Σάββατο, Ιανουαρίου 14

Στην δίνη της κρίσης χρέους η Ευρωζώνη, βουλιάζει η Ελλάδα.

Σε εννέα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ  υποβαθμίστηκε  χθες η πιστοληπτική ικανότητα  από τον οίκο αξιολόγησης S&P  γεγονός  που φανερώνει την κακή οικονομική πορεία,ως αποτέλεσμα της υπεράσπισης του σκληρού και υπερτιμημένου ευρώ     και   των πολιτικών λιτότητας που πεισματικά  ακολουθεί η Ευρωζώνη. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται    ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν  ό, τι χρειάζονταν  για να σώσουν  τις οικονομίες των χωρών μελών  του ενιαίου νομίσματος.
 Οι εξελίξεις, αποκαλυπτήρια,  που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενες,  εκτός  των άλλων   είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα        σπρώξουν   την οικονομία της  ευρωζώνης  σε  βαθύτερη ύφεση για ολόκληρο το 2012  καθώς η έλλειψη  ρευστότητας  θα επεκταθεί σταδιακά  σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους μηχανισμούς στήριξης των προγραμμάτων δανεισμού, όσο και για την πραγματική οικονομία. 
Στο πλαίσιο αυτό   οι  επιπτώσεις   για την Ελλάδα  θα είναι  σημαντικές με πιο πιθανό το σενάριο να βουλιάξει    στο πάτο   του   οικονομικού χάους  που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη..

Η εδραίωση  της κρίσης θα αυξήσει την   έλλειψη εργασίας και τα κοινωνικοοικονομικά - πολιτικά   προβλήματα  τα οποία  θα εξελιχθούν σε  απειλή  που όμοιά της  μόνο σε καιρό πολέμου θα μπορούσαμε να συναντήσουμε. Επίσης,  είναι πολύ πιθανό να  ανακύψουν  δυσκολίες στον εφοδιασμό με ορισμένα προϊόντα, κυρίως στον τομέα της ενέργειας εφόσον προχωρήσει  το    πετρελαϊκο εμπάρκο στο Ιράν.  
 Εκ των πραγμάτων λοιπόν   ο «έκτακτος»  και επικίνδυνος  για την ασφάλεια της χώρας χαρακτήρας των   περιστάσεων  επιβάλει   προετοιµασία  και έκτακτη αντιµετώπιση των  προβληµάτων. 
Δεδομένου λοιπόν ότι  οι λόγοι ύπαρξης της μεταβατικής κυβέρνησης έχουν πάψει να υφίστανται  η χώρα  είναι απαραίτητο να πάει σε εκλογές προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. 
Μια επίσης λύση, για να αντιμετωπιστούν,  σε πρώτη φάση,  τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να   προκύψουν μέσα στους επόμενους μήνες  είναι να ζητήσει η Ελλάδα   την ενεργοποίηση του άρθρου 122 της συνθήκης της Λισσαβόνας που προβλέπει την  χρηματοδοτική ενίσχυση της ένωσης σε περίπτωση  σοβαρών δυσκολιών που  εκφεύγουν από τον έλεγχο του κράτους- μέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: