Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30

Διάσταση απόψεων στην Π.Γ.Δ.Μ.



Πλήρης διάσταση απόψεων αναφορικά με την προσέγγιση της εκκρεμότητας της ονομασίας, μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, διαπιστώθηκε μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στα Σκόπια. Οι διαφωνίες μεταξύ μας είναι πολύ μεγάλες. Δεν υπάρχει ενιαία θέση, ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση η οποία έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η τελική πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς που αναμένεται, θα κατατεθεί απευθείας στις κυβερνήσεις των δύο χωρών και όχι στους διαπραγματευτές.

Ο κ. Νίμιτς αντί να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές στη Γενεύη (όπως είχε γίνει γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα) θα επισκεφθεί στο άμεσο μέλλον την Αθήνα και τα Σκόπια όπου και θα καταθέσει την τελική πρόταση του στις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ζητώντας, αποδοχή ή απόρριψη του κειμένου που θα επιδώσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «σημείο κλειδί» για την τύχη της πρότασης είναι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα διαβατήρια η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την ονομασία που θα έχει το διπλανό κράτος, το σημείο αυτό φαίνεται να είναι και η κεντρική διαφωνία.
Ο κ. Γκρούεφσκι και πάντα με τις ίδιες πηγές φέρεται να επιμένει η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών της πγδμ να προσδιορίζεται Македонски (μακεδονική) στα κυριλλικά.

"Απευθύνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό, σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για την Δημοκρατία της Μακεδονίας, να επιδείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Τσερβένκοφσκι.
Ο κ. Γκρούεφσκι δεν θέλησε να σχολιάσει
τη συνάντηση, προς "χάριν της εποικοδομητικότητας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης" όπως δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: