Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία σε όλους τους επιχειρησιακούς τομείς έχει σοβαρά προβλήματα.
Το γεγονός αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά και την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μετά τον Ιούλιο του 2013 καθώς οι συνεχείς υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης αντανακλούν σε ένα μεγάλο βαθμό την εσωτερική εικόνα της χώρας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ένωση.
Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία δείχνει προς τα έξω ότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα γεγονός που εκ των πραγμάτων αποκλείει την πιθανότητα να μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές μετά τον Ιούλιο του 2013. Τι θα συμβεί στην περίπτωση;
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει αναδιάρθρωση, εφόσον το χρέος μίας χώρας που ζητήσει οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν κριθεί ότι είναι φερέγγυο με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνεργασία με το ΔΝΤ.
Κατά συνέπεια αν η ελληνική οικονομία μπορέσει τα επόμενα 2 χρόνια να ανακάμψει δεν θα χρειαστεί τον μηχανισμό ΕΜΣ.
Αν τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίστευε ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει γιατί να θεσμίσει από τώρα τον μηχανισμό ΕΜΣ; και έτσι να βάλει, όπως κι έγινε, τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης σε περιπέτειες;
Το ενδεχόμενο αυτό είδε ο οίκος Standard & Poor's όταν χθες ανακοίνωσε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης επηρέασαν αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της ευρωζώνης επειδή η ευρωζώνη αυτό-υπονομεύτηκε από τον απόλυτο πανικό των χωρών να θεσμίσουν από τώρα το μηχανισμό ΕΜΣ.
Κατά συνέπεια η Ελλάδα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης μόνο και μόνο επειδή κυβέρνηση έβαλε την οικονομία υπό πίεση για να φτάσουμε στο μνημόνιο και το ευρωπαϊκό συμβούλιο βιάστηκε να θεσμίσει τον ΕΜΣ.
Το μόνο λοιπόν που μπορεί να περιμένει η χώρα από τώρα μέχρι το 2013 είναι να "ευχόμαστε" να υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και να έχει αποκοπεί εντελώς από τις αγορές για να κριθεί αφερέγγυο το χρέος προκειμένου να ενταχθεί στο μηχανισμό ΕΜΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου