Σάββατο, Φεβρουαρίου 26

Το μνημόνιο1 ήταν μόνο η αρχή

Το μνημόνιο 4 που αναμένεται να ψηφιστεί από τη βουλή έως τα μέσα Μαΐου είναι ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους άνω των 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 που θέτει ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Πάνω σε αυτή τη βάση και με την οικονομία να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση το υπουργείο οικονομικών, αν και αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ πάνω από 3% για το τρέχον έτος και η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 14,5 % ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μέτρα που θα μειώνουν το μισθολογικό κόστος, σε κατάργηση οργανικών θέσεων στο δημόσιο, μεγάλη μείωση των κοινωνικών δαπανών, μείωση της δαπάνης για δημόσιες επενδύσεις, περιορισμό των αυξήσεων των δαπανών για τις συντάξεις,κ.α.
Tο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους σιδηρόδρομους, τα αεροδρόμια, το ταχυδρομείο, τις εταιρίες παροχής ύδατος, τα λιμάνια, τις κρατικές τράπεζες και τις εταιρίες τυχερών παιγνίων .
Αν κάτι προκύπτει από τα παραπάνω αυτό είναι η επιμήκυνση του αρχικού προγράμματος λιτότητας για ακόμη 2 χρόνια, η επιβολή νέων πιο σκληρών μέτρων και το γενικό ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. [Ως γνωστό, το πακέτο δανεισμού των 110 δις από το ΔΝΤ και την ΕΕ περιλάμβανε ένα τριετές πρόγραμμα μέτρων λιτότητας που θα έληγε το 2013].
Επίσης, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναθεωρήσει τους αρχικούς της στόχους σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική που υποδεικνύει το ΔΝΤ και εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα της τα σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: