Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 22

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ;

Έντονη είναι η ανησυχία για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.
Το σίγουρο όμως είναι ότι από τώρα και στο εξής οι επενδυτικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο κάμψης της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους, έτσι για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ανεξάρτητες επενδυτικές τράπεζες είναι σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουν.

Για να μειωθούν τα περιθώρια εκτροπής στην οικονομία η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (FED) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την μετατροπή των Morgan Stanley και Goldman Sachs σε εταιρείες χόλντινγκ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα διαθέσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση σχεδίου που θα επιτρέπει στο κράτος να αγοράζει τα «επικίνδυνα χαρτιά» από τις τράπεζες.

Από την τρέχουσα διεθνή κρίση η ελληνική οικονομία δύσκολα δεν θα επηρεαστεί. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλης μετά την επίσκεψη του στην τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην παρούσα αρνητική συγκυρία "έχει ως βασικό γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους".

Επεσήμανε ωστόσο ότι οι επιτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και σε ότι αφορά την πραγματική οικονομία αλλά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι λιγότερο οξείες απ΄ό,τι σε άλλες χώρες.
Από την άλλη πλευρά όμως τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας, όπως είπε, είναι πολύ μικρότερα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που επιβάρυναν επί δεκαετίες την οικονομία και τους Έλληνες φορολογούμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: