Σάββατο, Φεβρουαρίου 19

Τι έγιναν τα χρήματα για τις πυρόπληκτες περιοχές;

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2007 ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρη την Ευρώπη και χωρίς προηγούμενο στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία.
Οι πυρκαγιές είχαν πλήξει κυρίως την Πελοπόννησο την Εύβοια και περιοχές της Αττικής.
Aπό τους νομούς που επλήγησαν περισσότερο ήταν ο νομός Ηλείας.
Εκτός από τις μεγάλες υλικές καταστροφές και τα χιλιάδες καμένα στερέματα γης άφησαν πίσω τους και ανθρώπινα θύματα, τα περισσότερα στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας. Εκείνη την εποχή το μέγεθος της καταστροφής κινητοποίησε κράτη και πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Barroso και η Περιφερειακή επίτροπος Danuta Hübner κατά την επίσκεψη τους στην Ελλάδα, την εποχή των πυρκαγιών, ανακοίνωσαν 600 εκατ. € βοήθεια για τις πυρόπληκτες περιοχές, εκ των οποίων τα 200 εκ € είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθούν από το ταμείο για την ταχεία αντιμετώπιση των καταστροφών για να μειωθεί η ζημιά και οι συνέπειες όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Παράλληλα, η τότε κυβέρνηση δημιούργησε έναν ειδικό λογαριασμό σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, όπου χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο κατέθεσαν από το υστέρημα τους χρήματα για να συμβάλουν στην ανακούφιση των πληγέντων. Για την διαχείριση του ειδικού λογαριασμού συστάθηκε στη συνέχεια το «Ταμείο Μολυβιάτη». Σύμφωνα με την επίσημη καταχώρηση του Ταμείου, το σύνολο των εισφορών και τόκων, μέχρι 31/11/2010 ανέρχονταν σε 213.483.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες ανέρχονται σε 92.290.000 ευρώ, δλδη την 30/11/2010 παρέμενε αδιάθετο το ποσό 116.193.000 €.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ευθύς αμέσως μετά τη εκλογική νίκη του στις εκλογές του 2009, επισκέφτηκε το νομό Ηλείας όπου κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς (παρουσία του μισού υπουργικού συμβουλίου και του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο) στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας ανακοίνωσε, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης [χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο] που θα αποτελούσε το πρόκριμα για την ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας.
Με αυτά και με αλλά πέρασε 1 1/2 χρόνια μετά την εκλογή Παπανδρέου. Σήμερα, όχι μόνο ξεχάστηκε το σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ηλεία, αλλά και στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου τομέα καταργήθηκε και το ταμείο Μολυβιάτη, μαζί με το αδιάθετο ποσό των 116.193.000 €.
Στην Ηλεία, οι καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία και η δυσμενής οικονομική κατάσταση εξαιτίας της ύφεσης έχουν επηρεάσει πολλαπλά τους κατοίκους του νομού και ολόκληρη την παραγωγική και καταναλωτική αλυσίδα κάνοντας μη βιώσιμο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.
Εκτός όμως των προβλημάτων, οι περισσότεροι κάτοικοι της Επαρχίας μας έχουν την ίδια απορία: Τι έγιναν τα χρήματα για τις πυρόπληκτες περιοχές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: