Κυριακή, Φεβρουαρίου 20

To Ρεύμα από την έρημο και οι αλλαγές στις αραβικές χώρες

Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων και δημοσιεύματα σε διάστημα ενός χρόνου, κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της ερήμου δέχεται ηλιακή ενέργεια ισοδύναμη με 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Το γεγονός σημαίνει ότι εάν καλυφθεί το 1% των ερήμων σε παγκόσμιο επίπεδο με κάτοπτρα συγκέντρωσης της ηλιακής θερμότητας θα παράγουν όση ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιεί ο πλανήτης συνολικά. Για το λόγο αυτό στις 13.7.2009 ανακοινώθηκε σε συνάντηση στο Μόναχο η δημιουργία της βιομηχανικής πρωτοβουλίας Desertec . Iδρυτικά μέλη της κοινοπραξίας είναι 12 εταιρείες κολοσσοί: ΑΒΒ, Abengoa Solar, Cevital, η Deutsche Bank, E. ON, η HSH Nordbank, MAN Solar Millennium, Munich Re, M + W Zander, RWE, η SCHOTT Solar, SIEMENS. Η ιδέα της ενέργειας από τον ήλιο υποστηρίζεται επίσης από γερμανικό aerospace centre (DLR) και το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ.
Σκοπός είναι να κατασκευαστούν μεγάλα ενεργειακά πάρκα στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή για την κάλυψη των ντόπιων αναγκών και την εξαγωγή ρεύματος στην Ευρώπη. Η εμπορική εκμετάλλευση του ρεύματος από την έρημο δεν αναμένεται να έχει προβλήματα μεταφοράς επειδή είναι δυνατή μέσω του υφιστάμενου δικτυού υψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος (HVAC)
H dw αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι μια από τις πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος είναι το Μαρόκο. Υπολογίζεται ότι σε πέντε χρόνια θα παράγονται 500 megawatt και από αυτά το ένα τρίτο θα μένει στο Μαρόκο και τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα εξάγονται στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να θέλει πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Ενέργειας του Μαρόκου επισκέφθηκε το Βερολίνο και ο Γερμανός υπ. Οικονομίας Μπρούντερλε ήταν σαφής: «Η Δύση έχει κάθε συμφέρον να ανοίξουν αυτές οι χώρες, για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: