Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Μεσόγειο!


Έντονο προβληματισμό και ανησυχία, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στους πολίτες έχουν προκαλέσει οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών, θαλάσσιων χελωνών, η εξαφάνιση της φώκιας Monachus-Monachus και οι θάνατοι ψαριών στο Ιόνιο πέλαγος από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σύμφωνα με ανταπόκριση του αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων από την Κέρκυρα το αρμόδιο τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ανατρέχει σε μία σειρά από γεγονότα της τελευταίας 20ετίας, για τα οποία εξετάζει, εάν και πόσο επιβάρυναν το θαλάσσιο οικοσύστημα στην Αδριατική και το Β. Ιόνιο, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν σχετίζονται με τα προβλήματα που παρατηρούνται.

Ως πιθανές αιτίες εξετάζονται:
1. Tα στοιχεία της μεγάλης ιταλικής περιβαλλοντικής ομάδας Lega Ambiente. Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια περίπου 50 πλοία, φορτωμένα με τοξικά απόβλητα, έχουν χαθεί στη Μεσόγειο, ανάμεσά τους επτά, τα οποία βυθίστηκαν στο Ιόνιο, από τους Παξούς μέχρι τη Μεσσηνία.
2.Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, γερμανικό πλοίο, που μετέφερε τοξικά απόβλητα στην Αλβανία, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου μαζί με το φορτίο του.
3.Η ιταλική μαφία αποκάλυψε ότι έχει βυθίσει στα νερά του Ιονίου πελάγους, περισσότερα από 7 πλοία, φορτωμένα με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα. Ο μαφιόζος Φραντσέσκο Φόντι παραδέχτηκε στους Ιταλούς ανακριτές, το 2009, ότι ήταν μέλος κυκλώματος, το οποίο, την τελευταία 20ετία, βύθισε 30 πλοία στην Αδριατική, το Ιόνιο και τη Μεσόγειο. Τα πλοία μετέφεραν τοξικά απόβλητα
4.Σε όλο το βόρειο Ιόνιο, καθώς και στη νότια Αδριατική, γίνονται συνεχείς υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στις έρευνες αυτές γίνεται χρήση ηχοβολιστικών μηχανημάτων, τα οποία επηρεάζουν -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το νευρικό σύστημα των ψαριών.
5.Τα κράτη του Ιονίου (Ιταλία, Ελλάδα), καθώς και εκείνα της Αδριατικής (Αλβανία, Κροατία κ.τλ.), χρησιμοποιούν το θαλάσσιο οικοσύστημα ως τελικό αποδέκτη για κάθε είδος ρύπους (οικιστικά, βιομηχανικά, γεωργικά κ.τλ.).
6.Υποθαλάσσια φυσικά φαινόμενα μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στους φυσικούς πληθυσμούς (π.χ. σεισμοί, εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων, κ.τλ.) Επίσης, διάφορές επιδημίες (ιώσεις, βακτηριώσεις, κ.λπ.) μπορούν να αποδεκατίσουν ολόκληρους φυσικούς πληθυσμούς.
7.Κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων της Ελλάδας, του ΝΑΤΟ και της Ιταλίας γίνεται χρήση συγχρόνων μεθόδων ηχοεντοπισμού των «αντιπάλων». Μάλιστα, υπάρχει και η περίπτωση να έχουν ξεφορτωθεί βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Αδριατική θάλασσα, απο την εποχή ακόμη του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
8.Η υπεραλίευση των θαλασσών έχει μειώσει αισθητά τα ιχθυοαποθέματα και έχει διαταράξει την τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα τα ζώα που βρίσκονται στα ανώτερα τροφικά επίπεδα.
Όποιος όμως  κι αν είναι ο λόγος : Α. οι αρμόδιες αρχές είναι απαραίτητο να δώσουν στους πολίτες  τεκμηριωμένη απάντηση.
Β. Οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την ίδρυση ειδικού σώματος το οποίο θα έχει ως βασική αποστολή την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: