Δευτέρα, Μαρτίου 7

Στα όρια της χρεοκοπίας η Ελληνική κοινωνία

Από όπου κι αν το κοιτάξεις, είναι σκέτη απελπισία.
●Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και στα τρόφιμα αναγκάζουν τους πολίτες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.. για να βρουν χρήματα που δεν υπάρχουν.
●Η ιδιότυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων Θησέας κ. άλλων με αποτέλεσμα πολλά έργα στους δήμους να μένουν ημιτελή.
●Ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται την ώρα που ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώνεται, όπως και οι αναγγελίες προσλήψεων.
● Η απόσυρση των αυτοκινήτων που ξεκίνησε τoν προηγούμενο μήνα είναι σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών μειωμένη κατά 80% σε σχέση με την προηγούμενη εφαρμογή του μέτρου, κυρίως επειδή οι τράπεζες έχουν σταματήσει να χορηγούν δάνεια.
● Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» αν και τα κτήρια που οικοδομήθηκαν πριν το 1980 και αντιμετωπίζουν προβλήματα θερμομόνωσης ή έχουν ανεπαρκή συστήματα θέρμανσης είναι πολλά, η αναβάθμιση των κτηρίων με το εν λόγω πρόγραμμα δεν προχωρά επειδή η διαδικασία για την υποβολή αίτησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως το πιστοποιητικό της επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή κοστίζει ακριβά και η χρηματοδότηση μέσω τράπεζας είναι αυτή την εποχή για τον μέσο πολίτη δύσκολη εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου που έχουν θέσει οι τράπεζες ακόμη και για τη χορήγηση άτοκου δανείου για την αναβάθμιση των κτηρίων .
●Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο όνομα της εξοικονόμησης ανθρώπινων και υλικών πόρων θα υποβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο της εκπαίδευσης, θα αυξήσει το κόστος μεταφοράς των μαθητών και θα οδηγήσει σε απώλεια οργανικών θέσεων και ερημοποίηση της υπαίθρου από τη στιγμή που οι γονείς των μαθητών για να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους με μετακινήσεις χιλιομέτρων με ότι κόστος αυτό συνεπάγεται θα αναγκαστούν, ιδιαίτερα στην περιφέρεια να μετακομίσουν στα περιφερειακά αστικά κέντρα .
Την ίδια ώρα έρευνα του Ινστιτούτου Μεταφορών που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για τη μεταφορά των μαθητών αναφέρει ότι με βάση τα 500 ευρώ ανά μαθητή το χρόνο, που προβλέπει ο νόμος, το κόστος σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 3.500 ευρώ. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως η δαπάνη για τη μεταφορά των μαθητών έχει περάσει λόγω “Καλλικράτη” προσωρινά στις αιρετές περιφέρειες και από 1 Ιουλίου 2011οριστικά στους νέους δήμους, με άλλα λόγια από το νέο σχολικό έτος οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τους μαθητές χωρίς να έχουν τους ανάλογους πόρους, δλδη τα 700 περίπου ευρώ ανά μαθητή το χρόνο που είναι ο μέσος όρος στη χώρα.
●Η πολιτική κρίση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να φέρει τουριστικά οφέλη, η Ελλάδα όμως μετά την υπαγωγή της στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ έχασε στη διεθνή κοινή γνώμη την αξιοπιστία της, γεγονός που απαξιώνει και τη δυναµική του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν σημαντικά και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «ένοχου λαού», «διεφθαρμένης χώρας» και αλλά περί «Τιτανικού που βυθίζεται» «μαζί τα φάγαμε»κ.α.
●Η συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της χώρας, με τελευταίο θέμα την υπόθεση πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (μετά την απόφαση της ΑΤΕ να πουλήσει την ΕΒΖ) θα οδηγήσει στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες οικογένειες στην αγροτική παραγωγή τευτλοκαλλιέργειας και συνεπώς, θα αυξήσει το έλλειμμα της χώρας σε ζάχαρη. κ.α.
●Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service ανακοίνωσε σήμερα πως υποβαθμίζει κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδος, από το Ba1 στο Β1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.
Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν και αναγκάζουν την ελληνική κοινωνία να «κολυμπά ανάμεσα σε καρχαρίες» η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινωνία με προπαγάνδα και με την τακτική της υπερπροβολής ασήμαντων ή αρνητικών γεγονότων .
Μπορεί όμως μια εκλεγμένη κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που δεν ετέθη στην κρίση του λαού ή να παραγραμματίζει την αναθεώρησή του με όρους που θέτουν υπερεθνικά κέντρα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: