Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29

Οριστικοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης

Η θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναβάθμιση της υπάρχουσας αρμόδιαs υπηρεσίας Frontex, η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης που σαν φαινόμενο και σαν πραγματικότητα θα συνεχίσει να απασχολεί και στο μέλλον την Ευρώπη, η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών και η ενθάρρυνση της νόμιμης μετανάστευσης, είναι μερικές από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης που οριστικοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

H χώρα μας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της φύλαξης των συνόρων, τονίζοντας ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις Mεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, δεδομένων των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων που δέχονται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να ενισχύσει οικονομικά και να βελτιώσει την υλικοτεχνική δομή της Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων.
Ο υπουργός εσωτερικών κ. Παυλόπουλος σε παρέμβασή του στο θέμα τόνισε ότι, η υπηρεσία πρέπει να μετεξελιχθεί σε κοινοτικό οργανισμό, σαν την Europol και να τεθούν οι βάσεις για την δημιουργία ενός 'Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών' και 'Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής'. Πρότεινε μάλιστα τον Πειραιά όπου υπάρχει η υποδομή στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Συνόρων, να λειτουργήσει ακριβώς το Κέντρο για τα θαλάσσια σύνορα και να δημιουργηθούν και άλλα σχετικά με την διαχείριση των χερσαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: