Κυριακή, Σεπτεμβρίου 21

Από τα δύσκολα στα απλά.

Στις μέρες μας τα οικονομικά δρώμενα στον κόσμο και την Ελλάδα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Σε αυτό το περιβάλλον ο πολίτης παραμένει απληροφόρητος και ανήμπορος να συμμετέχει στα οικονομικά δρώμενα, ειδικά μετά και την αρνητική εμπειρία του χρηματιστηρίου.

Γενικότερα όμως η οικονομική ανάλυση μέχρι σήμερα στηρίζεται κυρίως στις πράξεις και στη συμπεριφορά, δεν ασχολείται με τον τρόπο που εμφανίζονται τα φαινόμενα, δηλαδή την αφετηρία τους.
Ταυτόχρονα όλο και περισσότερο εμφανίζονται νέες απαιτήσεις, η σκιαγράφηση τους θα μπορούσε να δώσει λύσεις, ελάχιστοι όμως ασχολούνται σοβαρά με την ανάλυση τους, έτσι οι προοπτικές παραμένουν ανεπαρκής.

Βασικός λόγος που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη δύσκολη κατάσταση είναι το γεγονός ότι πλέον η κουλτούρα δεν παράγεται στη βάση της κοινωνίας, αλλά στα παράθυρα της τηλεόρασης.
Με τον τρόπο αυτό η κοινωνία συνειδητοποιεί τον εαυτό της μέσα από εξειδικευμένα κομμάτια που είναι αδύνατον να μεταδοθούν, φυσική απόρροια αυτής της κατάστασης είναι τα προβλήματα της καθημερινής ζωής να τίθενται ενιαία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί η άγνοια.
Συνεπώς η γενικότερη υπανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του ατόμου να ενσωματώσει και να χρησιμοποιήσει σωστά τα μηνύματα του περιβάλλοντός του, καθώς αναγκάζονται να απορροφούν ένα μονότονο θέαμα.

Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι; Πως μπορεί να αποσαφηνιστεί η ασάφεια για όλα αυτά τα ζητήματα της καθημερινότητας που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή και να γίνουν βεβαιότητες οι αμφισβητήσεις;
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μέσω της δική μας βούλησης και όχι μέσω τηλεοπτικού- πολιτικού εξαναγκασμού με δεδομένο ότι οι παγκόσμιες τάσεις και εξελίξεις τρέχουν.,,
Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος μπροστά σε αυτά τα ερωτήματα θα πει το απλό, «χρειάζεται εφαρμογή πολιτικών που να μεταλλάξουν τον κάθε πολίτη σε αυριανό ενεργό πολίτη, με πλήρη συμμετοχή του στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα».
Μήπως όμως έχουμε κάνει τα απλά και αυτονόητα δύσκολα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: