Τρίτη, Δεκεμβρίου 13

Κόβονται οι επιδοτήσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ελαιώνων


Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχουν σχέδια για  δραστική περικοπή των επιδοτήσεων στον ημιαγροτικό πληθυσμό της χώρας.
Η "γενική προσέγγιση" του νέου κανονισμού που θα διέπει από την επόμενη χρονιά την καταβολή των επιδοτήσεων αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στο καθεστώς της ελαιοκαλλιέργειας
Η σχετική ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της μείωσης των επιδοτήσεων από τις αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική και αναγκάζει το σύνολο των ελαιοκαλλιεργητών να δηλώσουν αν καλλιεργούν οι ίδιοι την περιουσία τους.
Σε περίπτωση που δεν είναι οι ίδιοι καλλιεργητές, ο νέος καλλιεργητής είναι απαραίτητο να είναι είναι δικαιούχος επιδότησης. Σε περίπτωση μη δήλωσης ή καλλιέργειας του ελαιώνα από άτομο που δεν είναι δικαιούχος επιδότησης θα διακόπτεται η καταβολή της επιδότησης.


Στο πλαίσιο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου προβλέπεται επίσης να δηλώνουν οι ελαιοκαλλιεργητές, στον οπεκεπε, υποχρεωτικά, ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής δέκα τουλάχιστον μέρες πριν. Το νέο σύστημα θα συμπεριληφθεί στην αίτηση που συμπληρώνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Οι σχετικές ρυθμίσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στερήσουν από χιλιάδες δικαιούχους τα χρήματα των επιδοτήσεων καθώς σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω από 70%, των ελαιοκαλλιεργειών που δίνονται “μισακές” καλλιεργούνται από αλλοδαπούς που δεν είναι δικαιούχοι επιδότησης. Επιπλέον, στο σύνολό της σχεδόν η ελαιοκομιδή πραγματοποιείται με αδήλωτους και ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον εργάζονται για τους νέους, αλλοδαπούς καλλιεργητές. Οι επιτόπιοι έλεγχοι την περίοδο της συγκομιδής από τον οπεκεπε, εντάσσονται στο πλαίσιο μηχανοποίησης της ελαιοκαλλιέργειας και αναμένεται να περιορίσουν   σημαντικά το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας γεγονός το οποίο ή θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη των μικρότερων εκτάσεων ή οι μικροί ελαιοκαλιεργητές που σήμερα παραχωρούν τα κτήματα “ μισακά” σε αλλοδαπούς θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αλλάξουν τακτική παραχωρώντας την καλλιέργεια σε ντόπιους που τυγχάνουν να είναι δικαιούχοι επιδοτήσεων.
Είναι πλέον πασιφανές ότι το παραγωγικό μοντέλο της ελαιοκαλλιέργειας πάσχει και οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα. Κατά συνέπεια,  είναι απαραίτητη μια διαφορετική προσέγγιση προτού εγκαταλειφθούν ή περάσουν οριστικά στα χέρια  αλλοδαπών χιλιάδες μικρομεσαίες εκτάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική ύπαιθρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: