Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 8

Η επικαιρότητα σε τίτλους

Μπροστά σε κρίσιμες επιλογές τόσο σε ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όσο και σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή το ζήτημα ανασχηματισμός και η γενικότερη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού φαίνεται να απασχολούν σοβαρά την κυβέρνηση, αν λάβουμε υπόψη, και τις δηλώσεις του Υπουργού πολιτισμού κ. Μ. Λιαπη στη Θεσσαλονίκη, όπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε
«Η ανανέωση και σε πρόσωπα και σε ιδέες είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο και για τη ζωή και πολλώ μάλλον για την πολιτική»

Στην εξωτερική πολιτική το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που «τρέχει», αλλά, και ο επανακαθορισμός της σχέσης με τη Ρωσία μετά τα γεγονότα στον Καύκασο φαίνεται να είναι ζητήματα, όπου, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό γενικότερες ισορροπίες και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Για την ευρωατλαντική κοινότητα η πραγματικότητα δείχνει ότι η κρίση στον Καύκασο και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικό ζήτημα.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάθιου Μπράιζα, είπε μεταξύ άλλων ότι: «στην ευρωατλαντική κοινότητα στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τώρα δεν είναι η ώρα για συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, προσθέτοντας ότι αυτό εναπόκειται στη συμπεριφορά της Ρωσίας»

Αναφερόμενος στα γενικότερα ζητήματα από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός κ. Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ είπε μεταξύ άλλων ότι : «Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης, που, σε δύσκολους καιρούς, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Δέσμευσή μας είναι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του Τόπου και των πολιτών. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φοβίες, χωρίς παλινωδίες».

Ιδιαίτερη σημασία αναφέρει η εφημερίδα «καθημερινή» έχει και η τοποθέτηση του Χένρι Κίσινγκερ ο οποίος, μιλώντας προχθές στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε «Άλλη η σημασία της Γεωργίας και της Ουκρανίας και άλλη της Μακεδονίας», προσθέτοντας ότι οι δύο πρώτες αποτελούν στρατηγικό ζήτημα για τις ΗΠΑ, κάτι που δεν ισχύει για την ΠΓΔΜ. Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει ιστορικά δικαιώματα στο όνομα Μακεδονία


Δεν υπάρχουν σχόλια: