Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 25

Καταχωρήσεις σε εφημερίδες του Κογκρέσου για την ΠΓΔΜ

Ολοσέλιδες καταχωρήσεις, στις οποίες επισημαίνεται ότι 130 μέλη του Κογκρέσου έχουν καλέσει την ΠΓΔΜ να σταματήσει τις αλυτρωτικές ενέργειες και να εργασθεί με τον ΟΗΕ για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, δημοσιεύονται στις δυο κατ εξοχήν πολιτικές εφημερίδες της Ουάσιγκτον που αποτελούν καθημερινή πηγή ενημέρωσης για τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής και τα επιτελεία τους, στην «The Hill» και στην "Politico".

Οι καταχωρήσεις, οι οποίες προβάλλουν και το γεγονός ότι μεταξύ των νομοθετών που έχουν συνυπογράψει τη σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται και ο προεδρικός υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα, δημοσιεύθηκαν από την ομογενειακή οργάνωση Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων που συνεργάσθηκε στενά και με τους γερουσιαστές Σνόου και Μενέντεζ.

Οι δυο γερουσιαστές δημοσιεύουν σήμερα άρθρο γνώμης στην "Ουάσιγκτον Τάιμς" με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση Μπους να αποσύρει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" εάν η τελευταία δεν επιδείξει την αναγκαία βούληση για επίτευξη λύσης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tο άρθρο
Η προσοχή των διπλωματών της ευρωατλαντικής συμμαχίας εύλογα είναι εστιασμένη στην αποκλιμάκωση της κρίσης στον Καύκασο, όμως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά, για να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις σε άλλα σημεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ενίσχυση και η διαφύλαξη τής με πολύ κόπο κατακτηθείσας σταθερότητας στα Βαλκάνια απαιτεί από την Ουάσιγκτον να μην εφησυχάζει όσον αφορά τις αλυτρωτικές βλέψεις που παραμένουν στην περίπλοκη αυτή περιοχή.
Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος της ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, όταν βρεθεί αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ με τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Το 1944 ο ΥΠΕΞ Έντουαρτ Στετίνιους διατύπωσε τις ανησυχίες του για τον κομμουνιστή ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Τίτο και την επιδίωξή του να δημιουργήσει μία “μακεδονική” επαρχία και συνείδηση σε μία μερίδα του λαού.
Ο Στετίνιους είχε διαβλέψει τις καταστροφικές προοπτικές της επιλογής ενός ονόματος από τον Τίτο, το οποίο περιγράφει μία γεωγραφική περιοχή της αρχαιότητας, το 52% της οποίας ανήκει στη σύγχρονη Ελλάδα, το 9% στη Βουλγαρία και το 39% στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η άποψή του ότι οι ενέργειες του Τίτο αποτελούν “πιθανώς μανδύα των επιθετικών προθέσεών του έναντι της Ελλάδας” επιβεβαιώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν οι “Μακεδόνες” του Τίτο διέσχισαν τα σύνορα με την Ελλάδα και ενεπλάκησαν στον αντικομμουνιστικό εμφύλιο πόλεμο της χώρας (1946-1949).
Το 1991, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, η εν λόγω επαρχία της Γιουγκοσλαβίας απέκτησε την ανεξαρτησία της και αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή “ΠΓΔΜ”.
Οι σκοτεινοί στόχοι του Τίτο επιβιώνουν όμως με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με την εμμονή της χώρας αυτής στο όνομα “Μακεδονία”. Το νέο σύνταγμα της ΠΓΔΜ καλεί όλους τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες να ενωθούν και να εξεγερθούν.
Επιπλέον η ΠΓΔΜ είχε τυπώσει νομίσματα με το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και αρχικά υιοθέτησε μία σημαία που έφερε το μακεδονικό σύμβολο της δυναστείας του Φίλιππου του Μακεδόνα και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία βρισκόταν γεωγραφικά στην Ελλάδα.
Έπειτα από πολυετείς εποικοδομητικές προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΟΗΕ η ΠΓΔΜ άλλαξε στάση και αφαίρεσε την επιθετική γλώσσα από το σύνταγμά της και τα σύμβολα από το νόμισμα και τη σημαία της.
Πολλοί πίστεψαν ότι η ΠΓΔΜ κινείτο προς την υιοθέτηση ενός ονόματος, όπως το “Βόρεια Μακεδονία” και το “Άνω Μακεδονία”, το οποίο θα περιέγραφε ορθά τη γεωγραφική θέση της.
Το 2004 όμως η αμερικανική κυβέρνηση αγνόησε τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες και αφιερώθηκε αποκλειστικά στην επίτευξη βραχυπρόθεσμων εσωτερικών σκοπιμοτήτων.
Αποσπάστηκε από τις πολιτικές του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σε μία πλανημένη προσπάθεια να προσφέρει στήριξη στη φιλοδυτική ηγεσία της χώρας εν μέσω έντονου εθνικιστικού πολιτικού περιβάλλοντος.
Αυτή η ξαφνική στροφή της αμερικανικής πολιτικής υπονόμευσε τις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και αποθράσυνε όσους στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ τάσσονταν κατά της διπλωματικής λύσης.
Λίγο αργότερα εμφανίστηκε βιντεοκασέτα με τα δημόσια σχολεία της ΠΓΔΜ να διδάσκουν ότι η Βόρεια Ελλάδα ανήκει στην επικράτεια της ΠΓΔΜ και τελεί υπό ελληνική κατοχή.
Στα σχολεία εμφανίστηκαν επίσης χάρτες που εμφανίζουν τη Βόρεια Ελλάδα ως τμήμα της ΠΓΔΜ. Μάλιστα ένας εξ αυτών προβλήθηκε πρόσφατα σε μία εκδήλωση πίσω από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Εσχάτως η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων άρχισε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία με ισχυρισμούς κατά της Ελλάδας, υπονομεύοντας έτσι τις συνεχιζόμενες συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας, η χώρα αποκλείστηκε από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, τον Απρίλιο, ανατρέποντας τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας.
Στο Βουκουρέστι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ομόφωνα ότι η συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.
Διασπώντας το ενιαίο μέτωπο της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αποτυγχάνοντας να καταδικάσει τις προκλήσεις της, η αμερικανική κυβέρνηση τροφοδότησε την αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ με παρενέργεια το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ. Για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση, ζητήσαμε πρόσφατα διευκρινίσεις για τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Το ΥΠΕΞ απάντησε με μία επιστολή, η οποία ανέφερε ότι “ο πρέσβης μας [στην ΠΓΔΜ] θα βοηθήσει επίσης τις ηγεσίες αυτές να κατανοήσουν τους κινδύνους του αλυτρωτισμού κάθε μορφής και τη σημασία της αποτροπής των συνεπειών του”. Κατά τη δική μας άποψη πρόκειται για μία βελτίωση της θέσης των ΗΠΑ.
Ωστόσο, όταν σε ενημέρωση του ΥΠΕΞ αναγνώστηκε το περιεχόμενο της επιστολής, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα δεν έχει αλλάξει.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα είναι σφάλμα να μη σημειωθεί πρόοδος στο πρόβλημα της ονομασίας, τη στιγμή ακριβώς που κάτι τέτοιο απαιτείται περισσότερο από ποτέ.
Η κ. Ράις έχει την ιδανική ευκαιρία να διατυπώσει στη Νέα Υόρκη την αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε μορφή αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ και να επιλύσει το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Θα μπορούσε να πει στην ΠΓΔΜ ότι, αν δεν αποδεχτεί μία διεθνή ονομασία που θα περιγράφει αποκλειστικά και μόνο τη γεωγραφική θέση της, όπως “Βόρεια” και “Άνω” Μακεδονία και η οποία θα χρησιμοποιείται επίσης στις διμερείς σχέσεις της με τις ΗΠΑ, εντός καθορισμένης ημερομηνίας οι ΗΠΑ θα άρουν τη διμερή αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Με τον τρόπο αυτό θα ανανεώσει την αμερικανική πίεση που είναι αναγκαία, για να επιλυθεί το πρόβλημα, θα αποφύγει να θερίσει τις θύελλες μιας πιθανής νέας σύγκρουσης στην Ευρώπη και θα ανοίξει την πόρτα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτούνται η ενεργός εμπλοκή, ο ηγετικός ρόλος και η διορατική διπλωματία των ΗΠΑ. Μία λύση με αυτά τα χαρακτηριστικά θα εξασφαλίσει τη διακομματική υποστήριξη του Κογκρέσου.

Ανώνυμος είπε...

το "Ανω" δεν ειναι γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν επρεπε να το χρησιμοποιούν