Τρίτη, Σεπτεμβρίου 2

Οι Σχέσεις Ε.Ε. Ρωσίας


Οι Σχέσεις ΕΕ Ρωσίας «βρίσκονται σε σταυροδρόμι». Αυτό είναι εν ολιγοις το συμπέρασμα της χθεσινής έκτακτης συνόδου κορυφής.

Το μέτρο αυτό έχει προθεσμία, εάν η Ρωσία επιστρέψει τα στρατεύματα της στις θέσεις που ήταν στην περιοχή πριν την 7η Αυγούστου τότε η Ευρώπη θα προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία.
Η ευρωπαϊκή τρόικα για το σκοπό αυτό θα επισκεφτεί τη Μόσχα και την Τιφλίδα σε 6 μέρες. Την απόφαση που επετεύχθη στις Βρυξέλλες χαιρέτησαν και οι ΗΠΑ γράφει το rianovosti σήμερα

Μια μέρα πριν ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σκιαγραφώντας τα σημεία στα οποία η Μόσχα θα στηρίξει στο μέλλον την εξωτερική της πολιτική, είχε πει, ότι «η Ρωσία δεν αναζητά την απομόνωση. Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε φιλικούς δεσμούς με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στον κόσμο».
Επίσης, η Ρωσία δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την ΕΕ στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Γεωργίας και θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΕΕ καταδίκασε με την απόφαση της να αναγνωριστούν οι αποσχιστικές περιοχές στη Γεωργία ως ανεξάρτητα κράτη.

Πριν λίγες μέρες ο κ. Medvedev είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είτε πλησίον των συνόρων είτε στην "ιστορική σφαίρα επιρροής της" θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της.

Η δήλωση όμως του κ. Sarkozy για το ζήτημα ήταν σαφέστατη «η Γιάλτα έχει τελειώσει». Παρά τις διαφορετικές απόψεις, o χρόνος θα δείξει εάν η Ευρώπη χωριστεί πάλι σε ανατολική και δυτική. Mάλλον όμως δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία στην Ευρώπη για το ζήτημα.
Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα ένας νέος γύρος συνομιλιών σχετικά μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: