Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11

Κατήφορος σε συνέχειες

Σε παραχώρηση βασικών στοιχείων της εθνικής κυριαρχίας προκειμένου να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ φαίνεται με τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα να θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι της Τρόικας για τα επόμενα 3 χρόνια αναθεωρήσαν τους αρχικούς στόχους του μνημονίου και πρότειναν πώληση- εκποίηση της δημόσιας περιούσιας και όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών υπέρ αλλοδαπών συμφερόντων, ανεξάρτητα αν έχουν προβλήματα ή όχι και νέα μέτρα ύψους 18,3 δις στην τριετία 2012 – 2014, όταν είναι γνωστό ότι το αρχικό πλάνο που έβαλε τη χώρα στην περιπέτεια που βιώνουμε σήμερα προέβλεπε μέτρα - περικοπές ύψους 3,5 & 4,8, δισ ευρώ για την τριετία που θα ήταν σε ισχύ ο μηχανισμός στήριξης.
Όπως όμως όλα δείχνουν ο μηχανισμός συστάθηκε για να δημιουργήσει προβλήματα, προβλήματα τα οποία (αναγκαστικά) φέρνουν συνεχώς νέα μέτρα.
Εκτός των νέων μέτρων, από τα σημεία που ξεχωρίζουν σε σχέση με όσα ζητά η τρόικα είναι και η de facto παράκαμψη του συντάγματος μέσω της κατάργησης του ρόλου του εποπτικού συμβουλίου στην υλοποίηση των συμβάσεων για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. [Ως γνωστό, το άρθρο 22 παρ 2 του συντάγματος σχετικά με τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων αναφέρει ότι «με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία»].
Οι νέες προτάσεις- σοκ της τρόικας αποκαλύπτουν το πραγματικό σχέδιο τρόικας- κυβέρνησης για διάλυση του κράτους και μετασχηματισμό της χώρας, με τεχνητά μέσα, σε προτεκτοράτο, χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα και εθνική ελευθερία. Συνεπώς, η λύση στο πρόβλημα της κρίσης δεν μπορεί να είναι τα νέα μέτρα αλλά η άμεση απαλλαγή από όσους δημιούργησαν το πρόβλημα διαφορετικά αυτό που διακυβεύεται δεν θα είναι η καταβολή ή όχι των επόμενων δόσεων, αλλά η συνταγματική νομιμότητα, ο κοινοβουλευτισμός και κατ’ επέκταση η λαϊκή κυριαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: