδευτικά προβλήματα & προσλήψεις ωρομισθίων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» τη σχολική χρονιά 2009/10 θα διοριστούν στη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περίπου 6.300 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Παράλληλα αναμένεται να προσληφθούν περίπου 8.500 αναπληρωτές και πάνω 10.000 ωρομίσθιοι, ο αριθμός των ωρομισθίων θα μεγαλώσει επειδή αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος το κύμα φυγής για συνταξιοδότηση που παρατηρήθηκε την περσινή χρονιά στον χώρο των μόνιμων εκπαιδευτικών.
Με μια πρόχειρη ματιά και σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας φαίνεται ότι θα έχουμε μεγάλη αύξηση των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ως γνωστό εργάζονται για 12 ώρες την εβδομάδα, το εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ το μήνα, δεν έχουν δικαίωμα ασφάλισης επειδή δεν συμπληρώνουν τα αναγκαία ένσημα, αναγκάζονται να μετακινούνται σε 3-4 σχολεία με δικά τους έξοδα κτλ. Κατ΄ αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται σημαντικά και το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο να καλύπτει τη μαζική πρόσληψη ωρομισθίων στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Κυριακή, Φεβρουαρίου 8

Μεγάλες καταστροφές στην Αυστραλία

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χειρότερο απολογισμό νεκρών στην ιστορία της χώρας από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, αλλά και τις πλημμύρες που μαίνονται από το Σάββατο στη νοτιοανατολική πλευρά και στα τροπικά βορειοανατολικά της Αυστραλίας οι πλημμύρες.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς πολλοί από τους τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα ενώ στα πάνω από 1.000 σπίτια που κάηκαν και στα χιλιάδες που πλημμύρισαν δεν έχουν φτάσει ακόμη τα διασωστικά συνεργεία.
Οι πυρκαγιές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην Αυστραλία, ωστόσο φέτος, τα φαινόμενα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, πάνω από 35 μέτωπα βρίσκονται ταυτόχρονα σε ενεργή κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι φλόγες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων ορόφων και εξαπλώνονται με τρομακτική ταχύτητα. Οι εγκληματολογικοί ερευνητές λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώθηκαν οι πυρκαγιές μιλούν για εμπρησμό.
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων όπως της πόλης Κίνγκλεηκ το 80% της έκτασης της οποίας καταστράφηκε, πολλοί από όσους βρέθηκαν νεκροί ήταν παγιδευμένοι σε αυτοκίνητα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 εκτάρια δασικών και γεωργικών εκτάσεων έχουν καταστραφεί.
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δηλώνει "τρομοκρατημένος" και κάνει λόγο για "κόλαση στη Βικτόρια", και για κατάσταση που βρίσκεται εκτός ελέγχου ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζων Μπράμπυ, δακρυσμένος, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να συνδράμουν τους τραυματίες και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου κατασβηστούν οι φωτιές.

Οι γενικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των U. S.

Παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής των U. S. στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου ο Αντιπρόεδρος των U. S. Joe Biden υποσχέθηκε μια νέα εποχή με περισσότερη συνεργασία και διάλογο στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερα. Η επιπλέον συνεισφορά προφανώς αφορά την συμμετοχή των συμμάχων στον πόλεμο του Αφγανιστάν, τη βοήθεια σε άλλα ζητήματα, αλλά και την υποδοχή των κρατουμένων από το Γκουαντάναμο.
Άμεσης προτεραιότητας ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των USA φαίνεται να είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η πυρηνική διένεξη με το Ιράν.
Σε σχέση με τη Ρωσία ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι, ο Λευκός Οίκος θελει ένα νέο ξεκίνημα με το Κρεμλίνο και παραδέχτηκε μια "επικίνδυνη εκτροπή των σχέσεων".
Σχετικά με την προγραμματισμένη εγκατάσταση πυραυλικών αμυντικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, αν και ανακοίνωσε ότι θα ήθελε το σύστημα να εξελίσσεται, μόνο αν είναι τεχνικώς χρήσιμο, εφικτό και αποδοτικό από πλευράς κόστους, καθώς επίσης και "σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία". Παράλληλα, δήλωσε οτι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι Ρωσία είναι στρατιωτική απειλή για την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές δομές ασφαλείας. Σε σχέση με Αφγανιστάν εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να δούμε συνεργασία των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας για την επιτυχή έκβαση του πολέμου.
Σε πρώτη προτεραιότητα φαίνεται να είναι και τα μέτρα για την πρόληψη του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν. Σε σχέση με το ζήτημα ο στόχος ένα Ιράν που δεν θα διαθέτει πυρηνικά όπλα δεν είναι διαπραγματεύσιμος. «Θα είμαστε πρόθυμοι επί του παρόντος να συζητήσουμε, όμως θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν». τόνισε ο Αντιπρόεδρος των US Joe Biden. Ο αντιπρόεδρος των US αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου για την επίτευξη συμφωνίας στη Μέση Ανατολή και είπε ότι η ειρήνη θα έρθει μέσω της δημιουργίας "δύο κρατών". Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συμμετείχε στη διάσκεψη με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 7

Λαθεμένο συμπέρασμα & γενικότερο κλίμα

Η γενική εντύπωση που υπάρχει σήμερα είναι ότι μέσα από την οικονομική ύφεση θα προκύψει ένας άλλος κόσμος διαφορετικός από το σημερινό. Προς το παρόν, οι απώλειες θέσεων εργασίας και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργούν κατάσταση κρίσης που ουσιαστικά ισοδυναμεί με αναζήτηση της απάντησης, κύρια, μέσω του τρόπου της σκέψης μας, της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Κατά πολλούς, το ζητούμενο στηρίζεται στη διαπίστωση ότι ο κόσμος μας θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερος.
Όλα αυτά όμως που ζούμε σήμερα δεν ήρθαν από το πουθενά, εδώ και μια δεκαετία ο προβληματισμός είχε αρχίσει και ήταν έντονος, συνάντησε όμως την αδιαφορία επειδή το γενικότερο κλίμα ήταν τέτοιο που δεν ευνοούσε τις ανησυχίες όσων δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη συγκαλυμμένη με το πρόσχημα της ανάπτυξης υποβάθμιση του κοινωνικού συνόλου. Σε αρκετές περιπτώσεις μεταξύ των πολιτικών επιλογών και της κοινωνικής πραγματικότητας υπήρχε ένα τεράστιο κενό που ανά πάσα στιγμή έθετε σε κίνδυνο την πολιτική και κοινωνική ισορροπία, η αμυνόμενη- παθητική συναίνεση σε αρκετά οικονομικά, πολιτικά ζητήματα και οι επιλογές δημιούργησαν «σκουριά». Για τους δικούς του λόγους, κανένας δεν ήθελε να παραδεχθεί την ύπαρξη του κενού και της σκουριάς, επικράτησαν οι αντιφατικές και μεσοβέζικες με τα κοινωνικά συμφέροντα λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας ο θεωρητικός προβληματισμός γύρω από την πολιτική μορφή της κοινωνίας έπαψε να υπάρχει, το πλαίσιο πάντα το καθόριζε η τεχνητή χειραγώγηση, κάθε διαφορετική προσέγγιση μέσω διαφοροποιημένης μεταχείρισης έπαψε να λαμβάνεται υπόψη και καμουφλαρισμένα οδηγήθηκε στο περιθώριο . Κατ΄ αυτό τον τρόπο λιγόστεψαν οι οπτικές γωνιές του πολίτη, ο περισσότερος κόσμος πάντα έβλεπε μόνο την όψη των πραγμάτων, ακόμη και οι χαραμάδες ήταν κλειστές, χωρίς να υπάρχει κάποια λογική εξήγηση, χρόνο με το χρόνο έγινε νοοτροπία, έγινε ο κορμός του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου, τροχοδρομώντας ουσιαστικά τις διεργασίες που οδήγησαν στη σημερινή κρίση.
Αν τώρα εξετάσουμε το θέμα από τη σκοπιά των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης αυτό που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς είναι ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Σε πρώτη φάση βλέπουμε ότι ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, συνδέει την κρίση με την ανεργία, έναν κόσμο που διευρύνει την ανισότητα, παράγει τη βία, την επιθετικότητα, την κοινωνική απομόνωση, την απευαισθητοποίηση και συχνά τα φαινόμενα περιγράφονται ως κοινωνικές μορφές έκφρασης.
Επομένως, για να συνοψίσω, η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να επιλέξουμε αυτό που θέλουμε ως κοινωνία και εξατομικευμένα. Με λίγα λόγια, το νέο περιβάλλον δημιουργεί μια μοναδική απειλή και μια μοναδική ευκαιρία, βέβαια το ζήτημα είναι αρκετά σύνθετο και χρίζει συστηματικής προσέγγισης. Η προσέγγιση όμως αυτή, κατά πολλούς, δεν είναι μονομερής όπως έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι να πιστεύουμε, οι αβεβαιότητες σε συνάρτηση με τις εφαρμογές της εποχής το φανερώνουν. Εν κατακλείδι, η συγκρότηση και ο χωροχρονικός προσδιορισμός είναι ένα πολύ σοβαρό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία ή όχι της κοινωνίας να «αποδράσει» στο μέλλον.

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 6

Εκπαιδευτικά προβλήματα


Μεγάλος ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη
Χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας είναι ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30, συνήθως όμως τα τμήματα αποτελούνται από 25 έως 30, στις μεγάλες πόλεις φτάνουν και τους 35 μαθητές.
Ο αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν που ισχύει σε άλλες χώρες
πχ {Ιταλία 10,7 ανά τάξη -Σουηδία 12,1 -Βέλγιο 12,6 -Ισπανία 14,2 -ΗΠΑ 14,6 -Φινλανδία 15 - Κάτω Χώρες 15,3 -Γερμανία 18,7 -Ιαπωνία 19,2 -Γαλλία 19,3 - Ηνωμένο Βασίλειο 19,8}

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι, σε αρκετές περιπτώσεις ο αριθμός των μαθητών ανά σχολείο καθορίζεται από γεωγραφικούς λόγους (πχ στα μονοθεσία ή 2θεσια μικρά σχολεία απομακρυσμένων περιοχών υπάρχουν και τμήματα με κάτω από 20 μαθητές επειδή δεν υπάρχουν παραπάνω μαθητές), από τον αριθμό των διαθέσιμων αιθουσών, σε άλλα σχολεία υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες αίθουσες, σε άλλα σχολεία δεν υπάρχουν, από το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, που συνήθως υπάρχει έλλειψη κτλ .

Οφείλουμε ακόμη να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με μελέτες που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί ο περιορισμός του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, δημιουργεί προϋποθέσεις να διασφαλιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μαθητή. Επίσης, είναι λειτουργικά και παιδαγωγικά αναγκαίος για την επίτευξη υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης.
Σήμερα αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι, ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών να πραγματοποιήσουν σωστά την παιδαγωγική αποστολή τους.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 5

Επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες παράνομων μεταναστών

Από 4,5 έως 8 εκατ. υπολογίζονται οι παράνομοι μετανάστες που εργάζονται στην ΕΕ. Ένα σχέδιο οδηγίας προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες τους.
Το σχέδιο οδηγίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα επιτρέψει την υιοθέτηση, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, της "οδηγίας για τις κυρώσεις", η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους με το Συμβούλιο οι ευρωβουλευτές πέτυχαν να συμπεριλάβουν την επιβολή ποινικών κυρώσεων για τις σοβαρότερες περιπτώσεις καθώς και μια διάταξη βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις καθίστανται υπεύθυνες για τους υπεργολάβους τους όταν αυτοί παραβιάζουν τις διατάξεις της οδηγίας
Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής αποτελεί τμήμα της δέσμης μέτρων που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αφενός και την ενθάρρυνση της νόμιμης αφετέρου. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης την "οδηγία επιστροφής" και την "οδηγία για την μπλε κάρτα".Προβλέπεται η επιβολή προστίμων, η υποχρέωση καταβολής καθυστερημένων οφειλών ή ο αποκλεισμός για 5 χρόνια από οποιαδήποτε διαδικασία για την σύναψη συμβάσεων με τον δημόσιο τομέα και την λήψη κρατικών ενισχύσεων - εθνικών ή ευρωπαϊκών.
Η οδηγία θεσπίζει την επιβολή ποινικών κυρώσεων για τις κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις Κάθε εργοδότης που θα καταδικάζεται θα πρέπει να επιστρέφει οιαδήποτε κρατική ενίσχυση έλαβε το προηγούμενο έτος και να καταβάλει ένα πρόστιμο το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στο μισθολόγιό του.
Επιπλέον, θα πρέπει να πληρώσει ένα χρηματικό ποσό ίσο με το συνολικό ποσό των φόρων και άλλων εισφορών που θα έπρεπε να καταβάλει στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί νόμιμα. Θα πρέπει επίσης να αναλάβει, όπου απαιτείται, τα έξοδα για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών.
Η οδηγία A6-0026/2009

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 4

Νέα γεωστρατηγικά δεδομένα

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με την επιστροφή της Γαλλίας στην στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ μετά 40 χρόνια, η Γαλλία έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχει δύο από τους στρατηγούς της Συμμαχίας, το γεγονός εκτιμάται ότι θα οδήγηση σε αλλαγές στο δόγμα, την οργάνωση και την λειτουργία των στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, δήλωσε στην εφημερίδα ότι, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την επιστροφή της Γαλλίας στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.
Η Γαλλία θα ηγηθεί της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού ΕΕΚ, με έδρα το Norfolk (Virginia, ΗΠΑ) και είναι υπεύθυνο για τον μετασχηματισμό της Συμμαχίας από άποψη θεωρίας, οργάνωσης και λειτουργίας των δυνάμεων Επιπλέον, η Γαλλία θα έχει τη διοίκηση σε μία από τις περιφερειακές έδρες του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα και η οποία περιλαμβάνει τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχίας, καθώς και το τμήμα ανάλυσης των φωτογραφιών που λαμβάνονται από δορυφόρους .
Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, υποσχέθηκε να αλλάξει ριζικά την κατεύθυνση της Ουάσιγκτον στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα the times ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται για ένα σχέδιο άμεσων διαπραγματεύσεων με στόχο την επανασύνδεση με τη Μόσχα, προκειμένου να επιτευχθεί 80% μείωση των αντίστοιχων πυρηνικών οπλοστασίων.
Σύμφωνα με το ria novosti o Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Sergei Ivanov δήλωσε την Τετάρτη, ότι η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις του προεδρου των ΗΠΑ Barack Obama να επισπεύσει την υπογραφή μιας νέας συνθήκης για τη στρατηγική μείωση των εξοπλισμών. Η τελευταία Στρατηγική συνθήκη Μείωσης όπλων (START-1) υπογράφηκε μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών το 1991 και λήγει στις 5 Δεκεμβρίου 2009.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 3

Πολιτική & η νοοτροπία της «γλάστρας»

Είναι γεγονός ότι οι δομές της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα στο βαθμό που η καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης καθίσταται σε αρκετές περιπτώσεις σχεδόν αδύνατη, στην εξέλιξη αυτή συμβάλει σημαντικά και η νοοτροπία που θέλει, προπαγάνδα, «λάθη» και θεατές να χρησιμεύουν ως γλάστρες ή ως πρόσχημα για να περιπλέκουν σε διάφορα επίπεδα τα πράγματα μόνο και μόνο για να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο τη γενικότερη αναβάθμιση της ελληνικής κοινωνίας. Τα εμπειρικά στοιχεία αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια σκιαγραφούν μια εικόνα περίεργη, φαίνεται να υπάρχει μια τάση που θέλει, να διασπά την προσοχή με απώτερο σκοπό να πετύχει τη συγκατάβαση ή τον έλεγχο του μέσου πολίτη.
Η κοινή γνώμη από την άλλη πλευρά χαμένη μέσα στο πλήθος των πληροφοριών που καθημερινά εμφανίζονται επηρεάζεται εύκολα από μια σειρά κατασκευασμένων δεδομένων που αλλάζουν την όψη αναντίστοιχα με την πραγματικότητα. Κατ΄ αυτό τον τρόπο η συζήτηση και κατ’ επέκταση η κοινωνία παρακμάζουν με αποτέλεσμα να μη δίνεται λύση σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τα προβλήματα να διαιωνίζονται.
Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας η γραφειοκρατική νοοτροπία των υπαλλήλων της διοίκησης, που συνήθως υπάρχει παντού, δηλαδή σε κάθε τομέα της ελληνικής κοινωνίας και τα διάφορα μικροσυμφέροντα, που ανάγουν την υπόθεσή τους σε μείζον ζήτημα, αναμφισβήτητα δημιουργούν ένα λαβύρινθο αντιφατικοτήτων που και το ποιο απλό γίνεται δύσκολο για χιλιάδες πολίτες.
Εκείνο όμως που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι, αν και κατά πόσο ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας έχει συνειδητοποιήσει ότι, η έλλειψη διαφάνειας, η βραδύτητα των ελέγχων, η ανεπάρκεια ή το βόλεμα κτλ που εξυπηρετούν, στιγμιαία συμφέροντα, παράγουν «περιθωριακές τάσεις» και μακροπρόθεσμα δεν βοηθούν να αποφευχθούν οι αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της κάθε κρίσης, δηλαδή, δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία και ανάπτυξη, ωφελεί το δημόσιο συμφέρον; Ταυτόχρονα και με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση γενάτε το ερώτημα αν και κατά ποσό ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού είναι σε θέση διορθώσει δομικά λάθη σε μια κατάσταση που κατά γενική ομολογία τα τελευταία 20 χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία προβλημάτων και σήμερα βρίσκεται χωρίς κατασταλαγμένες απόψεις;
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, ελευθερία και πειθαρχία σε βασικές αρχές και νόμους δεν είναι έννοιες που συγκρούονται. Με άλλα λόγια oφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, στην εποχή της παγκόσμιας αναδιάρθρωσης οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν από δω και πέρα δύσκολα θα φέρουν επιθυμητά αποτελέσματα, αν, στο σύνολο τους δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές διαστάσεις τους, επίσης φαίνεται ότι ελάχιστοι έχουν καθορίσει, τι, που και πως θέλουμε να πάμε..

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 2

Ε.Ε: Νέοι κανόνες στη γεωργική παραγωγή

Αυστηρότερες απαιτήσεις για τα γεωργικά χημικά προϊόντα, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα φέρνει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με βάση τη νέα νομοθεσία πάνω από 22 χημικές ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες αποσύρονται και απαγορεύεται η χρήση τους, επίσης περιορίζει σημαντικά το πεδίο της χρήσης των φυτοφαρμάκων.
Η νομοθεσία έρχεται μετά από 2 χρόνια διαπραγματεύσεων και τώρα αναμένει την επικύρωση της από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ. Τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα εκτιμάται ότι μπορούν να προκαλέσουν κληρονομικές γενετικές βλάβες, ενδοκρινικές διαταραχές κτλ που μπορούν να διαταράξουν το ορμονικό σύστημα και να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία. Οι κανονισμοί διαιρούν την ΕΕ σε τρεις ζώνες (βόρεια, κεντρική, νότια) κυρίως για τις κλιματολογικές συνθήκες και την έγκριση των ουσιών στο εσωτερικό της ζώνης.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, προϊόντα όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το ελαιόλαδο τα λαχανικά κτλ, θα πρέπει να πληρούν τα νέα αυστηρά κριτήρια, σε αντίθετη περίπτωση η χρήση τους θα απαγορεύεται. .
Οι ενώσεις των αγροτών από την άλλη πλευρά έχουν τεθεί σε συναγερμό καθώς εκτιμούν ότι η αξιολόγηση δεν έχει γίνει βάση του κινδύνου και εκτιμούν ότι θα υποστούν τα επόμενα χρόνια απώλειες καλλιεργειών σε ποσοστό μέχρι 80%, παράλληλα εκτιμούν ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που μπορούν να κάνουν χώρες μη μέλη, συν το κόστος των δραστικών φυσικών ουσιών, θα επηρεάσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής. Η νέα νομοθεσία έχει φέρει στο γεωργικό τομέα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η νέα νομοθεσία στη γεωργική παραγωγή.

Επανήλθαν τα προβλήματα με τους πρόσφυγες στην Πάτρα

Σοβαρά προβλήματα έχουν αρχίσει να ξαναδημιουργούνται στην Πάτρα εξαιτίας των περίπου 3.000 Αφγανων που καθημερινά συνωστίζονται στα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια θέση σε κάποιο φορτηγό που θα τους μεταφέρει στην Ιταλία. Οι πρόσφυγες- λαθρομετανάστες στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η αστυνομία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή, η προσέγγιση όμως είναι μόνο προληπτική, δηλαδή δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι να διαπιστωθεί αν διαθέτουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, άδεια παραμονής κτλ.
Τα πράγματα όμως δεν αλλάζουν και μέρα με τη μέρα η κατάσταση τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους γίνονται όλο και πιο δύσκολα έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν 10 μέρες στον πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει σε έκταση δίπλα από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε μολυσματικό περιβάλλον, (κάποιοι πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα), πράγμα που παραξενεύει αλλά και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των μεταναστών και κατ’ επέκταση για τη Δημόσια Υγεία, τι στιγμή μάλιστα που καθημερινά συνωστίζονται διπλά στο σιδηροδρομικό σταθμό και στο λιμάνι της Πάτρας. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει να ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι τα δεδομένα δεν αλλάζουν, αλλά και επειδή, μετά από αρκετό καιρό, τις τελευταίες μέρες η παρουσία τους στο λιμάνι έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος τα 3.000 περίπου άτομα που παραμένουν, είτε να γυρίσουν στην πατρίδα τους, είτε να προωθηθούν στον προορισμό που θέλουν να καταλήξουν. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι και το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά οι ρυθμοί εισόδου των προσφύγων στην Πάτρα.