Τρίτη, Νοεμβρίου 30

Συνέδριο κλιματικών αλλαγών,


προτείνουν διανομή με δελτίο τροφίμων και ενέργειας!

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, κηρύσσοντας την έναρξη συνεδρίου για τις κλιματικές αλλαγές στο Κανκούν έκανε έκκληση προς τους διαπραγματευτές να θέσουν κατά μέρος τα εθνικά συμφέροντα «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη πραγματικότητα για μας", είπε ."Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, ολόκληρος ο κόσμος θα σας κοιτάζει. Θα ήταν τραγωδία να μην ξεπεράσετε το εμπόδιο των εθνικών συμφερόντων. "

Παράλληλα, σε μια σειρά εγγράφων που δημοσιεύονται από την Royal Society, επιστήμονες από αρκετά, ιδρύματα συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Met Office, συμφώνησαν ότι τα σημερινά σχέδια για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν είναι αρκετά. Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να επέλθει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο καθηγητής Κέβιν Αντερσον, διευθυντής του Κέντρου Tyndall για την Αλλαγή του Κλίματος, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν αρκετά οι παγκόσμιες εκπομπές, είναι να σταματήσει η οικονομική ανάπτυξη στον πλούσιο κόσμο για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Αυτό, τονίζει ο καθηγητής θα σημάνει μια δραστική αλλαγή στον τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες που σήμερα προσπαθούν με κάθε τρόπο να προμηθευτούν όλο και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.
Ο κ. Αντερσον θεωρεί ότι στον πλούσιο κόσμο οι πολιτικοί χρειάζεται να εξετάσουν την εισαγωγή ενός συστήματος, όμοιο με εκείνο που ίσχυε κατά την τελευταία κρίση στη δεκαετία του 1930 και '40 και προτείνει να αρχίσει η διανομή με δελτίο τροφίμων και ενέργειας,
"είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουν σοβαρά, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε"
Ο καθηγητής Anderson επέμεινε ότι η ανάσχεση της ανάπτυξης στον πλούσιο κόσμο, δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη μια ύφεση ή ένα χειρότερο τρόπο ζωής, αυτό σημαίνει απλώς τις προσαρμογές στην καθημερινή ζωή, όπως χρησιμοποιήσει των μέσων μαζικής μεταφοράς και φορώντας ένα πουλόβερ αντί για την ενεργοποίηση της θέρμανσης.

Τα απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα για το Σκοπιανό

Μέσα από τα Διακόσιες πενήντα χιλιάδες τηλεγραφήματα Αμερικανών διπλωματών που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύονται στις μεγαλύτερες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου φαίνεται ότι ευρωπαίοι διπλωμάτες, υπεύθυνοι για την χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής, λίγο πριν τις περσινές εκλογές συμφώνησαν ότι, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι «πιο στέρεη» γεγονός που ως εξέλιξη θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία για την επίτευξη προόδου στο θέμα της ελληνοσκοπιανης διένεξης.
Αν τώρα λάβουμε υπόψη μας ότι η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, είχε οριακή πλειοψηφία 151 εδρών στην βουλή και ήταν αυτή που είχε προβάλει veto για την ένταξη των Σκοπιών με το όνομα Μακεδονία στο ΝΑΤΟ πολύ εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα να πούμε ότι η διεθνής διπλωματία κατά κάποιο τρόπο «συνωμότησε» κατά της κυβέρνησης της ΝΔ.
Όλα δείχνουν ότι η ΝΔ πλήρωσε κατά κύριο λόγο το veto στο Βουκουρέστι, από την στιγμη μαλιστα που όπως αναφέρουν τα σημειώματα που διέρρευσαν, δεν είχαν εμπιστοσύνη στον Κ. Καραμανλή να λύσει, όπως αυτοί ήθελαν, το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.
Δείτε παρακάτω περσότερα μέσα από το διαδραστικό χάρτη στο site του Guardian http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2010/nov/28/us-embassy-cables-wikileaks

