Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19

Αδικαιολόγητη η αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος


Σύμφωνα με μμε, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αναμένεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να οριστικοποιηθεί η τελική απόφαση για το ποσοστό της αύξησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ ζητά αύξηση της τάξης του 15%, ωστόσο η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ενέκρινε ποσοστό αύξησης έως 12% και τα νέα τιμολόγια θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2012. Η ΔΕΗ και κατ' επέκταση το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλούνται για τις αυξήσεις την μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά παράλληλη μείωση δαπανών και πώληση μονάδων.
Δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι υπηρεσία κοινής ωφέλειας η απόφαση για την αύξηση του ενεργειακού κόστους σε μια δύσκολη εποχή προβληματίζει έντονα και βεβαίως γεννά ερωτηματικά για το ποια σκοπιμότητα μπορεί να εξυπηρετεί καθώς τα βασικά επιχειρήματα που επικαλούνται για τις αυξήσεις δεν έχουν καμία απολύτως βάση .
Συγκεκριμένα:
1.Σε περίπτωση μειωμένης εσωτερικής ζήτησης το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας εξάγεται και ως γνωστόν οι εξαγωγές μόνον θετικά οφέλη μπορούν να προσφέρουν. Επίσης, είναι γνωστό ότι εισάγουμε σχεδόν το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε, άρα μειωμένη ζήτηση σημάνει μηδενισμό της εισαγωγής ρεύματος, δλδη λιγότερο κόστος για την ΔΕΗ, επειδή πωλεί μόνο το ίδιο παραγόμενο ρεύμα.
2.Το επιχείρημα της αύξησης  του κόστους παραγωγής είναι ένα μεγάλο ψέμα επειδή τα τελευταία χρόνια είχαμε μεγάλη μείωση του μισθοδοτικού κόστους στις ΔΕΚΟ και από την άλλη πλευρά, τόσο τον τελευταίο χρόνο, όσο και το τελευταίο τρίμηνο οι μεταβολές των διεθνών τιμών στα καύσιμα, είναι προς τα κάτω (125 $ ήταν η τιμή πετρελαίου Brent πριν ένα χρόνο, μεταξύ 105-110$ το τελευταίο τρίμηνο) . Συνεπώς έχουν θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα των εταιριών κοινής ωφέλειας
Εκτός αυτού, από το 2007 έχει θεσπιστεί η ρήτρα καυσίμων. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται η ρήτρα καυσίμων, όπως έχει θεσπιστεί, ενεργοποιείται μόνον όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων υπερβαίνουν το 10%, είτε σε αύξηση είτε σε μείωση. Όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ του 10% έως 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται μόνο για την μεταβολή που είναι πάνω από 10%. Όταν το ποσοστό μεταβολής είναι πάνω από 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται για όλο το ποσοστό της μεταβολής. Κατά συνέπεια, η αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αδικαιολόγητη και καταχρηστική από κάθε άποψη

Δεν υπάρχουν σχόλια: