Παρασκευή, Μαρτίου 11

Οι οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού

Oι οικονομικές επιπτώσεις ενός από τους ισχυρότερους σεισμούς παγκοσμίως απο το 1900 μέχρι σήμερα αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στον κόσμο καθώς η Ιαπωνία είναι μια από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της dw ένας από τους κλάδους που θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες θα είναι η ασφαλιστική βιομηχανία για το λόγο ότι οι περιοχές που καταστράφηκαν είναι ασφαλισμένες έναντι των φυσικών καταστροφών.
Ήδη σήμερα οι μετοχές των γερμανικών εταιριών "Münchener Rück, "Hannover Rück" και της ελβετικής "Swiss Re" που έχουν ασφαλίσει τις περιοχές που επλήγησαν είχαν σημαντικές απώλειες. Απώλειες αναμένεται να έχουν και ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Επίσης, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν εμπλακεί στην περιοχή έχουν να ικανοποιήσουν τις συνέπειες του πρόσφατου σεισμού στη Ζέα Ζηλανδία και τις πλημμύρες στην Αυστραλία.
Παράλληλα, η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο υπερχρεωμένες βιομηχανικές χώρες, τα χρέη φθάνουν σχεδόν στον 200% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Την ίδια ώρα η καταστροφή στην ιαπωνική βιομηχανία ίσως αποτρέψει τους επενδυτές, με πιο πιθανό σενάριο να διαβρώσει τη ζήτηση για πρώτες ύλες, όπως μέταλλα και πετρέλαιο.
Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση πρώτων υλών και στηρίζεται στις εισαγωγές για σχεδόν όλα τα εμπορεύματα που κατασκευάζει.
Σήμερα ο τόνος της τιμής του χαλκού μειώθηκε κατά 2,2%, σε $ 8.992. Επίσης, οι τιμές για το αλουμίνιο, το νικέλιο και το μόλυβδο υποχώρησαν . Στην αγορά πετρελαίου, όπου η κρίση εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, η τιμή μειώθηκε, το βαρέλι του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας μειώθηκε σήμερα κατά 1,8% σε $ 113.39 και αναμένεται τις επόμενες μέρες να έχει μεγαλύτερη πτώση, καθώς το 46,4% της ενέργειας στην Ιαπωνία παράγεται από πετρέλαιο. Μειώσεις τιμών είχαμε και σε γεωργικά προϊόντα , όπως η ζάχαρη, ο καφές, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Μόνο η τιμή του χρυσού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.
Επίσης, επειδή η Ιαπωνία είναι ένα κράτος που στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές υπόφερε ιδιαίτερα σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά περίπου ένα τέταρτο, το 2009 η ανάπτυξη μειώθηκε περισσότερο από 5%.
Παρόλα αυτά, ειδικά στην ηλεκτρονική μηχανική, την εφαρμοσμένη μηχανική και στις χημικές βιομηχανίες, η Ιαπωνία συνέχισε να έχει ισχυρή θέση μεταξύ των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών.
Οι περισσότερες εξαγωγές της, 54 % πάνε σε ασιατικές χώρες, στην Ευρώπη οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 11,6%. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της στην Ευρώπη - αν και όχι τόσο ισχυρός όσο πριν από μερικά χρόνια είναι η Γερμανία.
περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: