Πέμπτη, Ιουλίου 7

Να αγοράσουμε το χρέος μας

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα η Ελλάδα ( φυσικά και ο κάθε πολίτης) θα πληρώσει μέχρι το 2015 τόκους που ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ δλδη μέσα σε 3 χρόνια θα πληρώσουμε σχεδόν το 1/3 του σημερινού χρέους σε τόκους. Σε αυτούς τους τόκους θα έρθουν να προστεθούν και οι τόκοι για το νέο πακέτο δανεισμού που συζητείται αυτή την εποχή και αφορά την περίοδο 2012- 2015.

Η εξέλιξη είναι άκρως ανησυχητική καθώς τεράστια ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κράτους και των πολιτών θα καταλήξουν άκοπα στις τσέπες των διεθνών κερδοσκόπων. Συνεπώς, οι εξελίξεις «φωνάζουν», η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε νέο πακέτο δανεισμού ή σε σχέδια αναχρηματοδότησης του παλιού χρέους με εξωτερικά δάνεια ή rollover.

Όλα τα δεδομένα, σε κάθε πεδίο, καθιστούν απαραίτητη την αναχρηματοδότηση του χρέους με ίδιες δυνάμεις. Ανάλογα με το εισόδημα και τις καταθέσεις να αγοράσουμε όλοι ένα τμήμα του χρέους.

Όλα αυτά όμως πρέπει να να αποφασιστούν από τον λαό. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί κατά την γνώμη μου είναι:

Νέο πακέτο δανεισμού και αναχρηματοδότηση του παλιού χρέους με εξωτερικά δάνεια
ή
αναχρηματοδότηση του χρέους με ίδιες δυνάμεις.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

15,18 δις ΠΑΡΑΠΑΝΩ θα στοιχήσει σε τοκους η επιμήκυνση που εγινε στο δανειο των 110 δισ

Ανώνυμος είπε...

350 δις € δια 10 μύρια έλληνες = 35.000€ άτομο. ΚΑΘΕ άτομο. Αν βγάλουμε τους < 25 ετών και τους > 70 μένουν ~ 6 μύρια έλληνες. Τότε, είναι 58.000€ το άτομο. Απλά, δεν υπάρχουν αυτα τα λεφτά, ούτε καν το σύνολο των καταθέσεων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι τόσο.

Μην πετάτε συνθήματα αέρα πατέρα...

neoinileias είπε...

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μοιραστεί ισόποσα ανα ΑΦΜ, θα μοιραστεί αναλογικά με βάση τις καταθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό και το μέσο όρο του εισοδήματος τα 3 τελευταία χρόνια.
Είναι πολύ εύκολο να υπερκαλυφθεί το δημόσιο χρέος. Aν συμμετάσχουν οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν ακίνητα ή έσοδα από την Ελλάδα θα υπάρξει πλεόνασμα, κ.α..

Το πιο σημαντικό στην περίπτωση είναι ότι τα χρήματα που πληρώνονται για τόκους στο εξωτερικό θα ανακυκλωθούν στην ελληνική οικονομία.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και καιρό το πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ είναι η απουσία πολιτικής βούλησης να δοκιμαστεί κάτι άλλο.
Πολλές κυβερνήσεις και αρκετοί από τους γραφειοκράτες των Βρυξελών είναι εκπρόσωποι οικονομικών συμφερόντων.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ είναι ΔΙΚΟ ΜΟΥ το χρέος!!! ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ !!!

Ανώνυμος είπε...

Μα, στο τελος αυτο θα γινει ειτε απο εμας ειτε απο τους "φιλους" μας στην Ευρωπη, αλλωστε το γνωστο χρεος ειναι μία ονομαστικη αξια, η πραγματικη αξια του τωρα ειναι στο 50% αντε 60% της ονομαστικης του αξιας αν το αγορασεις στην δευτερογενη αγορα. Και καθεσε και σκεφτεσαι δεν υπαρχει ουτε ενας πατριωτης να το κανει αυτο ή να πρωτοστατησει σε μια τετοια συλλογικη προσπαθεια; Μαλλον οχι!