Οικολογικό έγκλημα στο φράγμα του Αλφειού ποταμού


Οικολογικό έγκλημα με τη σφραγίδα της νομαρχίας Ηλείας και των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών συντελείται στο φράγμα του ποταμού Αλφειού στην Ηλεία.
Όταν η νομαρχία Ηλείας κατασκεύασε στο φράγμα το μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο οι προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ένωσης για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση προέβλεπαν κατασκευή ιχθυόσκαλας για να μπορούν τα ψάρια να ανεβαίνουν ανεμπόδιστα τον ποταμό μέχρι τις πηγές του.
Όπως όλα δείχνουν σήμερα, η ιχθυόσκαλα κατασκευάστηκε μόνο και μόνο για να μπορέσει η νομαρχία να εξασφαλίσει την άδεια.
Η κατασκευή είναι τέτοια που κάνει την είσοδο των ψαριών στην ιχθυόσκαλα αδύνατη, στη βάση της είναι αρκετά υπερυψωμένη, τα νερά που τρέχουν είναι λίγα επειδή ο κύριος όγκος έχει προβλεφθεί να κατευθύνεται στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο,[ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η στάθμη του ποταμού πέφτει θα τρέχει ελάχιστο νερό στην ιχθυόσκαλα] και στη μια από τις 2 εισόδους τα δέντρα και τα χόρτα έχουν κατασκευάσει έναν αδιαπέραστο φράκτη 100 περίπου μέτρων .
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής από το χωριό Μακρίσια έως και τα σύνορα της Αρκαδίας είναι ανάστατοι επειδή βλέπουν τα ψάρια να έχουν εξαφανιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την ιχθυοπανίδα και την οικολογική ισορροπία της περιοχής. Είναι γνωστό ότι αρκετά είδη ψαριών την εποχή της αναπαραγωγής ανεβαίνουν προς τις πηγές των ποταμών.
Αν τα ψάρια δεν μπορούν να φτάσουν στις πηγές δεν αναπαράγονται σωστά, μεσοπρόθεσμα θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί ο γόνος αρκετών ειδών που αναπαράγονται στην περιοχή.
Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι, αν η ιχθυόσκαλα δεν είχε κατασκευαστεί πρόχειρα ή ήταν πιο κοντά στην είσοδο του φράγματος δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Επίσης, αρκετοί κάτοικοι στην παραποτάμια περιοχή διαμαρτύρονται γιατί όπως λένε αν και έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της νομαρχίας, νομαρχιακούς συμβούλους και τους βουλευτές του νομού, κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 29

Αδιαφορεί το υπουργείο παιδείας για τα κενά στη φυσική αγωγή!

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ηλείας από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής με αίτημα την κάλυψη των τουλάχιστον 50 κενών φυσικής αγωγής που υπάρχουν στα δημοτικά σχολεία της Ηλείας.

Απουσία της Δ/τριας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βουρλούμης Ζωής η οποία βρίσκεται στη Ρώμη για υπερεσιακούς λόγους, ο αναπληρωτής της Δ/ντης του 4ου γραφείου κ. Αλεξόπουλος Διονύσιος είπε ότι για τις ανάγκες των σχολείων έχει ζητηθεί επανειλημμένως από το υπουργείο παιδείας η κάλυψη των κενών. Παράλληλα, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής ότι σε αρκετά σχολεία δάσκαλοι, ελλείψει γυμναστών, διδάσκουν το μάθημα της φυσικής αγωγής.

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής είναι πολλά, μεταξύ αυτών, σε πολλά σχολεία έχει γίνει άνω κάτω το πρόγραμμα, οι δάσκαλοι δεν έχουν ενημέρωση, εξάσκηση και εμπειρία να οργανώσουν και να διδάξουν το μάθημα της φυσικής αγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται για τον παιδαγωγικό προσανατολισμό και την ασφάλεια των μικρών μαθητών, επίσης. .

είναι γνωστό ότι το μάθημα της φυσικής αγωγής καθιερώνει αρχές και πρακτικές δράσης.

Οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής που επισκέφτηκαν την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ηλείας ζήτησαν δια μέσω της Α/θμιας Ηλείας με αίτηση τους γραπτή απάντηση από την υπουργό παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου για τους λόγους της μη πρόσληψης εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής για τα κενά των σχολείων της Π.Ε Ν. Ηλείας.



Σε μακρόχρονη ομηρία η Ελλάδα

H αδυναμία του μνημονίου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί η μη κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο στην ελληνική και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή οικονομία ώθησαν την ΕΕ να αποφασίσει να δοθεί η δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας. Επίσης αποφασίστηκε στο κόστος διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών να συμμετέχουν και οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά μόνο «κατά περίπτωση».
Η dw για το ζήτημα αναφέρει ότι μένει να διευκρινιστούν πολλά και κατ` αρχήν αν ισχύει αυτό που υποστήριξε ευρωπαίος διπλωμάτης οτι, σε περίπτωση απλής κρίσης ρευστότητας θα υποχρεώνονται οι κάτοχοι ομολόγων να μην τα πουλήσουν.
Εάν πρόκειται όμως για κρίση χρέους τότε θα τίθεται σε εφαρμογή η ρήτρα αναδιάρθρωσης και το μπαλάκι θα ρίχνεται στους πιστωτές που θα αποφασίζουν κατά πλειοψηφία σε ποιο βαθμό θα παραιτούνται από τόκους και μέρος του κεφαλαίου τους.
Η αλλαγή στρατηγικής της Ευρώπης αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική του μνημονίου δεν έχει καμία εναλλακτική λύση για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και την έξοδο από την κρίση του δημόσιου χρέους . .
Η απόφαση να επιμηκυνθεί, το νέο χρέος των 110 δις ευρώ και το παλαιό χρέος των 336 δις μέχρι και 11 χρόνια, έως το 2019 ή 2021 με πιθανή αλλαγή και του επιτοκίου που προσδιορίζεται στο 5,2% περίπου είναι προφανές ότι οδηγεί την Ελλάδα σε μακρόχρονη ομηρία από τη στιγμή που η επιμήκυνση θα απαιτεί «σφιχτό » πρόγραμμα λιτότητας.
Εν ολίγοις, οι εξελίξεις στην Ιρλανδία και τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ασκούν πιέσεις που προκαλούν αβεβαιότητα και δείχνουν ότι ούτε η κρίση ήταν ελληνική όπως αρχικά υποστήριζε η κυβέρνηση, ούτε το μνημόνιο μας έσωσε.
Επίσης, η ταχύτητα που αποφασίζει η ΕΕ για ζητήματα οικονομίας, από την επόμενη την υπογραφής του ελληνικού μνημονίου, δείχνει ότι το εξάμηνο θρίλερ των ελληνικών spreds ήταν καθοδηγούμενο .

Κυριακή, Νοεμβρίου 28

Σε τροχιά διάλυσης το εκπαιδευτικό σύστημα

Ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων στην εκπαίδευση [11.466 αποχώρησαν από τα σχολεία της χώρας το περασμένο καλοκαίρι ] και η μείωση των μόνιμων διορισμών κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά (διορίστηκαν 2.825 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα στο πρόγραμμα του μνημονίου προβλεπόταν η αναλογία 1 προς 1 δλδη 17.116 διορισμοί) έδιναν την εντύπωση ότι από το ξεκίνημά της η σχολική χρονιά θα είναι μια από τις χειρότερες.
Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει προς τα τέλη Αυγούστου [23/8] παραδέχθηκε ότι εφέτος θα είναι η δυσκολότερη χρονιά από τη μεταπολίτευση και μετά.
Σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα κενά σε αρκετές ειδικότητες είναι πολλά, για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη προσληφθεί γυμναστές για τα λειτουργικά κενά των ολοήμερων δημοτικών σχολείων κ.α.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η μείωση των μόνιμων διορισμών, αν και προβλεπόταν ρητά η εξαίρεση της αναλογίας 1 προς 5 για τις προσλήψεις στους χώρους παιδείας και υγείας για τους οποίους θα ίσχυε η αναλογία 1 προς 1 έχει δημιουργήσει σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν σε τροχιά διορισμού και εργάζονταν επί εξαετία, τουλάχιστο, ως έκτακτο προσωπικό στην εκπαίδευση, έμειναν άνεργοι.
Για τη νέα σχολική χρονιά η υπουργός παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις θα ακολουθήσουν την αναλογία 1 προς 5, όταν στις προσλήψεις των μόνιμων εκπαιδευτικών για το 2010 δεν τηρήθηκε καμία αναλογία και τα κενά στα σχολεία θα είναι ίδια με τα φετινά.
Με βάση τα όσα ισχυρίζεται η υπουργός παιδείας και τις εξελίξεις,
οδηγούμαστε, εκ των πραγμάτων, σε σταδιακή κατάργηση της δημόσιας παιδείας.
[ Οι δαπάνες του προϋπολογισμού που κατευθύνονται στην παιδεία θα κινούνται κάτω από το 3% του ΑΕΠ, είναι η μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 35ετίας και θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις προσλήψεων – διορισμών και μεγάλες περικοπές λειτουργικών δαπανών.
Ηδη καταργήθηκε, η Πρόσθετη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, υπολειτουργούν, τα ολοήμερα δημοτικά, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα ειδικά και τα αθλητικά Σχολεία, πολλά τμήματα λειτουργούν με πάνω από 30 μαθητές κ.α]
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό site alfavita.gr υπάρχει σχέδιο του υπουργείου παιδείας για εκτεταμένες συγχωνεύσεις δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Συζητείται επίσης, η μερική κατάργηση μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες καθώς και η κατάργηση των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των γραφείων Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα καθημερινή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτηρίζει μονόδρομο τις αλλαγές [γενικά] που προωθούνται.

What are the financial markets?

H εποχή που διανύουμε εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εποχή νομισματικής αστάθειας. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος από την διαρκώς αυξανόμενη αποσταθεροποίηση κάνει την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να έχει ως κύρια προτεραιότητα την προστασία του νομίσματος.
Η νομισματική και η συναλλαγματική πολιτική δεν σχεδιάζονται πλέον με βάση τις εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά τις πανευρωπαϊκές ανάγκες.
Πως όμως φτάσαμε ως εδώ;
Εδώ και αρκετά χρόνια τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, η ασυδοσία των αγορών και από την απέναντι πλευρά η απουσία για μακρό χρονικό διάστημα παρεμβάσεων ελέγχου από τις κυβερνήσεις αποτέλεσε τόσο αιτία, όσο και συνέπεια της αστάθειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο το σύστημα εξουσίας αντιμετώπισε τις οικονομικές εξελίξεις είναι α. η ελληνική χρηματιστηριακή κρίση στις αρχές της δεκαετίας, όπως όλοι γνωρίζουμε προέκυψε από εσκεμμένες παραλείψεις της τότε κυβέρνησης, β. η κατάρρευση της Lehman Brothers και τα όσα ακολούθησαν της κατάρρευσης. Τα κράτη αποδείχθηκαν αδύναμα να παρακάμψουν ή να αντιμετωπίσουν χωρίς συνέπειες την κρίση που προκλήθηκε κυρίως εξαιτίας της εξάρτησής τους με τα καρτελ της χρηματιστηριακής οικονομίας.
Ως γνωστό οι αγορές και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτές για να αποτρέπουν την κρατική παρέμβαση έχουν ως βασικό επιχείρημα την άποψη που λέει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει μέσα το κράτος και τις δομές του, θεωρούν ότι το κράτος καταπιέζει την ανεμπόδιστη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος. Η επιρροή τους στην πραγματική οικονομία έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι τίποτα δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί μέσα από τη δημοκρατία αν δεν το θέλουν οι αγορές και τα εξωθεσμικά κέντρα που βρίσκονται πίσω τους.
Όπως γίνεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις η λειτουργία της κοινωνίας και ο τρόπος που αναπαράγονται οι κοινωνικές δομές ακολούθησαν την ερμηνεία που παρουσιάστηκε ως έγκυρη από τους οικονομικά ισχυρούς και τα ελεγχόμενα μμε. Στα πρόσφατα χρόνια, με τις κυβερνήσεις να αίρουν τα εμπόδια στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές, οι πόρτες ήταν ανοιχτές στους κερδοσκόπους που επιζητούν να κάνουν γρήγορα κέρδη, έτσι φτάσαμε στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ως εξέλιξη ανάγκασε τα κράτη να διαθέσουν δισ ευρώ, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις usa για την σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με άλλα λόγια τα κράτη έσωσαν από την κατάρρευση τους πολεμίους τους, όχι επειδή το ζήτησαν οι φορολογούμενοι πολίτες, αλλά επειδή το είχαν ανάγκη οι αγορές..
Τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την εκτίναξη των ελλειμμάτων και κατ΄ επέκταση των χρεών του δημοσίου και όχι μόνο. Στη χώρα μας ένα μεγάλο μερίδιο του εθνικού εισοδήματος, έσοδα από φόρους κ.α. χρησιμοποιείται πλέον για την εξυπηρέτηση του παλιού και του νέου δανεισμού. Την ίδια στιγμή η απουσία ρευστότητας και τα περιοριστικά μέτρα βυθίζουν τη χώρα όλο και περισσότερο στην ύφεση.
Από τη στιγμή που το χρέος είναι τα σωρευμένα ελλείμματα και το ελληνικό χρέος τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνεται σημάνει ότι απο'δω και στο εξής ο παράγοντας που θα δημιουργεί το χρέος δεν θα είναι, εξαιτίας της λιτότητας, οι δημόσιες δαπάνες αλλά η ύφεση, η οποία προκαλείται εξαιτίας της απουσίας δαπανών γενικά και της αναδιανομής των πόρων από το εσωτερικό της χώρας στο εξωτερικό [ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους, έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κ.α.]
Η ακολουθούμενη πολιτική καθιστά ως πιο σημαντικό αγαθό της ελληνικής οικονομίας τον εξωτερικό δανεισμό και την κυβέρνηση αιχμάλωτο τον δικό της προγενεστέρων αποφάσεων, κάτω από αυτές τις συνθήκες όποια μέτρα και αν ληφθούν το μοναδικό που μπορούν να επιφέρουν είναι μια προσωρινή διέγερση της οικονομίας.
Εκτός αυτών, το μνημόνιο έφερε ελεγκτές σε κεντρικό επίπεδο, οι ελεγκτές θα φέρουν αντιπροσώπους τους σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό και ούτο καθεξής. Με άλλα λόγια έχουμε φτάσει από το άκρο της απόλυτης ασυδοσίας των αγορών, στο άλλο άκρο του απόλυτου ελέγχου των κρατών από υπερεθνικά κέντρα εξαιτίας της ασυδοσίας των αγορών, εξέλιξη που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη υποδούλωση.
Με δεδομένη την πρόταση για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος διάσωσης κρατών της ευρωζώνης, μήπως; τελικά οι αγορές και όσοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους προκάλεσαν την κρίση για να κερδοσκοπήσουν και με όχημα την οικονομική ολοκλήρωση να αιχμαλωτίσουν τα κράτη χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τους «πρόθυμους» συμμάχους τους …

Παρασκευή, Νοεμβρίου 26

Χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα η Σοσιαλδημοκρατία


Στην πολιτική οι επιλογές με συμμετοχικές διαδικασίες ή κάτω από τις εκάστοτε ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθορίζουν την πορεία στην οικονομία, την κοινωνία στην εξωτερική πολιτική ή αλλού και τα αποτελέσματά τους οδηγούν, είτε σε νίκη, είτε στο περιθώριο κόμματα και φορείς που δεν αποδέχονται το «μετά» μιας κοινωνίας.
Σήμερα, λίγους μήνες αφότου έπεσαν οι μάσκες και η χώρα υπόγραψε το μνημόνιο δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ως προς το αν η υπαγωγή μας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ ήταν ή όχι συνειδητή επιλογή, μάλιστα χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, της κυβέρνησης Παπανδρέου. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Θ. Πάγκαλος ήταν κατηγορηματικός, είπε ότι « το μνημόνιο είναι ευκαιρία και ευτυχία για τον τόπο» Η δήλωση πάγκαλου έρχεται να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουμε την εκδοχή που λέει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου οδήγησε σε πιστοληπτική ανυποληψία τη χώρα για να «κατορθώσουν» να μεταβιβάσουν, τυπικά και ουσιαστικά, κυβερνητικές αρμοδιότητες στην ΕΕ και να φέρουν μέσω των διαδικασιών που γνωρίζουμε [θρίλερ των spreds κ.α.] το ΔΝΤ στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.
Επίσης, έχει αρκετές πιθανότητες και η εκδοχή στη Σοσιαλιστική Διεθνής , της οποίας πρόεδρος είναι ο Γ. Παπανδρέου να προσδοκούσαν, μέσω της έλευσης του ΔΝΤ στην Ευρώπη να πετύχουν την παλινόρθωση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.
Ωστόσο και καθώς στην κυβέρνηση με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δείχνουν να έχουν αρχίσει να μπερδεύονται, τα επιχειρήματα τους, ότι δηλαδή « δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω» εκφράζουν μια μοιρολατρική πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας.
Όσο τώρα θα απλώνεται η κρίση τόσο θα μειώνεται η αξιοπιστία, ο πολιτικός χρόνος και το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις αυτές θα έρθουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας να βγάλει την οικονομία από την ύφεση αλλά και να δώσει λύση στα απλά, πραγματικά - καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία, πράγμα που σημαίνει πρακτικά και αδυναμία εφαρμογής των όρων του μνημονίου.
Επειδή αυτά είναι γνωστά και τα προβλήματα έχουν αρχίσει να πιέζουν χωρίς να υπάρχει παραγωγή αποτελεσμάτων εφευρέθηκε από την κυβέρνηση το επιχειρησιακό σχέδιο των 30 ημερών [πέρσι, όπως όλοι θυμάστε ήταν 100 ημερών].
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με την Ευρώπη να βρίσκεται σε κατάσταση σχιζοφρένειας το ζήτημα εδώ είναι ότι συμπεριφέρνονται χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι με στοχευμένη προπαγάνδα και αποφάσεις τακτικής μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο βραχυπρόθεσμες επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά μια απλή περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής θα αποδειχθούν μοιραία για τον τόπο.
Επί πλέον, είναι γνωστό και ισχύει για όλα τα προβλήματα οικονομικής πολιτικής, ότι δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις με ad hoc αποφάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά μόνο με την εφαρμογή μιας αρχής που θα ισχύ ομοιόμορφα για όλα τα πεδία.
-Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να δίνονται στη νομαρχία Ηλείας εν μέσω κρίσης 5 εκ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, ( δλδη οι γνωστές αμμοχαλικοληψίες στα ποτάμια και το καθάρισμα των δρόμων στα βουνά) και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία να μην έχουν εκπαιδευτικό προσωπικό.
-Δεν μπορεί να γράφει η εφορία τον παραγωγό στη λαϊκή για ένα ματσάκι μαϊντανό και από την άλλη να περνάει στο ντουκου φοροδιαφυγή εκατ ευρώ στα καύσιμα και αλλού..
-Δεν μπορεί η ευρωπαϊκή επιτροπή στο πλαίσιο των στόχων της στρατηγικής της Ευρώπης για το 2020 να υποστηρίζει σε χθεσινή έκθεσή της ότι η μερική απασχόληση βαθμιαία διαβρώνει τα κέρδη των επιχειρήσεων, μειώνει την παραγωγικότητα, συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μορφές απασχόλησης έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής και στην Ελλάδα μέσω των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας να προωθείται από Σοσιαλιστική κυβέρνηση η μερική απασχόληση και να καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα..
Δεν είναι λοιπόν περίεργα όλα αυτά; Εχει καταλάβει κάποιος γύρω από πιο αίτημα συγκροτείται η ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας; Mήπως, μαζί με τους πάτρωνές τους, έχουν μπερδέψει τα πάντα μεταξύ τους για να σωθούν οι ίδιοι …

Σε τροχιά αποσταθεροποίησης εισέρχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής να μπλοκάρει τα deals στις ελληνικές τράπεζες με αιτιολογικό ότι δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να συζητούν θέματα συγχωνεύσεων όταν στηρίζονται κεφαλαιακά από το ελληνικό δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών και εξαρτώνται από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα [ Οι ελ. τράπεζες έχουν δανεισθεί 92,4 δις ευρώ από την ΕΚΤ.] και η κατάρρευση της Citibank Ελλάδος με 400 εκατ ευρώ ζημία και το κλείσιμο το επόμενο διάστημα των 60 από τα 72 υποκαταστήματων της στην Ελλάδα, εντείνουν τη γενικότερη ανησυχία και δείχνουν ότι η πιθανότητα αποδιοργάνωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν έχει εκλείψει.
Οι εξελίξεις οδηγούν τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν κατά μονάς σε αυξήσεις κεφαλαίου. Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολο του θα έχει ισχυρές αντοχές για να αντέξει τις πιέσεις αυτές. Όλα όμως δείχνουν ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα παρουσίασαν περαιτέρω επιδείνωση κατά τους πρώτους μήνες του 2011 με άμεσο αποτέλεσμα οι παράμετροι [αρνητικά δεδομένα στην οικονομία, προβλήματα ρευστότητας, αύξηση στα επιτόκια της διατραπεζικής από την ΕΚΤ κ.α] που προσδιορίζουν τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος να επηρεαστούν αρνητικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις πιο αδύναμες τράπεζες.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25

Δραματική η αύξηση της ανεργίας

Η αύξηση των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ (από 11% στο 13%) θα εντείνει περαιτέρω την ύφεση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο τη μείωση των θέσεων απασχόλησης και τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής πολιτικής θα επηρεάσουν αρνητικά και τα έσοδα του Κράτους, δεδομένου ότι θα συρρικνώσουν επικίνδυνα την φορολογική του βάση. Αντίθετα μια μείωση του ΦΠΑ, έστω και κατά μία μονάδα, θα προσέφερε περισσότερα τόσο στην διατήρηση των θέσεων απασχόλησης όσο και στην βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς.
Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, εκφράζοντας τη θέση της για την απασχόληση και την ανεργία.
Πιο συγκεκριμένα, για το διάστημα Αύγουστος 2009 – Αύγουστος 2010 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.402 άτομα.
Η αύξηση της ανεργίας είναι ένα σημείο που προκαλεί εύλογη ανησυχία. Περισσότερο δραματική όμως είναι η κατάσταση, σε σχέση με τη μείωση της απασχόλησης. Και τούτο, δεδομένου ότι ο Αύγουστος θεωρείται κατά κανόνα μήνας αύξησης του αριθμού των απασχολουμένων εξαιτίας της εποχικής απασχόλησης.
Πιο συγκεκριμένα για το διάστημα Αύγουστος 2009 – Αύγουστος 2010 η απασχόληση μειώθηκε κατά 165.356 άτομα, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 η απασχόληση μειώθηκε κατά 40.406 άτομα.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η αύξηση της ανεργίας προκαλείται σε ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό από απώλειες θέσεων απασχόλησης. Η αξιοσημείωτη αυτή αύξηση στο ποσοστό ανεργίας των παραγωγικών ηλικιών – αύξηση η οποία τείνει να γίνει ενδημική – είναι αδιάψευστο σημάδι της ολοένα εντεινόμενης ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.
Το στοιχείο αυτό επαληθεύεται εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι:
α) για το διάστημα Ιούνιος Σεπτέμβριος 2010 έκλεισαν 16.000 επιχειρήσεις (στοιχεία Κ.Ε.Ε. και ΤτΕ),
β) στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου 2010 το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 4,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 (στοιχεία ΕΛ ΣΤΑΤ).
Η ανεργία αυτή επομένως δεν είναι ούτε διαρθρωτική, ούτε προκαλείται από δυσκαμψίες (θεσμικές ή άλλες) της αγοράς εργασίας. Πρόκειται για ανεργία ύφεσης, η οποία πρέπει και μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με αντικυκλικές πολιτικές, είτε αυτές αναφέρονται στο δημοσιονομικό σκέλος της οικονομικής πολιτικής (π.χ. δημόσιες επενδύσεις), είτε σε ριζικό ανασχεδιασμό της πολιτικής απασχόλησης, καθώς και με πολιτικές που θα ενισχύουν ή εν πάση περιπτώσει δεν θα συρρικνώνουν την ενεργό ζήτηση.

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει το ΙΚΑ Πύργου

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει το ΙΚΑ πύργου ελείψει ιατρικού προσωπικού με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για όσους ασφαλισμένους- συνταξιούχους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν σε εξωτερικό γιατρό για να εξεταστούν. Οι ασφαλισμένοι της περιοχής διαμαρτύρονται, αφού στο ΙΚΑ Πύργου οι κενές θέσεις Ιατρών είναι πολλές.
Για μια περιοχή 60.000 κατοίκων που καλύπτει το ικα πύργου υπάρχει ένας παθολόγος. Για μια επίσκεψη στο δερματολόγο χρειάζεται να περιμένεις ένα μήνα επειδή ο δερματολόγος ελείψει ουρολόγου γραφεί τα φάρμακα και αυτής της ειδικότητας. Οφθαλμίατρος δεν υπάρχει, μικροβιολόγος επίσης, κ.α.
Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τη διοίκηση του ικα πύργου να ζητάει με αλλεπάλληλα υπομνήματα και επιστολές γιατρούς και χιλιάδες ασφαλισμένους, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας, να μετακινούνται καθημερινά σε νοσοκομεία της Πάτρας ή ακόμη και στην Αθήνα προκειμένου να εξυπηρετηθούν ή να λύσουν προβλήματα που αφορούν την υγεία τους.
Eίναι φανερό πλέον ότι η τρόϊκα από κοινού με την κυβέρνηση κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος με άμεση συνέπεια τη σταδιακή και καταναγκαστική μετάλλαξη της κοινωνικής ασφάλισης σε ατομική-ιδιωτική. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την απόσυρση του κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση για χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τετάρτη, Νοεμβρίου 24

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η ανεξαρτητοποίηση του Βουλευτή Γ. Κοντογιάννη

Εντύπωση και θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους απλούς ψηφοφόρους της ΝΔ στο νομό Ηλείας η απόφαση του εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη να ανεξαρτητοποιηθεί και να εξαπολύσει από το βήμα της βουλής επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Για οργανωμένο σχέδιο αποδυνάμωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει η Ρηγίλλης, φωτογραφίζοντας τη Ντόρα Μπακογιαννη, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι ο κόσμος και βλέπει και καταλαβαίνει και τιμωρεί.

Τρίτη, Νοεμβρίου 23

Ερήμην των δανειζομένων οι αποφάσεις στο νέο σχέδιο.

Τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος διάσωσης κρατών της ευρωζώνης, προβλέπει σύμφωνα με την Die Zeit το γερμανικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου .
Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit και το πρακτορείο Reuters το σχέδιο θα διαδεχθεί το 2013 τον υφιστάμενο μηχανισμό δανεισμού.
Η Deutsche Welle αναφέρει [δείτε εδώl ότι το γερμανικό σχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω μιας διαδικασίας που αποτελείται από δύο άξονες:
Α. κατόπιν πρωτοβουλίας του υπερχρεωμένου κράτους, τίθεται αυτόματα σε ισχύ η επιμήκυνση του χρέους και ορίζεται ένας διαπραγματευτής, ο οποίος συγκαλεί συνέλευση των πιστωτών για να αναλύσουν την κατάσταση. Για τα επόμενα βήματα αποφασίζουν ομόφωνα οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, ερήμην όμως της υπερχρεωμένης χώρας. Σε ένα πρώτο βήμα εξετάζεται εάν επαρκεί μια επιπλέον παράταση των οφειλών, η οποία υπό προϋποθέσεις θα συνοδεύεται από ενέσεις ρευστότητας. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε επιφορτίζεται ο διαπραγματευτής να προχωρήσει με τους πιστωτές στην συγκρότηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης. Και εδώ προβλέπεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι πιστωτές από ένα ποσοστό των χρημάτων τους, από τόκους ή ακόμη και από τα κεφάλαια τους (Haircut) και να τους δοθούν νέες εγγυήσεις
Β. Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, προβλέπεται η έκδοση ομολόγων ευρωζώνης με «ρήτρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses), τα οποία θα προβλέπουν το «κούρεμα». Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι να κινδυνεύει το ευρώ και η χώρα να έχει αποκοπεί από τις αγορές. Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία θα υποστηρίξει ότι για την υιοθέτηση του εν λόγω μηχανισμού θα απαιτηθεί περιορισμένη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών