Κυριακή, Δεκεμβρίου 7

Σχετικές γενικεύσεις


Σοκ προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η είδηση για το θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου σε επεισόδια που έγιναν στην Αθηνα. Μετά το συμβάν δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων, αρκετά εισήλθαν μέσα στο Πολυτεχνείο, ενώ άλλα άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων κτλ οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου .
Τα γεγονότα δείχνουν με απλό τρόπο ότι χιλιάδες άνθρωποι επηρεασμένοι από το γενικότερο ψυχολογικό κλίμα της εποχής και τις αρνητικές εμπειρίες που καθημερινά αποκομίζουν που σε μεγάλο βαθμό είναι συνέπεια της μη εφαρμογής των κανόνων και της αλόγιστης από τα μμε προβολής διαφόρων μορφών παραβατικότητας οδήγησαν και είναι σίγουρο ότι θα ξαναοδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη βία και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Ποιες όμως είναι οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος;

Με μια πρώτη ματιά, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι νεαροί, που σε μεγάλο βαθμό βλέπουν τη ζωή τους ως μια ζωή χωρίς προοπτική προσπαθούν με τον τρόπο που εκφράζονται να περισώσουν τη χαμένη αυτοεκτιμηση τους.

Κατ' αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στο συμπέρασμα να πούμε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν ανήκει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο τρόπος λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος καθορίζει αλλά και αλλάζει ανάλογα με τις εποχές τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αν όμως κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά τα πράγματα θα διαπιστώσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο τρόπος λειτουργίας του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος δεν ικανοποιεί τα ενδιαφέροντα και δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων. Σε μεγάλο βαθμό η δυναμικότητα καταναλώνεται στην αλληλοεξόντωση και σε λάθος κατευθύνσεις.

Από κι και πέρα δεν χωρά αμφιβολία ότι, οι ευθύνες της πολιτείας και των μμε διαχρονικά είναι μεγάλες, δεν ανήκουν όμως αποκλειστικά στο υπουργείο εσωτερικών και την αστυνομία, επειδή σκοπός των οργάνων της τάξης είναι να διαφυλάσσουν την τάξη. Αν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο ενέργησαν παράνομα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Καταλήγοντας σ' ένα βιαστικό συμπέρασμα θα πούμε ότι για ό,τι σήμερα συμβαίνει στην κοινωνία ευθύνεται σειρά λαθών και παραλήψεων που κατά καιρούς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επισημανθεί από αρκετούς και αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δεν θα μπορούσε όμως να περάσει απαρατήρητος και ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης από τα πολιτικά κόμματα και αρκετά μμε. Με τη στάση τους επέδειξαν ανευθυνότητα η οποία δημιουργεί οικιοθελώς παραβάτες. Έδειξαν ότι πάνω και από την προστασία και διαμόρφωση της ανθρώπινης ζωής να προστάσουν την εξουσία. Το γεγονός ως κοινωνικό φαινόμενο, χρήζει αναλυτικότερης προσέγγισης, πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΟΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ο ΝΕΚΡΟΣ 15ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΥΧΙΚΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!
Το Παλαιό Ψυχικό, η Εκάλη και οι χλιδάτες περιοχές της Αθήνας κατοικοεδρεύουν στα Εξάρχεια προφανώς και τάχα μάχονται κατά της φτώχειας και υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων... αναρχοναζί τραμπούκοι τα παλικαράκια είναι γόνοι μεγαλοκαρχαριών και κατοικούν στα "φτωχικά" Π. Ψυχικά κλπ
Εντωμεταξύ το κέντρο της Αθήνας στις φλόγες, τεράστιες οι καταστροφές, περιουσίες στις στάχτες και απόγνωση στους επαγγελματίες και μαγαζάτορες ειδικά λίγο πριν τις γιορτές. Πλιάτσικο και λεηλασίες από τους αναρχοναζί επιδρομείς. Οι καταστροφές συνεχίζονται σε αμείωτο βαθμό. Η δουλεια της αστυ-νομίας είναι να προστατεύει το άστυ και να επιβάλλει τον νόμο ενάντια στην αναρχία. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΤΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΩΤΩΝ ΑΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΟΙ «ΝΕΟΙ ΗΛΕΙΑΣ», ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ SPAMMING. ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ EMAIL ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΣΑΣ; ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ EMAIL ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ, ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ. ΠΟΥ ΜΑΘΑΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ; ΑΜΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ GOOGLE ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΑΣ. ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ BLOG ΣΑΣ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ SPAM ΣΤΟ ΕΜΑΙΛ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Καλα ρε φιλε μη ζοριζεσαι γιατι θα σκισεις το καλσον σου.
Εδω καραβια χανονται κι εσυ το χαβα σου.
Τι διαολο,τοοση βλακεια Θεε μου;

Theodore είπε...

Οπως θα εχεις καταλαβει, στη χωρα μας, καποιοι δεν αφηνουν τον κοσμο να ξεχασει το μεταεμφυλιακο κρατος και κανουν ο,τι μπορουν για να διαιωνιζουν την κατασταση, για δικους τους λογους και συμφεροντα.
Και τα ΜΜΕ βεβαια, λαικιζοντας ασυστολως αβανταρουν την κατασταση αυτη.
Ποιος τολμαει να τα βαλει με τον Αλαβανο και την Κανελη;Τους ανθρωπους δηλαδη, του 15%,το πολυ.
Αλλα αν ο κοσμος ηθελε να κανει αυτα που λενε οι περιεργοι ανθρωποι που μας ταλαιπωρουν τοσες 10ετιες τωρα,κανοντας τη ζωη μας πιο πικρη απο ο,τι ειναι,θα τους ψηφιζε μαζικα.Αλλα βεπετε οτι αυτο δε γινεται.
Γιατι δν το παιρνουν λοιπον αποφαση οτι δεν τους θελουν και ετσι να μας αφησουν στη φτωχεια μας;Δικτατορια θελουν να προκαλεσουν, για να το παιζουν μετα, αντιστασιακοι;
Εμεις ομως, δε θελουμε.
Δεν καταλαβαινουν τα μαλακισμενα, οτι δεν παιζει ποτέ η φωτια με το αχυρο,οπως ελεγε η γιαγια μου.
Γιατι αμα κατεβαινουν καθε μερα, και καινε και διωνουν, δυο τινα μπορει να συμβουν. Η να κατεβασει τα βρακια ο Καραμανλης να τον γαμησουν στην πλατεια Συνταγματος, μπας και τους περασει η καψα και σταματησουν,η να κατεβασει αυτος, ενοπλα τμηματα, με την εντολη, να πυροβολουν στο ψαχνο, οποιον βλεπουν μπροστα τους;
Αυτο,το θελουν σιγουρα καποιοι,ειτε σκοτεινοι και υποπτοι, ειτε ηλιθιοι, αλλα, και τα κομματα της αντιπολιτευσης, το ιδιο θελουν, για να χτυπησουν απλως την κυβερνηση;
Τι διαολο, δεν καταλαβαινουν οτι πριονιοζουν το κλαρι, πανω στο οποιο καθονται ;(Και που καθομαστε δυστυχως και εμεις;

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία 5 χρονιά « ανώνυμοι» κύκλοι, μέσα και έξω από την κυβέρνηση, είτε με σκάνδαλα είτε με όλα αυτά που γίνονται στους δρόμους προσπαθούν με κάθε τρόπο να φθείρουν, όχι την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα και αυτό επειδή φθείροντας την κυβέρνηση φθείρουν τη χώρα.

Η κατάσταση είναι τραγική, ο στόχος είναι ένας και δεν θέλει πολύ μυαλό να το καταλάβεις, στη μνήμη της κοινωνίας πρέπει να καταγραφεί ο δεξιός χώρος ως αμαρτωλός χώρος, που έχει μεγάλη ευθύνη για όλα τα δεινά της χώρας. Αυτό πιστεύεται ότι θα εδραίωση την κυριαρχία της κεντροαριστεράς για πολλά χρόνια.

Όλοι όσοι όμως κινούνται ακόμη με αυτή τη λογική έχουν μείνει στην εποχή του 1965, αυτό είναι το τραγικό,

Theodore είπε...

Πρεπει να κανουμε κατι ολοι οσοι εχουμε το στοιχειωδες μυαλο,γιατι αυτοι οι αλητες,ειναι ικανοι να καστρεψουν τη χωρα,για να καταλαβουν το κουραδοκαστρο της εξουσιας.
Αλλοιμονο μας αν δεν το κανουμε

Ανώνυμος είπε...

Το θλιβερό γεγονός της δολοφονίας και όλα όσα ακολούθησαν που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή καταστημάτων, αυτοκινήτων κτλ είναι πρωτοφανή, « γλεντι βίας» έγραψε η εφημερίδα nytimes.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και η ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Πως όμως μπορούμε να δεχτούμε για ένα πράγματι θλιβερό περιστατικό κάποιοι να ζητούν η να προκαλούν «ομαδική ποινή», όλα αυτά αποκρύπτουν τον πραγματικό παραβάτη που είναι όλα αυτά που έχουν προκαλέσει και την παγκόσμια οικονομική κρίση, δηλαδή οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν έως και σήμερα στην οικονομία, στην εκπαίδευση κτλ. Όλα όσα έχουν γίνει έως σήμερα δημιούργησαν ανώριμες κοινωνικές συμπεριφορές, μεγάλο ζήτημα αυτό.
Κατά τη γνώμη αρκετών στο άμεσο μέλλον τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάστουν και οι αμφιβολίες θα αυξάνονται, η πίεση των δυσκολιών θα δημιουργήσει και σοβαρά λάθη, χωρίς διαφάνεια, θεσμική θωράκιση σε κρίσιμους τομείς και άμεση απόρριψη του φθαρμένου θα οδηγηθούμε σε κοινωνική ακινησία.

Ανώνυμος είπε...

Το προβλημα στην Ελλαδα, εν ειναι τοσο απλο και γραμμικο,αλλα ειναι δυστυχως αποτοκο του εμφυλιου, της Χουντας και οσων αθλιοτητων εγιναν τοτε.
Δυστυχως, τα κομματα, αντι να προσπαθουν να διωξουν αυτη τη νοοτροπια,αντιθετα προσπαθουν να τη χρηιμοποιησουν για πολιτικο οφελος, αγνοωντας οτι ετσι καρφωνουν καρφια στο φερετρο της Πατριδας μας.
Ειδικοτερα τα λεγομενα αριστερα κομματα, παρ ο,τι οι ηττημενοι του εμφυλιου, καταφεραν μεσα απο την "¨καθαρση" της Χουντας, να καναλιζαρουν την διανοηση, και ετσι να μην ακουγεται τιποτα αλλο, αφου εχειο επιβληθει ενας ιδιοτυπος φασισμος, τον οποιο βεβαια, φορτωνουν στους αλλους.
Πιο πολυ απο ολους, ο λεγομενος Συριζα, πλειοδοτει, για να ανεβασει τους ποντοιυς του στη νεολαια,μιας και τα παιδια ψηφιζουν απο τα 18, και δεν εχουν βεβαια ιδεα του τι γινεται.
Και μη νοιζετε οτι οι κλατερχμενοι στα riots που γινονται στην Αθηνα, ειναι παιδια της φτωχεις και της ανγκης.Εχει κι απ αυτα, αλλα εχει και αλλα παιδακια,που ειναι απο πλουσιες οικογενεις, και το κανουν για να δειξουν οτι μεγαλωσαν και να δικαιολογησουν την υπαρξη τους,ενω οι πιο πολλοι, τα εχουν με το αοριστο κρατος, το οποιο προσπαθουν να καταστρεψουν με ο,τι μεσο μπορουν.
Και εμεις, τους αφηνουμε να το κανουν πληρωνοντας το λογαριασμο χωρις να μιλαμε, ισως συναισθανομενοι τις ευθυνες μας, που δεν καταφεραμε να μεγαλωσουμε σωστα τα παιδια μας.
Τα περι Παιδειας, καπως ετσι ειναι, αλλα μην ξεχνας, οτι αυτη την ρυθμιζουν τα κομματα,λαικιζοντας ασυστολα και ανοιγοντας τις πορτες, σε παιδια, που δεν εχουν τα προσοντα να μπουν.

Ανώνυμος είπε...

Όταν πολιτικά κόμματα έστελναν χθες μηνύματα σε μαθητές που τους καλούσαν να προβούν σε καταλήψεις των σχολείων τους, περιμένεις να πάει μπροστά η χώρα!

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτο το συμβάν, όχι όμως να τα σπάσουμε όλα, είναι εικόνα αυτή που έχει σήμερα η Αθηνά και οι άλλες πόλεις, λες και έχουμε πόλεμο., αν ήθελε να έρθει και κάποιος ξένος στην Αθήνα για Χριστούγεννα, τώρα θα την αποφύγει.

Η γενική ζημιά είναι μεγάλη, οι έφηβοι πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να διαμαρτύρονται. Πως μπορώ να σκεφτώ ότι αυτά τα παιδιά που σήμερα σπάνε τα πάντα αύριο θα κάνουν κάτι καλό για την πατρίδα τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τεράστιο δομικό πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη γνώμη μου τα επεισόδια προκληθήκαν κατά κύριο λογο επειδή η «κοινωνία» έψαχνε αφορμή για να ξεσπάσει, η εξέλιξη των γεγονότων έχει ξεπεράσει τα πρόσωπα. Εδώ και χρόνια οι χαμηλοί μισθοί η ακρίβεια και όλα τα άλλα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα είναι γεγονός ότι ψάχνουν διέξοδο και διέξοδο δεν βρίσκουν.

Η έκταση που πήραν τα γεγονότα τις τελευταίες 2 μέρες και η προβολή τους σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι σηματοδοτούν το τέλος του ισχύοντος οικονομικού συστήματος.