Πέμπτη, Ιανουαρίου 12

Το δίλημμα της αποπομπής από το ευρώ είναι πολιτική απάτη

 Αν γράψετε στο πεδίο αναζήτησης     του Google    “Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ”  θα προκύψουν  10.100.000 αποτελέσματα,   το “ψάξιμο”  στα αγγλικά δίνει  περίπου   28.900.000 αποτελέσματα.
Κατά πόσο όμως είναι δυνατόν  το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όταν μάλιστα  έχουν  γραφτεί και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά γύρω από αυτό το θέμα!
Μετά την εκλογή του πασοκ, το  φθινόπωρο 2009,  και την υπαγωγή, 
λίγο μετά της εκλογές,  της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ   μέσα απο τις γνωστές  και αμφιλεγόμενες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις εντάχθηκε, σχεδόν βίαια, στον δημόσιο διάλογο η απειλή της αποπομπής της χώρας απο την Ευρωζώνη.
Καθ'  όλη την διάρκεια  της διετίας που πέρασε  και προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τον κοινωνικό σκόπελο τα σκληρά μέτρα λιτότητας κεντρικό πολιτικό δίλημμα  ήταν και παραμένει  οτι  αν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει όλους τους όρους  που θέτουν οι δανειστές θα μας  δείξουν    την   έξοδο  από την Ευρωζώνη.
 Κατά πόσο   όμως υπάρχει  το δίλημμα   ή  είναι  μέρος της εικονικής πραγματικότητας  που μένει στα λόγια για να αποπληροφορεί και να αποπροσανατολίζει;
Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει σχετικά..
     Μετά την επίσημη  υιοθέτηση  της συνθήκης της Λισσαβόνας, την 1η Δεκεμβρίου 2009,  το θεσμικό πλαίσιο της συνθήκης δίνει  για πρώτη φορά  το δικαίωμα στα κράτη- μέλη   να αποχωρίσουν από την ένωση  με δική τους και μόνο απόφαση.   Σε περίπτωση εκούσιας αποχώρησης  το κράτος- μέλος   δεν μπορεί να αποχωρίσει από μια μόνο πολιτική,  από την ΟΝΕ για παράδειγμα,  είναι υποχρεωτική η συνολική απεμπλοκή από τις συνθήκες και  περιγράφεται με σαφήνεια   στο ισχύον   θεσμικό πλαίσιο. 
Σχετικά με την αποπομπή κράτους μέλους από την Ευρωζώνη  οι συνθήκες  δεν δίνουν την δυνατότητα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αποπέμψουν από την Ευρωζώνη ή απο κάποια άλλη πολιτική    κράτος -  μέλος.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι για ποιους λόγους η ελληνική κυβέρνηση  υιοθέτησε  στον πολιτικό λόγο της  την εν λόγω απειλή ;
Δεν γνωρίζουν την συνθήκη της Λισσαβόνας  ή εκβίαζαν  τον ελληνικό λαό για να περάσουν πιο   εύκολα την πολιτική λιτότητας ή οποία μεταξύ άλλων προωθεί    τον  αποκλεισμό των Ελλήνων πολιτών από το γίγνεσθαι της ευρωπαϊκής ένωσης ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: