Κυριακή, Δεκεμβρίου 25

 Ο  Καλλικράτης ενίσχυσε την γραφειοκρατία και εμποδίζει την τοπική ανάπτυξη


Στο χωρίο καταγωγής μου ,την Σκιλλουντία, εδώ και αρκετά χρόνια, από την εποχή της δραχμής ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση της παλαιάς δημοτικής αγοράς σε κοινοτικά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Για την μετατροπή έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής   25 εκ δραχμές σε πρώτη φάση και σε δεύτερη 38.000 ευρώ μέσω του προγράμματος leader 2, χωρίς το πρόγραμμα ανάπλασης να έχει ολοκληρωθεί καθώς για να λειτουργήσουν ως ενοικιαζόμενα δωμάτια απαιτούνται ακόμη αρκετές εργασίες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο και βέβαια, οι απαραίτητες άδειες.
Πριν χρόνια τα δωμάτια εξοπλίστηκαν  κατόπιν   πρωτοβουλίας  του δήμου με μεταχειρισμένα έπιπλα της μαθητικής εστίας Κρεστένων προκειμένου  να καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστούν οι υποτυπώδεις προϋποθέσεις   για να τεθούν προς ενοικίαση.
Χρησιμοποιήθηκαν από τους υλοτόμους που ανέλαβαν την κοπή των καμένων δέντρων στην ευρύτερη περιοχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και στην συνεχεία για 2- 3 χρόνια ενοικιάστηκαν κατά την χειμερινή κυρίως περίοδο σε αλλοδαπούς εργάτες γης.
Τον τελευταίο χρόνο   έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους εξαιτίας του Καλλικράτη!
Ας δούμε όμως πως προκύπτει η εν λόγω εξέλιξη:
Πριν κάμποσο καιρό υπέβαλα γραπτή αίτηση στον Δήμο Κρέστενας- Ανδρίτσαινας ώστε να πληροφορηθώ για τα ακριβή αίτια της μη ενοικίασης και ειδικότερα για τον κανονισμό λειτουργίας και την διαδικασία που διέπει την ενοικίασή τους.
Η αρμοδία υπηρεσία του δήμου με σχετική επιστολή της με ενημέρωσε ότι η εκμίσθωση των δωματίων γίνεται με βάση το προεδρικό διάταγμα 270/81 περί της διαδικασίας και των όρων διενέργειας δημοπρασιών και με το νόμο 3852/2011( Καλλικράτης)
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη.
Αν κάποιος πολίτης θέλει να νοικιάσει ένα δωμάτιο για μια- δυο μέρες ή περισσότερο είναι απαραίτητο να απευθυνθεί με αίτησή του στο τοπικό συμβούλιο.
Το τοπικό συμβούλιο θα διατυπώσει, (για την εκμίσθωση),  γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο.
Εφόσον το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει θετικά, η οικονομική επιτροπή του δήμου θα καταρτίσει τους όρους της εκμίσθωσης , θα συντάξει την διακήρυξη και θα διεξάγει την δημοπρασία. Στο τέλος και για να μην γίνει με δική της  ευθύνη η εκμίσθωση ή αν έχει κάποιες αμφιβολίες στο όνομα της διαφάνειας, έχει δικαίωμα να ξανά - παραπέμψει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου.
Είναι εμφανές λοιπόν και απόλυτα φυσικό ο Δήμος Κρέστενας- Ανδρίτσαινας να μην μπορεί στην ουσία να νοικιάσει τα δωμάτια λόγω του μεγάλου όγκου νόμων και των διαδικασιών – συνεδριάσεων που εμπλέκονται. Συνεπώς, δεν πρέπει να απορούμε για το κόστος της γραφειοκρατίας που φτάνει στην Ελλάδα τα 16 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης, η αντικατάσταση ενός αδιαφανούς πλαισίου από το σημερινό γραφειοκρατικό και ιδιαίτερα αργό μοντέλο λειτουργίας δεν είναι σε καμία  περίπτωση η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: