Παρασκευή, Μαρτίου 25

Έρχονται οι Τούρκοι!

Την πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην Ελληνική και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή αγορά άνοιξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς αποφασίστηκε δέσμη μέτρων για την κατάργηση των φραγμών που υπάρχουν στο εμπόριο με τρίτες χώρες.
Η απόφαση για την προώθηση του εμπορίου με τρίτες χώρες, χωρίς παράλληλα να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων στις χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα χρέους και αναπτυξιακή υστέρηση, (όπως η χώρα μας), αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία καθώς η γείτονα Τουρκία επειδή έχει χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης προσέλκυσε πολλές εταιρίες παραγωγής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης να μεταφέρουν εκεί τα εργοστάσιά τους. Η εξέλιξη ώθησε σε ανάπτυξη με αποτέλεσμα σήμερα η Τουρκία να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο και να έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες τόσο την βιομηχανία όσο και ο κλάδος των υπηρεσιών.
Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε τα τελευταία χρόνια επειδή η τουρκική οικονομία επηρεάστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου για προώθηση του εμπορίου με τρίτες χώρες αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ελλείψει πάγιων επενδύσεων θα επηρεαστεί αρνητικά , κυρίως η βόρεια Ελλάδα και η Θράκη. Από τα αποτελέσματα της εν λόγω απόφασης θα συνεχίσει να διευρύνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και θα αυξάνεται το εξωτερικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: