Κυριακή, Σεπτεμβρίου 28

Βαλκανικά προβλήματα..

Μπροστά σε σοβαρά προβλήματα φαίνεται να βρίσκεται αυτή την εποχή η πγδμ αφού καλείται να αντιμετωπίσει (εκτός από το γνωστό πρόβλημα της εκκρεμότητας του ονόματος της) και το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.

Το Βελιγράδι προειδοποίησε την πγδμ να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου επειδή μια τέτοια ενεργεία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Η Σερβία μάλιστα δήλωσε ότι ίσως υπάρξουν συνέπειες στην περιοχή (διακοπή διπλωματικών σχέσεων σε περίπτωση αναγνώρισης του Κοσόβου κτλ) εάν η πγδμ προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας θα είναι μεγάλο πλήγμα για τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Από την άλλη πλευρά μια κρίση με το Κοσσυφοπέδιο (αν δεν αναγνωρίσει η πγδμ το Κοσσυφοπέδιο) ενδέχεται να προκαλέσει άλλα προβλήματα και να βάλει σε κίνδυνο τα δυτικά γεωγραφικά σύνορα της πγδμ, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής είναι αλβανικής καταγωγής.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο κόκορας της φωτογραφίας ποιος είναι; η Tουρκια;

Ανώνυμος είπε...

Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε το Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο, στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, παρών ήταν και ο πρόεδρος των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Στο επίσημο γεύμα συμμετείχαν επίσης οι: Ali Babacan, υπουργός εξωτερικών, Mehmet Şimşek, υπουργός οικονομικών, Nabi Şensoy, πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Baki İlkin, Μόν. Εκπρ. της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Robert Mugabe, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Haris Silajdzic, πρόεδρος Βοζνίας-Ερζεγοβίνης, İmamali Rahmanov, πρόεδρος του Τατζικιστάν.