Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Μάθιου Νίμιτς : Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες



«Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και σε μια διαπραγμάτευση δεν ασχολούμαστε με τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών», δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι άκουσε «μερικά από τα σχόλια» πάνω στις ιδέες που παρουσίασε στους διαπραγματευτές.

Η υπουργός Εξωτερικών είπε μεταξύ άλλων ότι «η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής, για ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης»

Ένα πράγμα για το οποίο εντυπωσιάστηκα ειπε ο κ. Νίμιτς ήταν η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αγωνιστεί να λύσει το θέμα σ ένα δυνατό χρονικό πλαίσιο.

Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει «ειλικρινής πολιτική βούληση» από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» στην ΠΓΔΜ.

Στην ερώτηση: «Σύμφωνα με το σύνολό των ιδεών που παρουσιάσατε πρόσφατα, πως ξεχωρίζετε τους Έλληνες Μακεδόνες από τους ούτω ονομαζόμενους Μακεδόνες των Σκοπίων. Υπάρχει κάποια γραμμή στο σύνολο των ιδεών σας ότι υπάρχει μια απόλυτη διάκριση σ αυτά τα δυο;», έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Αντιπροσωπεύω τα Ηνωμένα Έθνη σε αυτό το θέμα και ο ΟΗΕ είναι ένας Οργανισμός εθνών. Και αυτό με το οποίο ασχολούμαστε τώρα είναι θέμα ονόματος που σχετίζεται ένα εθνικό κράτος και δεν ασχολούμαστε με την εθνικότητα αυτή καθ αυτήν. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει εθνικότητα. Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και δεν ασχολούμαστε σε μια διαπραγμάτευση για τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών».

Στην ερώτηση αν συνεργάζεται και με άλλες κυβερνήσεις πάνω σ αυτό το ζήτημα, είπε: «Μιλάω με άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Έχω μιλήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν μοιράζομαι τις ιδέες μου μαζί τους. Δεν δίνω ποτέ σε κανένα τις ιδέες που παρουσιάζω στα δυο μέρη.

Και κατέληξε λέγοντας: Νομίζω ότι υπάρχει σοβαρή σκέψη και στις δυο κυβερνήσεις για τις ιδέες που παρουσίασα πάνω στις δικές τους ιδέες και νομίζω ότι βρισκόμαστε σ ένα πολύ σημαντικό στάδιο των συνομιλιών. Δεν είμαι απογοητευμένος».
Με πληροφορίες από hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: