Τρίτη, Δεκεμβρίου 6

Κάνει κρύο, πολύ κρύο στην Ελληνική επαρχία.


Η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανεβάσει υπερβολικά την εγχώρια τιμή του   με αύξηση της τάξης του 50 % κατά τα τελευταία 2 χρόνια. Έτσι σήμερα ένα σπίτι 100 τμ χρειάζεται πάνω από 10 ευρώ την ήμερα για έξοδα θέρμανσης.
Δεδομένης της σχετικά χαμηλής τιμής στην αγορά, προ φόρων, η εξέλιξη δείχνει υπερβολική κερδοσκοπική δραστηριότητα εκ μέρους της πολιτείας που εκμεταλλεύεται βασικές καθημερινές ανάγκες των πολιτών για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.
Το ζήτημα αυτό καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό διότι η πολιτεία υποστηρίζει ότι η σταδιακή εξομοίωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνων του πετρελαίου κίνησης έχει ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Αν ίσχυαν τα παραπάνω ή έπρεπε να έχει βρεθεί τρόπος να επιστρέφεται άμεσα ο επιπλέον φόρος στις φτωχές οικογένειες, στους χαμηλόμισθους, στους συνταξιούχους και γενικότερα στους οικονομικά αδύναμους ή έπρεπε να έχει δώσει κίνητρα να αποκτήσουν οι πολίτες εύκολα και γρήγορα και το βασικότερο φθηνά εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

Στην Ελληνική επαρχία, ειδικά στις περιοχές, όπως στην Ηλεία που δεν έχει φτάσει ακόμη η λύση του φυσικού αερίου μια λυση κεντρικής θέρμανσης είναι η αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες ξύλου ή πυρηνόξυλου. Το πυρηνόξυλο είναι παράγωγο της επεξεργασίας της ελιάς, προκύπτει προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο από την ξήρανση του λιοκοκκιού, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και είναι αρκετά φθηνό σε σχέση με την θερμική του αξία. (1 λίτρο πετρέλαιο ισοδυναμεί προς 3 κιλά πυρηνόξυλο. Η τιμή του αντιστοιχεί περίπου στο 1/8 της σημερινής αξίας του πετρελαίου)
Το μεγάλο πρόβλημα στην περίπτωση είναι το αυξημένο κόστος αγοράς καυστήρα πυρηνόξυλου δεδομένου οτι η τιμή αγοράς του φθάνει ή και ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, κόστος δυσβάσταχτο για μια μέση οικογένεια ή απλησίαστο για μια φτωχή οικογένεια.
Μια λύση στο πρόβλημα θα ήταν να επιδοτηθεί ( ειδικά σε ελαιοπαραγωγές περιοχές) η αγορά καυστήρων πυρηνόξυλου μέσω του ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για απεξάρτηση από το πετρέλαιο.
Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε να αυξηθεί η χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: