Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14

Πληρώνουν οι κρατούμενοι το κόστος παραμονής τους στην φυλακή!



Σύμφωνα με την Ισπανική εφημερίδα el pais στο Riverside County ( είναι περιοχή- νομός της Καλιφόρνιας με δυο εκ πληθυσμό) οι φυλακισμένοι θα πληρώνουν στην κυριολεξία για τα αδικήματά τουςκαθώς θα υποχρεωθούν να καταβάλουν  $ 142.42 (107'7 ευρώ) την ήμερα για τα έξοδα παραμονής τους στην φυλακή. Έτσι,  κάθε χρόνος στην φυλακή θα στοιχίζει 51.983 δολάρια, δλδη  κάτι περισσότερο από το μέσο μισθό μιας αμερικανικής οικογένειας. Ο σχετικός νόμοςεγκρίθηκε από την κυβέρνηση του νομού, με ομόφωνη απόφαση, τον περασμένο μήνα και θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους.
Ο σχετικός  νόμος ψηφίστηκε    επειδή ο εν λόγω νομός έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 80 εκατομμυρίων δολαρίων την ώρα που το σωφρονιστικό σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του με οτι αυτό συνεπάγεται για τα έξοδα συντήρησης των κρατουμένων.

Βέβαια, στο μέτρο δεν θα ενταχθούν όλοι οι κρατούμενοι.  Σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να πληρώσουν εκείνοι που με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση   μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος. Οι αρχές εκτιμούν ότι το 25% των φυλακισμένων μπορούν να πληρώσουν με το συνολικό όφελος για το δημόσιο να φτάνει τα έξι με επτά εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν και βρίσκονται στην φυλακή για μικρο αδικήματα οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν ίδιου οικονομικού μεγέθους εργασία στην κοινότητα.
Το νέο μέτρο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά καθώς πολλοί θα σκεφτούν σοβαρά να διαπράξουν, για παράδειγμα, το αδίκημα της φοροδιαφυγής. 
Δεδομένου ότι και στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού
των φυλακών δεν είναι κακή ιδέα να προσαρμοστούν οι διατάξεις του εν λόγω νόμου στην ελληνική σωφρονιστική πραγματικότητα.
Δεν θα μπορούσαν, για παράδειγμα, κάποιοι κρατούμενοι να εργάζονται σε αγροτικές ή άλλες   εργασίες, ξέχωρα απο τα σημερινά "μεροκάματα"; ή κάποιοι άλλοι να πληρώσουν το κόστος παραμονής τους στις φυλακές; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: