Τρίτη, Δεκεμβρίου 20

Η έξοδος από το ευρώ θα είναι επωφελής για την ελληνική κοινωνία


O υπουργός οικονομικών Ε Βενιζέλος δήλωσε σήμερα ότι «η έξοδος από το ευρώ σημαίνει πτώχευση, δραστική μείωση περιουσιών και εισοδημάτων, καθώς και συνέπειες για το κοινωνικό, το οικονομικό και ενδεχομένως για το πολιτειακό σύστημα».
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει ότι:
    1: Η έξοδος απο το ευρώ θα μετατρέψει σταδιακά το εξωτερικό θα χρέος σε εσωτερικό. Αν  επωμιστούν μέρος από το βάρος του χρέους τα υψηλά εισοδήματα, θα αυξηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία η οικονομική δραστηριότητα στα μεσαία και στα κατώτερα οικονομικά στρώματα που εδώ και χρόνια σηκώνουν το σύνολο του βάρους.
    2: Η εκ των πραγμάτων  μείωση των εισαγωγών θα  ελαχιστοποιήσει   το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
    3: Η έξοδος από το ευρώ θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την αξιοποίηση των παραγωγικών και άλλων δυνατοτήτων της χώρας μας.
    4: Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν σημαίνει υποχρεωτικά υψηλό πληθωρισμό δεδομένου ότι οι τιμές μόνο προς τα κάτω μπορούν να οδηγηθούν με την επαναφορά στην δραχμή. Για παράδειγμα, στην αμόλυβδη βενζίνη ο πρόσθετος φόρος φτάνει, ελεώ μνημονίου, το 1,05 ευρώ, σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή δύσκολα θα επιβιώσει ο εν λόγω φόρος. Επίσης, η σταθερότητα των τιμών είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα ελέγχου των τιμών και ζήτησης. Θα μπορούν,  για παράδειγμα, τα πολυκαταστήματα να πουλάνε και το βασικότερο να αγοράζονται τα προϊόντα απο τους καταναλωτές στις σημερινές, αστρονομικές, για τα ελληνικά δεδομένα   τιμές( Ως γνωστό,   η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην ευρωζώνη)
    5: Θα μειωθεί σημαντικά,  σε κάθε επίπεδο,   το κόστος παραγωγής, με ότι αυτό συνεπάγεται.
    6: Οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών θα συμβαδίσουν με τη αύξηση της παραγωγικότητας.
    7: Η επανίδρυση του δημοσίου θα γίνει, όχι με όρους τρόικας, αλλά,  σύμφωνα με τις ανάγκες.
  8. Με τη δραχμή είχαμε "καταφέρει"   να πληρούμε τα κριτήρια για την είσοδο στο τρίτο στάδιο της ονε, γιατί να μην το ξανακάνουμε, δεδομένου ότι η διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε μέσα στο ευρώ!
9: Θα επανακτηθεί η αυτονομία στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, κ.α.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: