Παρασκευή, Ιανουαρίου 13

Το “κούρεμα” του χρέους είναι κουραφέξαλα

 Είναι γνωστό και είχε επισημανθεί απο πολλές πλευρές ότι  οι αποφάσεις  που έλαβε τον περασμένο   Οκτώβριο  το ευρωπαϊκό συμβούλιο    για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους  δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθούν όχι μόνο επειδή δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για  αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους ιδιώτες δανειστές αλλά και     επειδή   συνιστούσε πιστωτικό γεγονός.
 Μάλιστα  ο οίκος αξιολόγησης   Fitch  είχε γνωστοποιήσει  με δελτίο τύπου που εξέδωσε  στις  28 Οκτωβρίου  την πρόθεση του να θεωρήσει   το κατά 50%  κούρεμα του ελληνικού χρέους  αθέτηση  υποχρεώσεων με ότι αυτό συνεπαγόταν. Παρά ταύτα  η Ελληνική κυβέρνηση         συνεχίζει,  όπως λένε, να διαπραγματεύεται χωρίς ποτέ να έχουν ανακοινωθεί επίσημα  λεπτομέρειες  των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα αιωρείται  η απειλή της μη καταβολής  της δόσης  του Μαρτίου. Αν η δόση του Μαρτίου δεν καταβληθεί δεν  θα πληρωθούν τα περίπου € 14,5 δισ  ομόλογα που λήγουν  εκείνη την εποχή.           
Όπως φαίνεται από  τα  τεκταινόμενα,  βρίσκεται σε εξέλιξη μια  άνευ  αξίας παρασκηνιακή   πίεση  των ομολογιούχων   να δεχτούν  ένα κούρεμα  που ως εμπορική  πράξη   δεν είναι  επωφελής   για την Ελλάδα.   
Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που  προκύπτουν μέσα από τις εξελίξεις  είναι:

1.Για ποιους λόγους η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να συζητά  μια συμφωνία η οποία  απαιτεί 130 δισ  νέα δάνεια ( για ανακεφαλαίωση ελληνικών   τραπεζών εξαιτίας  του «κουρέματος» κ.α.)  προκείμενου να υλοποιηθεί; και στην πράξη   αφορά μόνο    25 δισεκατομμύρια  δημόσιου χρέους που έχουν απομείνει στα χέρια ξένων θεσμικών  ομολογιούχων.  
2.Για ποιους λόγους   η  ελληνική κυβέρνηση “επιμένει”   σε     μια συμφωνία που  δεν θα συναφθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο.   Η νέα συμφωνία θα στηρίζεται  στην  νομολογία του αγγλικού  δίκαιου με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής; Δεδομένου ότι η Ελλάδα  δεν μπορεί στην παρούσα φάση να δανειστεί   στην ελεύθερη αγορά μια τέτοια εξέλιξη είναι εγκληματικό σφάλμα.
3.Αν το “κούρεμα” του χρέους είναι μια επωφελής πράξη   γιατί δεν το υιοθετεί η ΕΕ και για τα χρέη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας  που βρίσκονται σε προγράμματα δανεισμού ή ακόμη και για το χρέος της Ιταλίας  που είναι αρκετά υψηλό;
4.Εκ των πραγμάτων το κούρεμα θα   συνοδεύεται από νέα πακέτα λιτότητας  και από αυξημένη επιτήρηση για την Ελλάδα σε μόνιμη βάση, όπως άλλωστε προβλέπεται     στο κείμενο συμπερασμάτων της συνοδού κορυφής   του Οκτωβρίου. Με βάση την απόφαση τα   ελληνικά θεσμικά όργανα περιορίζονται στο ρόλο του απλού εκτελεστή των αποφάσεων της Τρόικας.  Έχει λοιπόν  η Ελληνική Βουλή το θεσμικό δικαίωμα να  δεχτεί την αυτοκατάργησή της;

Δεν υπάρχουν σχόλια: