Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15

Τα μυρμήγκια.

Τα μυρμήγκια όπως και οι άνθρωποι ζουν σε κοινότητες και είναι πολυμήχανα.
O μικρόκοσμος της ζωής των μυρμηγκιών είναι εντυπωσιακός. Εργάζονται και δημιουργούν ακατάπαυστα και ακούραστα για να μπορέσουν να επιζήσουν.

Τα μυρμήγκια αν και μικρά, έχουν αυτοπεποίθηση και είναι αρκετά δυνατά. Ένα μυρμήγκι μπορεί να σηκώσει 50 φορές το βάρος του και να τραβήξει 30φορές το βάρος του.
Ως κοινότητες θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε οργανωμένες, αφού επικοινωνούν και συνεργάζονται άψογα. Τα καθημερινά επιτεύγματα τους μπορεί να μην φαίνονται τόσο εντυπωσιακά στον πραγματικό κόσμο, διαθέτουν όμως ικανότητες που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε υπέρτερες των φυσικών ικανοτήτων του ανθρώπου.

Για να μπορέσουν εύκολα και γρήγορα να μαζέψουν την τροφή τους συνυπολογίζουν, ελέγχουν και αντιδρούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αν τα παρακολουθήσουμε αυτή την εποχή η κινητικότητα τους ενόψει και του χειμώνα είναι εντυπωσιακή.

Στην κοινωνία τους δεν είναι όλα τα ίδια. Κάθε είδος εκτελεί μια ειδική εργασία, έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοβοήθεια και συνεργασία, σε όλα τα στάδια. Έτσι υπηρετούν τον κοινό στόχο.

Αν αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και τα παρατηρήσουμε προσεχτικά θα διαπιστώσουμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά. Οι διάφορες τεχνικές χειραγώγησής που εφαρμόζουμε στις δικές μας κοινωνίες για να επιτύχουμε τους στόχους μας είναι άγνωστες στη δική τους κοινωνία, κατά περίεργο τρόπο όμως τα μυρμηγκιά επιβιώνουν. Συνήθως συνεργάζονται για τον σχηματισμό και μεγαλύτερων αποικιών και πάντα αναζητούν νέους τόπους δράσης.

Πάντα συνεννοούνται και συντονίζονται μόνα τους. Ποτέ δεν έχουν επιδιώξει να έχουν προστάτες άλλα ζώα. Έτσι ανιχνεύουν και προφυλάσσονται από τους κινδύνους μόνα του σε καταστάσεις του μικρόκοσμου τους που απαιτούν άμεση δράση. Συνήθως χρησιμοποιούν φιλικά προς αυτά δέντρα, φύλλα κτλ, ποτέ όμως δεν χάνουν τον έλεγχο.

Αν για τον οποιαδήποτε λόγο σταματήσει η ροή από και προς το σημείο συλλογής της τροφής θα αρχίσει να σπρώχνει το ένα το άλλο για να ανοίξει ο δρόμος. Αν το εμπόδιο είναι μεγάλο και δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση, άμεσα θα αλλάξουν τη διαδρομή για να συνεχιστεί ομαλά η ροή της κυκλοφορίας.

Στη ζωή των μυρμηγκιών οι πληροφορίες του περιβάλλοντος γίνονται γρήγορα αποφάσεις, αυτός είναι και ο λόγος που κάθε σπόρος που συναντιέται μεταφέρεται γρήγορα και με ασφάλεια στην μυρμηγκοφωλιά. Κατά πάσα πιθανότητα τα σημερινά μυρμήγκια θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους με επιμέλεια και στις επόμενες γενιές μερμηγκιών.

Βέβαια ως μυρμήγκια δεν είναι τέλεια, έχουν αρκετά ελαττώματα και αδυναμίες.

Όμως και οι δικές μας κοινωνίες που θεωρούνται εξελιγμένες, δεν έχουν περισσότερα ελαττώματα και αδυναμίες;…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

SORRY ΓΙΑ ΠΡΙΝ...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