Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 22

Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει την τελευταία δεκαετία η σχολική φυσική αγωγή, με αποτέλεσμα το μάθημα της φυσικής αγωγής να διέρχεται σημαντική κρίση.
Προβλήματα όμως εξαιτίας της κρίσης αντιμετωπίζουν και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, μόνιμοι και αδιόριστοι.


Βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής που διέπει τα δρώμενα στη φυσική αγωγή είναι οι πολλαπλές και άστοχες θεσμικές παρεμβάσεις χωρίς μελέτη και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό. Παράλληλα αναπτύχθηκε μια σειρά φαινομένων που ευνόησαν τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα.


Η γενικότερη κατάσταση που δημιουργήθηκε δημιούργησε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα προσλήψεων και διορισμών που με τη σειρά τους δημιούργησαν σε χιλιάδες έντιμους εκπαιδευτικούς σοβαρά οικονομικά επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα.


Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις χιλιάδες παράνομες προσλήψεις στο πρόγραμμα της ολυμπιακής παιδείας και στα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης ( ταδ) & ΑΣΕΠ κ.τλ. που οδήγησαν και σε παράνομους διορισμούς.


Από την άλλη πλευρά δαπανηθήκαν άσκοπα αλλά και προς άγνωστες κατευθύνσεις τεράστια ποσά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για μικρής διάρκειας προγράμματα όπως η ολυμπιακή παιδεία και μετέπειτα το Καλλιπατείρα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όλοι όσοι εργάστηκαν σε αυτά τα προγράμματα ( ταδ, καλλιπατειρα κ.τλ) διορίστηκαν ως μόνιμοι σε θέσεις της φυσικής αγωγής. Έτσι έμειναν εκτός μόνιμου διορισμού χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στο κανονικό σχολείο ως ωρομίσθιοι.

Επίσης, κάθε χρόνο ο κλάδος της φυσικής αγωγής είναι ο κλάδος της εκπαίδευσης με τους περισσότερους ωρομισθίους ( εργάζονται χιλιάδες γυμναστές για 200 ευρώ το μήνα)


Όλα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στα δρώμενα της φυσικής αγωγής
( γενικευμένης έκτασης αυθαιρεσίες και ανομία) είναι δείγμα μη αποτελεσματικής διοίκησης και έβλαψε σοβαρά τόσο τα συμφέροντα χιλιάδων τίμιων εκπαιδευτικών, αλλά και κατ επέκταση του δημοσίου.


Επειδή τέτοια φαινόμενα προσβάλουν τη λογική όλων μας κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει για τα ζητήματα της φυσικής αγωγής υψηλή θεσμική παρέμβαση.


Διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα
http://www.edra.gr/phpbb2/viewtopic.php?t=4645&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

4 σχόλια:

Theodore είπε...

Δεν ξερω αν εισαι γυμναστης, αλλα αν εισαι, θα σε κανω ενα πτωμα απ αυτα που θα γραψω.
Καποτε, οταν εγω ημουν μαθητης, καναμε ΤΗ γυμναστικη.Τη Σουηδικη τη λεγομενη και επειδη ημουν σε προτυο Σχολειο, που ειχε και πληρες γυμναστηριο, καναμε και μονοζυγα, πολυζυγα, σκινια,σκαλες και τα συναφη.
Συν τροχαδην στην αυλη και ασκησεις εδαφους, ωστε ακομα και το χειμωνα, να γινομαστε μουσκεμα στο τελος.
Σημερα, δηλαδη εδω και 10ετιες, τα παιδια κωλοβαρανε στην αυλη, οπου ο γυμναστης, τους δινει μια μπαλλα και οσοι θελουν παιζουν, ενω οι υπολοιποι γυριζουν σαν κοπροσκυλα απο δω κι απο κει, η καπνιζουν στις τουαλετες.
Αυτη, ειναι η νεα Πασοκικη προσεγγιση στο θεμα γυμναστικη, που βεβαια συνεχιζεται και σημερα.
Και ενα ακραιο παραδειγμα.
Γυμναστης, εδω και πολλα χρονια,(15 περιπου,),καθοταν στην αυλη σε ΤΡΕΙΣ καρεκλες,(ποδι και καρεκλα, και ο κωλος τη δικη του) και χαζευε, ενω καποιοι μαθητες, επαιζαν μπαλλα,ξεσηκωνοντας με τις φωνες τους το Σχολειο, ετσι ωστε να μην μπορουν οι αλλοι καθηγητες, εν οις και εγω τοτε, να κανουν τη δουκεια τους.
Σε παρατηρηση μου, τι γινεται, μου απαντησε.
"Οταν ελθει ο κομμουνισμος, θα δουλεψω. Προς το παρον, καθομαι"!!
Αυτα και ακουω ο,τι θελεις.
Αλλα αν νομιζεις οτι με αυτη τη νοοτροπια, θα γινει κατι, εισαι γελασμενος.
Και μετα, σκουζετε, οτι δε σας πληρωνουν και δεν ξερω γω τι αλλες παπαριες.
Επρεπε να εισαστε σε κανα ιδιωτικο και θα σουλεγα εγω τι θα κανατε.

neoinileias είπε...

Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Άλλωστε ποιος μπορεί να διαφωνεί με την πραγματικότητα, υπαρχουν όμως και γυμναστες που εργάζονται σωστά στα σχολεία, δεν μπορεί να είσαι ισοπεδωτικός.
Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει η φυσική αγωγή φέρει το ΥΠΕΠΘ.

Πως μπορεί ένας εργαζόμενος να αποδώσει όταν είναι αναγκασμένος να μετακινείται σε 3-4 σχολεία τη μέρα και με 200- 300 ευρώ το μήνα! Χιλιάδες γυμναστές βρισκονται σε αυτή την κατάσταση- ομηρία, στους δήμους και οι καθαρίστριες μονιμοποιήθηκαν μόνο οι γυμναστές είναι ακόμη ωρομίσθιο προσωπικό!

Αν είσαι 8- 10 χρόνια σε αυτή την κατάσταση και να πληρώνεσαι μια φορά το χρόνο! όταν διοριστείς το μόνο που θέλεις είναι να ξεκουραστείς, δύσκολες καταστάσεις, έλα σε αυτή τη θέση.

Επίσης αν παρατηρήσεις προσεχτικά, αρκετά σχολεία δεν έχουν ούτε μπασκετες, οι αθλητικοί χώροι των σχολείων είναι ανύπαρκτοι. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση.

Για σχολικό η πανεπιστημιακό αθλητισμό δεν θα μιλήσω επειδή είναι ανύπαρκτος, ποιος ευθύνεται, πάντως όχι εγώ.

Από την άλλη πλευρά τα προγράμματα equal για την ανάπτυξη της αθλητικής επιχειρηματικότητας δεν είχαν οριζόντια προσέγγιση, έτσι τα εκμεταλλευτήκαν «οι λίγοι» που είχαν καλές άκρες στο αθλητικό- πολιτικό σύστημα και οι περισσότεροι δεν είχαν καμιά σχέση με τον αθλητισμό.

Αν αναπτυσσόταν σωστά τα προγράμματα θα έδιναν και ώθηση στον τουρισμό και την πραγματική οικονομία και εδώ όμως ο γυμναστής έμεινε εκτός.

Είναι πολλά τα στρεβλά, τι να πρωτοπείς!

Για τις επιχορηγήσεις μαϊμού στη ΓΓΑ και τον ΟΠΑΠ για το μαϊμού αθλητισμό!
Όπου και να το πιάσεις βρωμάει…

Theodore είπε...

Δεν πιστευω οτι η δουλεια, ειναι μονο θεμα χρηματων.
Αυτος που θελει να δουλεψει στο Σχολειο, το ξερει οτι ποτε δε θα παρει πολλα λεφτα.Αν τα θελει τα πολλα, μπορει να κανει κατι αλλο.
Τωρα, για κεινους,που ειναι αναπληρωτες η ωρομισθιοι.
Κι αυτοι, το ξερουν, σε ποια κατασταση μπαινουν.Αν δεν τους αρεσει, μπορουν να κανουν αλλα πραγματα.Ποιος σας ειπε, οτι σωνει και καλα, πρεπει να πατε καπου, που το καθεστως εργασιας, ειναι αμφιβολο;
Και επειδη μπαινουν τωρα καποιες χιλιαδες στα ΑΕΙ,πρεπει οπωσδηποτε να τους πληρωνει ο κοσμος;
Το κρατος, εχει περιορισμενες δυνατοτητες, και χρωσταει τα μαλλιοκεφαλα του, με ενα χρεος της ταξεως των 200 δις Ευρω.
Μορει να ζηταμε απο ενα τετοιο κρατος, να πληρωνει, ολους οσοι μπηκαν σε καποια Σχολη, ειτε χρειαζονται, ειτε οχι;
Μηπως εκαναν κανα συμβολαιο, με το που μπηκαν σ αυτη;
Εμεις παλια, ειχαμε την τυχη, να βρεθουμε σε εποχη, που υπηρχαν πολλα παιδια, και χρειαζονταν πολλα Σχολεια, αρα οι περισσοτερες ειδικοτητες, εβρισκαν αμεσως δουλεια.Οχι ολες ομως.
Ομως τοτε τα Παν/μια, εβγαζαν λιγους πτυχιουχους και οχι τα λεφουσια που βγαζουν σηνερα.
Και μην ξεχνατε, οτι σημρα, δε γεννιουνται παιδια και αν το Υπουργειο εψαχνε προσεκτικα τον αριθμο των καθηγητων ανα μαθητη, πολλα Σχολεια, θα εκλειναν και αλλα θα χανανε πολλους καθηγητες, αφου ειναι περισσοτεροι απο ο,τι πρεπει .
Σε λιγο, δε θα εχουν λεφτα, να πληρωσουν μισθους και συνταξεις οπως πανε.
Γιατι δεν εχουν και τη δυνατοτητα που ειχαν παλια, να κανουν υποτιμηση, που σημερα, θα επρεπε να ειναι της ταξεως του 20-25%.
Καταλαβες, οτι η κατασταση,ειναι δυσκολη για ολους;

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος.

Οταν υπάρχουν 70.οοο ώρες κενά την εβδομάδα και το ΥΠΕΠΘ προσλαμβάνει ωρομίσθιους, η ευθύνη είναι στο ΥΠΕΠΘ.

Όταν είπε το κράτος ότι θα κάνει μόνιμους όσους εργάζονταν στην ολυμπιακή παιδεία, δεν έφταιγαν οι γυμναστές που εργάζονταν στην φυσική αγωγή. Aς τους έπαιρναν στο σπίτι τους! άσε που έφαγαν και το Καλλιπάτειρα


Όταν κάνει παρανομίες το ΥΠΕΠΘ δεν φΤαινε οι γυμναστές.

Για χίλια δυο άλλα δευτερευούσης σημασίας ! έχει χρήματα το κράτος για τους γυμναστές δεν έχει; φθηνές δικαιολογίες. Η φυσική αγωγή είναι υποβαθμισμένη.