Δευτέρα, Μαρτίου 21

Ανεξέλεγκτο το παράνομο εμπόριο

Σύμφωνα με όσα έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, παρά τις εξαγγελίες για αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στοιχεία που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) το 20 με 30% του εμπορίου διακινείται μέσω παραεμπορίου, ο τζίρος του παραεμπορίου φτάνει τα 20 δις ευρώ και εξαιτίας της κατάστασης το κράτος χάνει περίπου 8,5 δις ευρώ ετησίως από τα ταμεία του.Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον έλεγχο των επιχειρήσεων που παραλαμβάνουν και διαθέτουν λαθραία, χονδρικώς ή λιανικώς, εμπορεύματα χαμηλού κόστους τα οποία παράγονται σε ασιατικές χώρες. Σοβαρό θέμα επίσης είναι ο πλημμελής έλεγχος σε επίκαιρα σημεία εμπορικών δρόμων, υπαίθριους πάγκους , σε λαϊκές αγορές, παζάρια, κλπ όπου διακινούνται λαθραία εμπορεύματα χαμηλού κόστους.
Χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου απέφεραν κατάσχεση μόνο 967.106 τεμαχίων απομιμητικών και παραποιημένων προϊόντων, την ώρα που ο μέσος όρος προηγούμενων χρόνων ανά τρίμηνο ξεπερνά 5.475.000 εκατομμύρια απομιμητικά ή παραποιημένα προϊόντα.
Την ίδια ώρα χιλιάδες καταστήματα κλείνουν λόγω της κρίσης και χιλιάδες επαγγελματίες βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται και την φορολογία να αυξάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: