Κυριακή, Σεπτεμβρίου 28

"Πρόληψη": ο καλύτερος φίλος της καρδιάς



Στη λέξη "πρόληψη" επικεντρώνεται η καμπάνια για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, που εορτάζεται σήμερα 28 Σεπτεμβρίου, καθώς η γνώση που μπορεί να θωρακίσει την καρδιά του ανθρώπου, από τη στιγμή τη γέννησής του, είναι η μεγαλύτερη δύναμη για πρόληψη καρδιολογικών νοσημάτων στο μέλλον.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι απογοητευτικά, καθώς οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια ευθύνονται για περισσότερους από έναν θανάτους κάθε δύο δευτερόλεπτα, παγκοσμίως, αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι μπορούν να γίνουν πολλά, ώστε να κερδηθεί η μάχη με τα νοσήματα των αγγείων.

Όπως τόνισε, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδολογικής Εταιρείας, Δ. Κρεμαστινός, "η υψηλή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες, σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες. Εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, παγκοσμίως, ενώ έως το 2025 το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 25 ετών θα έχει υπέρταση".

Τα όρια της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 120 mm υδραργύρου (HG) η συστολική, δηλαδή, η μεγάλη, και 80 mm (HG)υδραργύρου η διαστολική, δηλαδή η μικρή.

"Νεότερες μελέτες αναφέρουν ότι αν περιορίσουμε ακόμα και κατά τρία γραμμάρια την καθημερινή πρόσληψη αλατιού, μπορούμε να περιορίσουμε κατά 20% τους θανάτους από εγκαφαλικό και κατά περισσότερο από 15% τους θανάτους από καρδιοπάθειες", τόνισε ο καθηγητής και υπογράμμισε ότι "πρέπει να γίνει τρόπος ζωής μας, πλέον, η άσκηση και η σωστή διατροφή και ουσιαστικά να συντελέσει ο καθένας μια μικρή επανάσταση σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο ώστε να προλάβουμε τις καρδιοπάθειες".

Ο καθηγητής Καρδιολογίας και τ. πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας, Χ. Μπουντούλας, αναφέρθηκε σε μελέτη που αφορά το παθητικό κάπνισμα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, προκαλεί αύξηση -μέσα σε 30 λεπτά- της συγκολλητικότητας των αιμοπεταλίων, γεγονός που συμβάλει στη σκλήρυνση των αγγείων και αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης.
"Κατά συνέπεια, είπε, αν κάποιος πάει για φαγητό σε εστιατόριο, όπου καπνίζουν, αυξάνει δυνητικά τις πιθανότητες να πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ακόμη και αν δεν καπνίζει ο ίδιος".

Ο κ. Μπουντούλας, ωστόσο, παρουσίασε και τη θετική όψη του ζητήματος, κάνοντας αναφορά σε άλλη μελέτη, σύμφωνα με την οποία στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα χρόνο μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και κλειστούς χώρους, μειώθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου στα 187 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με τα 257 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, που ήταν η συχνότητα πριν την απαγόρευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: