Παρασκευή, Μαρτίου 18

Κατρακυλά το αγροτικό εισόδημα, σε φθίνουσα πορεία η γεωργία

Είναι γνωστό ότι η ελληνική γεωργία παράγει περίπου το 22 % του πλούτου της χώρας (Α.Ε.Π.) και απασχολεί το 23 % των εργαζομένων, παρόλα αυτά είναι μια άσχημη πραγματικότητα το γεγονός ότι τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας δεν είναι ανταγωνιστικά. Το λάδι το πουλάμε σε ποσοστό πάνω από 90% χύμα με αποτέλεσμα να χάνεται για τους παραγωγούς η προστιθέμενη αξία του προϊόντος, τις πατάτες που παράγουμε δεν τις αγοράζουν πλέον ούτε οι ντόπιοι, από τη στιγμή που οι εισαγόμενες, για παράδειγμα οι κυπριακές, είναι ποιοτικά ανώτερες και πωλούνται σε παραπλήσια τιμή, οι καλλιέργειες των κηπευτικών και των εσπεριδοειδών επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και την τροφοδοσία της αγοράς από χώρες με πιο φθηνό κόστος παραγωγής, δεδομένου ότι τα δυο τελευταία χρόνια το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από 120%. Την αγορά επηρεάζει και η ύπαρξη καρτέλ, όπως επίσης και το γεγονός ότι στο χώρο των συνεταιρισμών και των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων κυριαρχούν οι συνεταιρισμοί «σφραγίδες», κ.α.
Όσον αφορά τους μικροπαραγωγούς των λαϊκών αγορών, επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής, της μειωμένης κίνησης στην αγορά που αφήνει αδιάθετη την παραγωγή και τους επιπλέον φόρους που επέβαλε στους μικροπαραγωγούς- λιανέμπορους το υπουργείο οικονομικών. Το ίδιο άσχημα είναι τα πράγματα και στην τευτλοκαλλιέργεια, οι τευτλοπαραγωγοί οδηγούνται σε εξαφάνιση από τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να πουλήσει την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς , έτσι και εδώ δεν υπάρχει, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις σχέδιο για τη σωστή και βιώσιμη διαχείριση του νερού που χρησιμοποιούν οι αγρότες έτσι, οι ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ έχουν σοβαρά προβλήματα που οξύνουν παραπέρα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Βέβαια, τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, θα περίμενε όμως κανείς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, δεδομένου ότι ο αγροτικός πληθυσμός έχει φθίνουσα πορεία με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα της περιφέρειας και την τοπική αγροτική ανάπτυξη.
Ένας νομός με αυξημένα προβλήματα είναι ο νομός Ηλείας, η οικονομική κρίση και οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 έχουν επηρεάσει σημαντικά την γεωργική παραγωγή.
Αντί όμως να προστατευθεί με συστηματικό τρόπο ο αγροτικός κόσμος, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης προσπαθεί με αποσπασματικές- πρόχειρες παρεμβάσεις και φθηνά επικοινωνιακά κόλπα να υφαρπάξει την ψήφο και την ανοχή του γεωργικού πληθυσμού.
Μάλιστα, πριν μέρες και σύμφωνα με κατοίκους του χωριού Κλαδέος στο δήμο Α. Ολυμπίας, ο Ηλείος βουλευτής και υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Γ. Κουτσούκος κατά την επίσκεψη του εκεί, αντί να συζητήσει και να ψάξει λύσεις για αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, συγκέντρωνε τα αφμ των παραγωγών για να διευθετήσει την καθυστέρηση (με ευθύνη του υπουργείου) στην καταβολή αποζημιώσεων.
Όπως όλα δείχνουν, με την πολιτική της κυβέρνησης και την κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα θα φτάσουμε σε λίγα χρόνια να εισάγουμε ακόμη και βασικά αγροτικά προϊόντα.